Spas za medvede "plesače"

U bugarski park za medvede "Belica", privremeno su smeštene tri ženke medveda iz okoline Požarevca i Kruševca, koje su prethodnih godina živele u neadekvatnim uslovima i korišćene kao plesači, saopštilo udruženje "Sloboda za životinje".

Akcija spasavanja i transporta tri ugrožena medveda u Bugarsku, sprovedena je uz podršku  ministarstava za zaštitu životne sredine i za poljoprivredu, i saradnju sa međunarodnom organizacijom za zaštitu životinje "Četiri šape".

Medvedicama iz okoline Požarevca i Kruševca su pre transporta ugrađeni čipovi, a obezbeđena im je i sva potrebna dokumentacija.

Nakon perioda oporavka u parku, u kome su trenutno smeštene 24 životnje, medvedi će biti premešteni u novoizgrađeni park iste vrste u Srbiji. U saopštenju udruženja "Sloboda za životinje" navedeno je da će taj park biti na području Mokre Gore i da su pregovori sa poznetim rediteljem Emirom Kusturicom u toku.

Nadležne institucije iz Srbije sklopile su ugovor i sa organizacijom "Četiri šape" po kome će projekat izgradnje i održavanje parka, odnosno prihvatilišta za zlostavljane medvede, finasisirati ta organizacija.

"Četiri šape" brinu o tri parka za medvede u kojima ukupno živi 38 životinja, i to šest u Austriji, osam u Nemačkoj i 24 u Bugarskoj, dok je u Rumuniji pokrenut projekat spasavanja napuštenih mladunaca medveda.

U parku, koji će se izgraditi u Srbiji, planirano je prihvatanje medveda "plesača" i iz okolnih zemalja, kao i onih koji žive zarobeljni u kavezima, protivzakonito i protivno svim konvencijama o zaštiti ugroženih vrsta.

Udruženje "Sloboda za životinje" podseća da akcija spasavanja medveda ne bi bila moguća bez angažovanja Marije i Gorana Grujina, iz Svilajnca, koji su o životinjama brinuli, obilazili ih i hranili tokom šest godina, zatim podrške resornih ministarstava i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao i medijske kampanje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 08. feb 2009, 19:15) - Tanja [neregistrovani]

Medvedi

Odusevljena sam akcijom spasavanja ovih zivotinja! Zalosno je sto se tim ljudima dozvolilo da ih toliko dugo muce i zlostavljaju i sto na kraju price prolaze nekaznjeno. Ali hvala Bogu dolazi i u nase krajeve svest o slobodi i pravima zivotinja!

(petak, 30. jan 2009, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

Medvedi

Odlicna reportaza. Ovakve akcije doprinose tome da se celokupna svest naseg naroda menja na pozitivno.

(četvrtak, 29. jan 2009, 12:59) - meda [neregistrovani]

Спас за медведе "плесаче"

Bravo za akciju!
Posebno je lepo sto ce i kod nas biti jedan takav park kao sto je u Murizu i u Belitsi