Nedostaci u primeni Zakona o restituciji

Posle pet godina od donošenja zakona o restituciji, građani se žale da ostaju kratkih rukava.

Biljana Ćosić i Dušan Stanojević dvoje su od sedmoro naslednika bračnog para koji je pred Agencijom za restituciju potraživao Hotel Prag, četiri stana u Višegradskoj ulici, kuću u centru Beograda, 20 hektara zemlje u Veterniku. Kostići nisu imali dece, pa su želeli da ih naslede komšije, rođaci i jedna socijalna ustanova.

Dušan objašnjava da su vlasnici umrli prošle godine u toku postupka za povraćaj i nisu uspeli za života da vrate imovinu. "Nas kao naslednike Agencija osporava", rekao je Dušan.

"Pošto ni oni nisu dočekali vraćanje – verovatno nećemo ni mi", kaže Biljana.

Naslednici su se nadali izmeni zakona, međutim, ni one im ne idu na ruku. Kostiće će, po važećem zakonu, umesto onih koje su želeli, naslediti država. Izmene zakona o restituciji čekaju u Vladi.

"Izmene zakona nisu suštinske u smislu davanja novog prava ali omogućavaju efikasnije ostvarenje postojećeg prava datim postojećim zakonom. Brži postupak će smanjiti mogućnost žalbi i tužbi i smanjiće frustraciju građana da teško dolaze do ostvarivanja svojih prava", rekao je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Primena zakona o vraćanju oduzete imovine, pokazuje i brojne nedostatke – već duže vreme upozoravaju i u Mreži za restituciju.

"Zakon mora da se izmeni kako bi se uklonile one prepreke koje su definitivno identifikovane a one dolaze ne iz samih problema u zakonu već dolaze zbog zloupotreba lošeg zakona od strane onih koji su zaduženi da ih primenjuju", ističe Mile Antić iz Mreže.

Iskustva zemalja u okruženju pokazala su da je  Zakon o restituciji bilo neophodno menjati više puta tokom primene.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 02. apr 2016, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

Isti slučaj

Nama se to isto dogodilo. Poziv je, kao što je navedeno na sajtu Agencije za restituciju, trebao da usledi posle šest meseci od podnošenja zahteva za povraćaj. Čekalo se dve i po godine da se skupe svi papiri za dve zgrade u Beogradu, od toga se samo jedan čekao godinu dana i to da komisija iz Starog grada ode do zgrade i potvrdi da žive ljudi u jednom jedinom stanu koji nije otkupljen. U medjuvremenu je vlasnica umrla, sve je zaveštala testamentom kome šta ide, ali najverovatnije od toga neće biti ništa. U Agenciji su rekli da ne znaju šta da rade u takvim slučajevima. Ali izgleda da ipak znaju....naravno kako te ljude da oštete još više!

(petak, 01. apr 2016, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

supstitucija

Ali ukoliko se ne uvede princip supstitucije od restitucije neće biti ništa. Mi ne tražimo nova prava već obrnuto ustvari tražimo povratak starih prava - odnosno svojinskih prava koja su nam oduzeta nepravično i bez nadoknade. Država ima dovoljno imovine kojom može da pokrije naša svojinska potraživanja kroz supstituciju.

(petak, 01. apr 2016, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

Hm...

Sve se meni čini da mi od te restitucije nećemo videti ništa.