Dobri odnosi na temelju istorijskog prijateljstva

Srbija i Italija će graditi najbliže odnose na osnovu istorijskog prijateljstva i zajedničke budućnosti, rekao je premijer Aleksandar Vučić, koji je sa italijanskim amabasadorom u Srbiji Đuzepeom Mancom otkrio spomen-ploču palim italijanskim borcima u Prvom svetskom ratu.

Vučić je na komemoraciji povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata na italijanskom vojnom groblju u Beogradu rekao da je veoma zahvalan italijanskoj vladi i narodu na poštovanju koje pokazuju prema Srbiji i srpskom narodu, i da ćemo mi svoju zahvalnost uvek umeti da pokažemo, prenosi Beta.

Vučić i italijanski amabasador u Srbiji Đuzepe Manco otkrili su tom prilikom spomen-ploču palim italijanskim borcima u Prvom svetskom ratu.

Manco je podsetio da je italijanska mornarica krajem 1915. i početkom 1916. godine prebacila u Italiju i time spasila 260.895 srpskih vojnika koji su kasnije učestvovali u konačnoj pobedi saveznika.

Prema rečima italijanskog ambasadora, od 1.603 italijanska vojnika sahranjena na Novom groblju mnogi su poginuli rame uz rame sa srpskim vojnicima koje su prethodno spasavali.

"Ova spomen ploča služi da se ne prepustimo zaboravu i da se ne ponove greške iz prošlosti", rekao je Manco.

Dodao je da postoje dva načina da se odaju počast poginulima u ratu - tišina i sećanje.

Premijer Vučić je rekao da se "o ovom velikom događaju s kraja 1915. i početka 1916. godine u Srbiji malo zna i da se o njemu ne uči u školama delimično zbog zahlađenja odnosa između Jugoslavije i Italije nakon 1918. godine zbog Dalmacije i Istre, a delom i zbog toga što ne negujemo našu tradiciju".

"Između Srba i Italijana postoji ne višedecenijsko, već viševekovno prijateljstvo, i to nikakvo prikrivanje činjenica nije moglo da sakrije ili ublaži", naveo je srpski premijer.

Vučić je zahvalio italijanskom ambasadoru zbog toga što je sa nekoliko Srba iz Rima doprineo da se nauči nešto o zajedničkoj istoriji i produbi prijateljstvo dva naroda.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

broj komentara 0 pošalji komentar