Čitaj mi!

Milionske odštete zbog ujeda pasa lutalica

Lokalna komunalna preduzeća najčešće su tužena zbog ujeda pasa lutalica, pokazuju opštinski podaci. Budući da se ponekad podaci ne poklapaju, nadležni moraju da provere da li je reč o prevari. Oni koje su psi zaista izujedali, iako imaju kompletnu dokumentaciju, na naplatu odštete čekaju i više godina.

Mirjana Brkić poslednje četiri godine ne izlazi mirna na ulicu. I dalje se seća noći kada su je napala dva ulična psa.

"Više ne znam gde su me izujedali, vikala sam, 100 automobila je prošlo to je bilo oko devet sati uveče i niko nije stao da ih rastera", kaže Mirjana Brkić.

Ni kompletna medicinska dokumentacija nije joj pomogla da dobije odštetu od grada, a pravdu traži pred sudom.

"Nisam dobila čak ni pismeni odgovor. Ovaj grad nije na strani građana, već na strani pasa", ističe Brkićeva.

A, koga pas ujede, mora i da ga prepozna, bez obzira da li je posle toga usledilo bolničko lečenje, kao u Mirjaninom slučaju.

"Adekvatno podnošenje zahteva je procedura koju svako ko je izujedan mora da prođe. Kada nekog ujede pas, on treba da pozove našu službu Veterinu Beograd, da precizira koji je to pas koji je ujeo a uglavnom mi insistiramo da pokažu koji je to pas", kaže Budimir Grubić iz Veterine Beograd.

Iako, postoje oni koji nisu uspeli da naplate štetu već skoro pola decenije, iz gradskog budžeta isplaćeno je 1.700.000 dinara. Kako u glavnom gradu, tako i u Srbiji sve je više pasa koji su izujedali građane, ali i lokalne budžete.

Samo u Valjevu je isplaćeno 18 miliona dinara u prehodnih godinu i po dana, u Prokuplju oko 300.000 dinara više nego u Beogradu. Lokalne samouprave neretko se žale i na zloupotrebe koje teško mogu da dokažu.

"Ako se zna da je otprilike toliko isplatio i grad Valjevo vi onda možete da zamislite o kojim se sredstvima radi i šta je sve moglo biti urađeno za taj novac", kaže v.d. direktora JKP "Vidrak" u Valjevu Đorđe Milanović.

Javni pravobranilac opštine Prokuplje Dragan Lepojević kaže da je medicinska dokumentacija često nekompletna.

"Nama lekari služe kao skretničari prema opštini za naknadu štete", ističe Lepojević.

Ko je stvarno izujedan, a ko koristi pse da bi došao do lake zarade objektivno procene sudski veštaci. Umesto dok su rane još sveže, veštaci svoje mišljenje ponekad daju i posle više godina.

"U pitanju je jedna kompleksna istraga ali da bi se takva stvar realizovala mora da postoji zainteresovanost onih koji treba da plate štetu a plaćaju je našim novcem, novcem građana iz naših budžeta. Potrebno je ali meni nije poznato da su se lokalne samouprave obratile službama za sudsku medicinu", kaže sudski veštak Đorđe Alimpijević.

Takvu inicijativu je pokrenulo Republičko javno pravobranilaštvo kako bi se sume koje odlaze iz budžeta u ove svrhe smanjile ali tu se stalo.

Dok se čeka na rešenje kako da se zloupotrebe spreče, oni koji su zaista oštećeni iz svog džepa moraju da plate veštačenje da bi dokazali istinu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 20. sep 2014, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

zastitimo ljude

Stvari su izmakle kontroli! Previse je pasa na ulicama. Zasto se ne primenjuju metode uspavljivanja kao u Zapadnoj Evropi i Australiji ? Volela bih da mi neko odgovori na to pitanje. Mi smo siromasna zemlja da bismo mogli da izgradjujemo tolika prihvatilista za pse. Ja i ne znam da igde u civilizovanom svetu ima toliko lutalica kao u Srbiji i zemljama bivse Jugoslavije!

(subota, 20. sep 2014, 13:28) - ana [neregistrovani]

neshvatljivo

Ne mogu da shvatim da gradjani tolerisu toliko prisustvo pasa lutalica!!!Pored price o prihvatilistima, mora se kontrolisati broj lutakica. Oni napadaju gradjanje, deca nam strepe i bivaju napadana , a gospodu pse niko ni da takne! Nesme?! U evropskim zemljama to lepo nazivaju uspavljivanjem, pa cak i zdrave pse, koje vlasnici zele " uspavaju " ako vasnici do njih nisu dosli tacno propisanom procedurom (ta procedura nekada puno kosta, i ako vlasnici ne mogu da plate, ostaju bez ljubimca). samo nama tupe o prihvarilistima. Svi psi se moraju ukloniti sa uluica zbog sigurnosti nase dece pre svega !

(subota, 20. sep 2014, 12:39) - lenny [neregistrovani]

hm

sa tim novcima isplacenim za ostete ste mogli otvoriti 50 azila i skloniti pse sa ulice i onda ne bi dolazilo ni do ovakvih nemilih situacija niti do beskonacnih sudjenja

(subota, 20. sep 2014, 11:15) - Boki [neregistrovani]

Svašta

Znači kada me ujede pas na ulici, neću ići lekaru, (zbog besnila ili ko zna čega sve ne) nego ću zvati dotičnu gospodu iz veterinarskog da se smiliju doći, naravno i psa uličara su zamoliti lepo da sačeka na vidnom mestu dolazak pomenutih, recimo i u deset naveče pa da oni lepo sroče zapisnik u kome bi ih identifikovo psa prstom E ON JE.

Bravo za proceduru