Božović: Unutrašnja kontrola biće ojačana

Novim zakonom o policiji trebalo bi tačno da se odredi šta su nespojive policijske delatnosti kojima pripadnici tog minstarstva ne smeju da se bave, izjavio je državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović. Sektor unutrašnje kontrole biće znatno ojačan, rekao Božović.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović izjavio je da bi novim zakonom o policiji trebalo tačno da se odredi šta su nespojive policijske delatnosti kojima pripadnici tog minstarstva ne smeju da se bave.

"To je još jedna od zapuštenih oblasti nasleđenih iz prethodnog perioda koja godinama nije ragulisana", rekao je Božović za okruglim stolom u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Božović je najavio da će Sektor unutrašnje kontrole biti znatno ojačan tako što će, umesto 80, imati 460 pripadnika, što će omogućiti i efikasniji rad.

"Da li može njih 50 da kontroliše 46.000 pripadnika MUP, naravno da ne može. Zamislite da njih 50 treba da obiđe sve splavove i ugostiteljske objekte da bi utvrdili da li pripadnici nekih od jedinica daju tamo obezbeđenje", rekao je Božović.

On je dodao i da godinama ta oblast nije uređena određenim aktom kako je to predviđao zakon, istakavši da je to neodgovornost ministra i onih koji su bili zaduženi da po njegovom nalogu to i urade.

"Da je meni dat nalog da to uradim sa nekom radnom grupom, to bih uradio", rekao je Božović.

Predstavnik "Beogradskog centra za bezbednosnu politiku" Saša Đorđević je naglasio da je neophodno najpre izraditi listu nespojivih delatnosti sa poslom u policiji i dodao da je potrebno definisati uslove i kriterijume koje je potrebno ispuniti radi obavljanja dodatnog posla koji nije u sukobu interesa s policijskom profesijom.

broj komentara 0 pošalji komentar