Čitaj mi!

Preminuo Aleksandar Tijanić

U Beogradu je iznenada, u 64. godini, preminuo generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić preminuo je u Beogradu u 64. godini. Tijanić je bio kolumnista, pisac, ministar, savetnik, generalni direktor, najautentičniji i najprepoznatljiviji novinarski jezik od Beča do Atine. Voleo je da se predstavlja samo kao novinar.

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živeo je u Podujevu, Prištini i Beogradu.

Studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je, kao najtalentovaniji student, pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru. Tekstovi iz tog perioda danas su udžbenici za sve one koji se bave novinarstvom. Suvereno je vladao gotovo svim oblastima od spoljne i unutrašnje politike do sporta.

Posle toga postaje glavni urednik časopisa Intervju. Prva televizija na kojoj je radio kao direktor i glavni i odgovorni urednik bila je TV Politika. Osnovao je 1994. godine BK televiziju i bio je njen prvi direktor.

Krajem osamdesetih je počeo da piše i za zagrebački Start i Danas, kao i za splitsku Nedeljnu Dalmaciju, gde se istakao svojom kolumnom En passant, u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim, odnosno događaje u vezi sa antibirokratskom revolucijom. Objavljivao je političke kolumne u ljubljanskoj Mladini i sarajevskom Oslobođenju.

Godine 1991. vratio se u Beograd gde je uređivao Sportski žurnal. Godine 1997. pokrenuo je dnevni list Građanin, koji je ubrzo prestao da izlazi. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin.

Bio je početkom devedesetih jedan od voditelja emisije "Umijeće življenja", koja se još pamti.

Tijanić je od 1994. godine bio ministar informisanja u Vladi Srbije, ali na tu funkciju podneo je ostavku. Bio je i savetnik za informisanje predsednika SRJ Vojislava Koštunice od 2001. do 2004. godine.

Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine, biran je u dva mandata. Pokrenuo je digitalni kanal kulture na RTS-u.

RTS je u vreme Tijanićevog mandata snimio serije izuzetne gledanosti: "Selo gori, a baba se češlja", "Bela lađa", "Gorki plodovi", "Ranjeni orao", "Moj rođak sa sela", "Greh njene majke", "Ulica lipa" i mnoge druge.

Takođe, za njegovog mandata, RTS je 2008. godine organizovao takmičenje za Pesmu Evrovizije, koje medijski stručnjaci ocenjuju kao jedno od najuspešnijih. Prema Tijanićevoj zamisli, u našu kuću primljeno je 100 mladih stručnjaka.

Vratio je poverenje i poštovanje gledalaca. RTS je bila najuspešnija televizija sedam godina zaredom. Borbu za opstanak Javnog medijskog servisa smatrao je borbom za normalnu i pristojnu Srbiju. Tome je posvetio poslednju deceniju svoje briljantne novinarske karijere.

Poslednji put se pojavio u javnosti 23. oktobra na raspravi o javnim medijskim servisima.

Napisao je nekoliko knjiga, a knjiga "Ja i niko moj", koju je nedavno završio, treba da izađe iz štampe krajem godine.

"Računam da će knjigu čitati moji protivnici. Tiraž je, dakle, obezbeđen. Tu je i stotinak javnih ličnosti sa tajnim sklonostima o kojima sam pisao tokom tri decenije. Bez obzira na naslov, nisam glavna ličnost knjige, već mali novinar rastrzan željom da preživi i manjkom hrabrosti da bude kukavica", istakao je Tijanić.  

Iza sebe je ostavio suprugu, sina, ćerku i dvoje unuka.

Tijanić: Prva lekcija novinarstva (novembar, 2012)

broj komentara 196 pošalji komentar
(sreda, 30. okt 2013, 23:02) - anonymous [neregistrovani]

Tuga...:(

Direktore,pocivaj u miru.Porodici iskreno saucesce.

(utorak, 29. okt 2013, 19:24) - Fahri Musliu [neregistrovani]

Tungateta

Dragi Sale (tako sam te zvao) tvojom smrscu izgubio sam iskrenog druga i prijatelja koji je uvek vodio racuna i brinuo o meni uz recenicu "uvek sam tu sta ti god zatreba. Cuvaj se". Kad kad smo se sretali u gradu ili bilo u kom ambijentu uvek si me pozdravio sa " TUNGAT JETA. CKA PO BAN. SI JE"? Nema vise Saleta da mi se obrati tim recima pun topline i sa osmehom. Nema vise kolosa srpskog i jugoslovenskog novinarstva. Ali Sasa ce uvek biti u mojim secanjima i uvek cu okrenuti glavu da
pogledam da li ruca kod Vuka ili pije pice kod Freske!!!
Porodici iskreno saucesce a tebi dragi Sale vecna
slava.

(utorak, 29. okt 2013, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Aleksandra

Ispod jedne teske i tvrde ljusture krilo se potpuno drugo lice, ljudsko prijatno, kulturno. Drago mi je da sam bila u prilici da upoznam g-dina Aleksandra Tijanica i na taj drugi nacin. I sa ljusturom i bez nje uvek sam se divila svemu sto je izaslo ispod njegovog pera. Zato me i ne cudi sto je najvise voleo da se predstavlja kao novinar....sve ostalo dodje i prodje. Neka mu je slava.

(utorak, 29. okt 2013, 13:16) - Радиша [neregistrovani]

Редак звер

Твоје текстове сам одувек са задовољством читао. Био си ми и директор. Рад са тобом био је борба, позитивна, стваралачка. Почивај у миру!

(utorak, 29. okt 2013, 13:06) - jelena ilić [neregistrovani]

a.t.

Tuga.Ostati bez novinara njegovog temperamenta i oštrine veliki je gubitak u vreme kada se vrednost novinarstva i toalet papira skoro izjednačena.

(utorak, 29. okt 2013, 12:37) - Јелена [neregistrovani]

Искрено саучешће

Од сваке телевизије на којој је радио направио је чудо. Нека му је вечна слава и хвала. Моје искрено саучешће његовој породици и запосленима на РТС у.

(utorak, 29. okt 2013, 12:15) - luka3rd [neregistrovani]

Gospodin.

Veliki covek, retko profesionalan novinar.
Prek i strog, ali kao i svi intelektualni ljudi na ovim prostorima.
Neka mu je vecna slava.

(utorak, 29. okt 2013, 12:09) - Ljupco [neregistrovani]

Saucesce

Veliko saucesce.

(utorak, 29. okt 2013, 11:35) - Milorad Bojković [neregistrovani]

Tvorac Novinarske akademije

G-n A.Tijanić bio je vrstan stvaralac, nije imao vremena da formalno završi visoke škole, jer je stvarao svoju Novinarsku akademiju, koju bi da završi svaki novinar - na radost njihovu ostavio im je najbolje udžbenike.
Svaka njegova novinarska tvorevina je svojevrsna disertacija...
Pred njegovim dubokim "duhovnim oranjem" umela je da ustukne svaka goropadna vlast, njeni medijski pratioci i svaki duhovni korov!
U izveštavanju RTS-a o smrti, vidim njegov rukopis...svaka Vam čast na pokazanom dostojanstvu i nenametljivoj pošti... sve radite sa visokim stilom i istovremeno ponosito...da ne kažem ".........", što bi On rekao.
Sledeći njegove ideje uspećete,jer one imaju veliku duhovnu snagu... a njemu želim da nađe zasluženi mir.
Slava mu!


(utorak, 29. okt 2013, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

najveći

Prerano...Neka ti je večna slava.