Čitaj mi!

Tradicionalne kuće, energetski efikasne

Obezbeđena su sredstva za izgradnju socijalnih kuća, koje će biti izgrađene u duhu tradicionalne srpske arhitekture. Te kuće biće energetski efikasne, najavljuje Udruženje Srpska kuća, koje se predstavilo na sajmu građevine. Cena izgradnje biće oko 300 evra po kvadratu, a gradiće ih domaće firme.

Projekti socijalne stanogradnje za koje su obezbeđena sredstva, biće izgrađeni u duhu tradicionalne srpske arhitekture. Kako najavljuje Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, takvi projekti biće dostupni svima koji žele da grade poštujući tradiciju.

Na Sajmu građevinarstva predstavilo se i nacionalno udruženje Srpske kuće.

Uz primenu iskustava narodnog graditeljstva u savremenom projektovanju, planovi za moravsku, brdsku, planinsku ili vojvođansku kuću, dobijaće se u skladu sa podnebljem gde se gradi.

Slavoljub Zakić iz Nacionalnog udruženja Srpske kuće kaže da će kuće u od samog starta energetski efikasne.

"Naši stari nisu znali za pojam energetske efikasnosti od izbora lokacije, od materijala koji je bio na samoj lokaciji, znali da odaberu energetski efikasne materijale - to su prirodni materijali - drvo, kamen, cigla, crep", kaže Zakić.

Cena izgradnje biće oko 300 evra po kvadratu, a gradiće ih domaće firme. Do sada se Ministarstvu građevine prijavilo oko hiljadu i po ljudi koji žele da grade sledeći iskustva narodnog graditeljstva.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić kaže da će podržati finansiranje projektne dokumentacije.

"Dali smo sredstva opštinama koje su našle lokacije da grade srpsku kuću i mnoge opštine su se prijavile da podrže izgradnju srpske kuće i svi su oduševljeni da će biti prvenstveno domaći materijali", kaže Ilić.

I proizvođači montažnih kuća sve više se opredeljuju za tradiciju kao uzor.

Nebojša Janković iz firme "Steko montažne kuće" kaže da su se ove godine odlučili za srpsku arhitekturu, tačnije arhitekturu centralne Srbije.

"Smatramo da je vreme da se vratimo onim našim pravim vrednostima bar vizuelno, a što se tiče kvaliteta koristili smo najnovije tehnonologije u samoj gradnji i najnovije i najkvalitetnije materijale", kaže Janković.

U akciji Ministarstva građevine, pre oko 15 godina, više od 2.000 idejnih projekata, inspirisanih najboljim rešenjima tradicionalne srpske arhitekture u ravničarskim, brdskim i planinskim područjima, prosleđeno je opštinama i okruzima širom Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar