Čitaj mi!

Vek i po Kapetan Mišinog zdanja

Obeleženo 150 godina Kapetan Mišinog zdanja. Miša Anastasijević je zdanje u kojem je Rektorat Univerziteta u Beogradu 24. februara 1863. godine zaveštao "svome otečestvu" za prosvetne potrebe.

Univerzitet u Beogradu obeležio je 150 godina Zadužbine kapetana Miše Anastasijevića, u čijem se zdanju i sada nalazi Rektorat vodeće visokoškolske ustanove u regionu. Tu velelepnu zgradu, Anastasijević je 24. februara 1863. godine zaveštao "svome otečestvu" za prosvetne potrebe.

Zdanje današnjeg Rektorata trebalo je da bude dvor nesuđenog vladarskog para - Mišine najmlađe ćerke Sare i Đorđa Karađorđevića. Politička situacija nije mu išla na ruku. Tokom gradnje, na vlast se vraćaju Obrenovići, pa tako zgradu na Studentskom trgu ostavlja "svome otečestvu", za prosvetne potrebe.

Rektor Univerziteta u Beogradu, profesor Vladimir Bumbaširević podseća da se u tu zgradu ubrzo uselila Velika škola, koja je tada imala tri fakulteta, Pravni, Filozofski i Tehnički.

"Sad je u toku modernizacija i rekonstrukcija zgrade, sredstvima iz Fonda Evropske unije. Oko pola miliona je namenjeno za modernizaciju ove zgrade", kaže profesor Bumbaširević.

Kao što je nekada privredno nerazvijena Srbija, zahvaljujući zadužbinarima, omogućila profesorima Univerziteta da budu ravnopravni pripadnici međunarodne intelektualne elite, Univerzitet u Beogradu će nastaviti misiju promovisanja zadužbinarstva i okupljanja novih darodavaca kako bi sačuvao mesto u univerzitetskom prostoru Evrope i obezbedio bolji plasman na Šangajskoj listi.

broj komentara 0 pošalji komentar