Čitaj mi!

Svetski dan energetske efikasnosti

Na Svetski dan energetske efikasnosti - 5. mart, Srbija nema mnogo razloga za slavlje, jer troši dvostruko više energije od svetskog proseka. Država će, u toku ove godine, projekte energetske efikasnosti dotirati sa 1,3 milijarde dinara.

Srbija troši dvostruko više energije od svetskog proseka, a čak šest puta više od nekih zemalja Ervope, zbog čega nema mnogo razloga za slavlje na Svetski dan energetske efikasnosti. Kako bi se potrošnja energije smanjila, država je najavila da će, ove godine, projekte energetske efikasnosti dotirati sa 1,3 milijarde dinara.

Šta znači imati dobro izolovan stan ili kuću najbolje se videlo tokom februarskih ledenih dana. Svaka nova zgrada uskoro će imati energetski pasoš u kome će pisati koliko energije troši.

Energetska efikasnost podrazumeva smanjenu potrošnju i električne i toplotne energije, a da to ne naruši komfor života i rada ljudi. Upravo to je suština i zelene gradnje koja je već trend u svetu.

Kako ističe Mladen Vukanac iz Saveta zelene gradnje Srbije, štednja energije je jako važan koncept.

"Kada sertifikujemo zgradu koja je zelena, najniži nivo sertifikacije već podrazumeva uštedu oko 20 procenata energije u odnosu na takozvanu sivu gradnju", objasnio je Vukanac.

Kuće i zgrade u Srbiji su loše izolovane. Kroz zidove i stare prozore izgubi se čak 4/5 energije, a samo na neefikasno grejanje ode 25 odsto potrošnje struje.

Stručnjaci kažu da je ulaganje u energetsku efikasnost skupo, ali se kroz manje račune za struju i grejanje brzo i isplati. Međutim, pre svega treba podići svest građana o neophodnosti štednje energije.

Prekomernu energiju troše i neefikasni električni uređaji, koji se još prodaju kod nas. U Agenciji za energetsku efikasnost kažu da će to uskoro biti zbranjeno posebnim pravilnikom.

Prema rečima Bojana Kovačića iz Agencije za energetsku efikasnost, taj pravilnik podrazumeva da će svaki proizvod koji građani, odnosno potrošači nađu u prodavnicama, morati da ima deklarciju, odnosno oznaku energetskog razreda.

Domaćinstva su najveći rasipnici, ali dosta energije se izgubi i u fabričkim halama i saobraćaju. Domaći propisi moraju se uskladiti sa zahtevima Evropske unije.

Status kandidata koji je Srbija dobila, trebalo bi da ubrza i donošenje dugo najavljivanog zakona o racionalnoj potrošnji energije i osnivanje Fonda energetske efikasnosti.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. mar 2012, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

nasa efikasnost

Pa zaposlite jos nekog vezistu(vezarosa) u EPS-u kao sto imate obicaj, a elektroinzenjere isterajte iz drzave (i kukajte kako vam odlaze kadrovi), ili im dajte za utehu da rade kao obezbedjenje, i imacete 200%-u efikasnost u efikasnosti veza i to energicnu!!!

(ponedeljak, 05. mar 2012, 14:55) - Милош [neregistrovani]

Сад кад су били...

... они апели да се штеди струја, што се није јавио министар Дулић да објасни грађанству зашто обична сијалица кошта 50 динара, а штедљива 500... А свако домаћинство да је уместо једне или две обичних имало штедљиве сијалице, не бисмо ни дошли у позицију да је систем пред распадом... А да не причамо о дугорочнијим уштедама...

(ponedeljak, 05. mar 2012, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

Konacno...

Konacno i da neko misli nesto da preduzme nesto po tom pitanju u Srbiji.Ovde u Engleskoj,ljudi mnogi su uradili izolacije kuca ali jos uvek postoje mnogi kojima nije podignuta svest da mogu da iskoriste pomoc drzave i da urade izolaziju kuce i tako smanje racune za gas i elektricnu energiju.To moze biti jako dobar biznis koji ce ici u benefit svima,drzavi,izolacionioj kompaniji i plus krajnjem potrosacu-korisniku tih usluga.