Čitaj mi!

Tadić odlikovao Đokovića

Predsednik Boris Tadić odlikovao, povodom Dana državnosti, 17 zaslužnih pojedinaca i institucija. Teniser Novak Đoković odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Povodom dana državnosti, predsednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima i tenisera, najboljeg sportistu na planeti Novaka Đokovića koji je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, saopštila je Pres-služba predsednika Republike.

1. Novak Đoković odlikuje se Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Republike Srbije. Đoković je prvi teniser sveta i nosilac titule najboljeg sportiste na planeti u 2011. godini, kao i najbolji ambasador Srbije u svetu.

2. Georgij Sergejevič Poltavčenko odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Poltavčenko, gubernator Sankt Peterburga i specijalni predsednički izaslanik, svojim profesionalnim zalaganjem dao je izuzetan doprinos unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Ruske Federacije i lično doprineo naporima da se zaštiti srpski narod, naročito na Kosovu i Metohiji.

3. Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge na zaštiti i unapređenju pravne države.

4. Srpsko lekarsko društvo odlikuje se Sretenjskim ordenom drugog stepena za naročite zasluge u oblasti medicinskih nauka i unapređenju zdravstva, a povodom 140 godina postojanja.

Od osnivanja, 1872. godine, Društvo je postavilo više uzvišenih ciljeva, a pre svega neprekidno usavršavanje lekara, razvoj medicinske nauke i izučavanje osobenosti zdravstvenog stanja naroda. Srpsko lekarsko društvo je jedna od najstarijih nacionalnih institucija i izuzetno aktivno profesionalno društvo u našoj zemlji.

Sretenjski orden

5. Dejan Mijač, pozorišni reditelj, odlikuje se Sretenjskim ordenom drugog stepena za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture.

Mijač je najznačajniji srpski pozorišni reditelj, ujedno i dramski pedagog, nosilac najvećeg broja ključnih nagrada za pozorišno stvaralaštvo, sa poluvekovnom karijerom kojom dominira tumačenje klasičnih i savremenih dela srpske dramske književnosti.

Zaslužan je za najviše domete dveju najznačajnijih naših pozorišnih institucija, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

6. Istraživačka stanica "Petnica" odlikuje se Sretenjskim ordenom drugog stepena za zasluge u razvoju naučnog podmlatka i unapređenje obrazovanja. Istraživačka stanica "Petnica" bavi se razvojem nauke, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture.

Aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi Istraživačke stanice "Petnica" obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

7. Jovan Ćirilov odlikuje se Sretenjskim ordenom trećeg stepena za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture. Teatrolog i osnivač Bitefa, filolog, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, svestrani stvaralac, istaknuti humanistički intelektualac, pesnik i prozaista, autor knjiga i rečnika, nosilac titule Vitez reda umetnosti i književnosti Republike Francuske.

8. Doktor Miodrag Stojković odlikuje se Sretenjskim ordenom trećeg stepena za zasluge u naučno-istraživačkom radu u oblasti genetike. Miodrag Stojković je srpski naučnik u svetu poznat po istraživanjima sa embrionalnim matičnim ćelijama, koji je svoj naučni projekat nastavio u Srbiji, otvorivši Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu.

9. Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti odlikovana je Bezbednosno-informativna agencija. Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena odlikovana je Peta uprava BIA.

Osam pripadnika Bezbednosno-informativne agencije odlikovano je zlatnom medaljom za zasluge, a srebrnom medaljom za zasluge 14 pripadnika.

Odlikovanja "Miloš Obilić"

10. Srđan Aleksić, Srbin iz Trebinja koji je 1993. godine ustao u zaštitu komšije Bošnjaka koga je napala grupa nasilnika, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Srđan Aleksić preminuo je posle nekoliko dana od posledica teških povreda koje je zadobio u tom događaju.

11. Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva posthumno je odlikovana Diana Obekser Budisavljević, Austrijanka koja je spasla sigurne smrti 12.000 srpske dece iz koncentracionih logora na teritoriji NDH, za vreme Drugog svetskog rata.

12. Slobodan Cvetić iz Policijske uprave za grad Beograd posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Život je izgubio od povreda zadobijenih prilikom sprečavanja razbojništva 20. oktobra 2011. godine u Komercijalnoj banci u Ulici Marijane Gregoran.

13. Aleksandar Rkman iz Policijske uprave u Zrenjaninu posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život 21. jula 2011. godine u Zrenjaninu na službenoj dužnosti kada je pokušao da spreči nasilje u porodici.

14. Siniša Hrnjez iz Policijske uprave u Novom Sadu posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Nastradao je 30. oktobra 2011. godine tokom policijske intervencije u Novim Ledincima kada je na njega i kolegu bačena ručna bomba.

15. Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije odlikovao je srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva pripadnike Odreda žandarmerije u Beogradu, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Vojske Srbije koji su učestvovali u izvršenju regularnih zadataka.

16. Zlatnom medaljom za zasluge odlikuju se radnici Rudarskog basena "Kolubara" zbog pokazane kolektivne požrtvovanosti i naročitog zalaganja u održavanju energetskog sistema i stabilnog snabdevanja naših termoelektrana tokom vanredne situacije.

17. Povodom pokazane požrtvovanosti, prilikom uklanjanja posledica elementarne nepogode, predsednik Republike Srbije odlikovao je medaljom za revnosnu službu pripadnike Vojske Srbije i MUP-a Sektora za vanredne situacije.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 14. feb 2012, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke Noletu! Bravo djecace!

(utorak, 14. feb 2012, 15:12) - Небојша [neregistrovani]

Честитке свима!

Веома је лепо кад прави људи добију оваква признања заслужено него.Орден Карађорђеве звезде првог степена заслужено је отишао у руке најбољег међу нама,оног који нас на тако диван начин представља у свету.Честитке Новаку,и свим награђеним и одликованим.

(utorak, 14. feb 2012, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke Novaku

Mi iz dijaspore volimo i pratimo Novaka i zelimo mu srecu ma gdje bio.
Iskrene cestitke najboljem ambasadoru Srbije.

(utorak, 14. feb 2012, 13:28) - Сретенко Марић [neregistrovani]

Набоље за најбољег

Све честитке Новаку мислим да у задњих 50 година није било заслужнијег да понесе највећи државни орден. желим му још много успеха на свим пољима његовог деловања и рада. Живео нам на радост српског народа.

(utorak, 14. feb 2012, 13:27) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Nole

]|[
-|-
]|[ Samo tako, pratimo svi Noleta i necemo pogresiti!

(utorak, 14. feb 2012, 13:13) - Maki [neregistrovani]

zastava

Noleeeeeeeeeee bravoooo najbolji si,nosices zastavu SRBIJE na olimpijadi

(utorak, 14. feb 2012, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

Nole je sigurno najbolji od svih nas a svojim ponašanjem i sportskim rezultatima je pokazao da je to uvideo i ceo svet. Zaslužio je ovo odlikovanje, a i naši preci su danas zadovoljni ovim postupkom našeg Predsednika. Bog te blagoslovio Novače! Hvala Predsedniku Srbije
što ti je dodelio ovaj orden.

(utorak, 14. feb 2012, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Nole

Nole je zasluzio ovaj orden.Bravo legendo.
Mislim da su i svi drugi zasluzeno odlikovani.

(utorak, 14. feb 2012, 12:13) - M [neregistrovani]

Cestitam Novaku!

Zasluzio je!

(utorak, 14. feb 2012, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Novak cista 10

Bravo presednice!. Imali ste i koga da odlikujete,svaka cast, Nole je nasu Srbiju upisao u sportsku istoriju za uvek.