Rusija staje uz Srbiju

Dan posle austrougarskog ultimatuma Srbiji, princ Aleksndar se obratio za pomoć ruskom caru. Nikolaj II je, dan uoči početka rata, poručio da će Rusija stati uz Srbiju.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar
Njegovom Carskom Veličanstvu Caru Rusije

Beograd, 11/24. jul 1914. godine
(Telegrafskim putem)

Sinoć je austrougarska vlada predala srpskoj vladi notu koja se odnosi na zločin u Sarajevu. Srbija, svesna svoje međunarodne obaveze, od trenutla kada je užasni zločin počinjen, izjavljivala je da ga osuđuje i da je spremna da otvori istragu u Srbiji ukoliko se na suđenju koje su organizovale austrougarske vlasti dokaže saučesništvo nekih njenih podanika.

Međutim, zahtev sadržan u austrougarskoj noti za Srbiju je nepotrebno ponižavajući i nespojiv s njenim dostojanstvom kao nezavisne države.

Na primer, od nas se zahteva da bespogovorno damo izjavu vlade u "Službenom glasniku", kao i da Suveren da nalog vojsci, kojom treba da prestanemo sa duhom neprijateljstva prema Austriji i da sami sebe okrivimo za kriminalnu slabost u pogledu izdajničke intrige. Dalje se od nas traži da dozvolimo austrougarskim zvaničnicima da dođu u Srbiju i da učestvuju s našim zvaničnicima na suđenju i da nadgledaju ispunjavanje ostalih uslova postavljenih u noti. Od nas se traži da prihvatimo te zahteve u celini u roku od četrdeset-osam sati; u protivnom će austrougarsko Poslanstvo napustiti Beograd.

Spremni smo da prihvatimo one austrougarske uslove koji su u skladu s položajem jedne nezavisne države, kao i one koje nam Vi, Veličanstvo, eventualno budete savetovali da ih prihvatimo, a sva lica čije saučesništvo u zločinu bude dokazano biće strogo kažnjena s naše strane. Neki od zahteva nisu mogli biti ispunjeni bez promena u našem zakonodavstvu, za šta bi bilo potrebno vreme.

Dat nam je suviše kratak rok. Možda ćemo po isteku tog roka biti napadnuti od strane austrougarske vojske koja se koncentriše na našoj granici. Nismo u stanju da se odbranimo i molimo Vas, Veličanstvo, da nam priteknete u pomoć što je moguće pre. Mnogo cenjena dobra volja koju ste, Veličanstvo, toliko puta pokazali prema nama uliva nam čvrstu veru da i ovog puta naš apel Vašem plemenitom slovenskom srcu neće ostati bez odjeka.

U ovom kritičnom trenutku izražavam osećanja srpskog naroda moleći Vas, Veličanstvo, da se zainteresujete za sudbinu Kraljevine Srbije.

Njegovo Carsko Veličanstvo Car Rusije
Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Prestolonasledniku Srbije

Petrograd, 14/27. jul 1914. godine
(Telegrafskim putem)

Kada ste mi se obratili, Visočanstvo, u vreme naročitog stresa, niste pogrešili u pogledu osećanja koja gajim prema Vama niti u pogledu mojih srdačnih simpatija prema srpskom narodu.

Sadašnja situacija najozbiljnije zaokuplja moju pažnju a moja vlada ulaže krajnji napor da izgladi sadašnje teškoće. Ne sumnjam ni najmanje da Vi, Visočanstvo, kao i srpska kraljevska vlada, želite da taj zadatak olakšate ne zanemarujući nijedan korak koji bi mogao voditi rešenju i tako sprečiti užase novog rata i očuvati dostojanstvo Srbije.

Sve dok postoji i najmanja nada da se izbegne krvoproliće, svi naši napori biće usmereni ka tom cilju; ali uprkos našoj žarkoj želji nismo imali uspeha. Možete biti uvereni, Visočanstvo, da Rusija ni u kom slučaju neće prestati da se interesuje za sudbinu Srbije.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar
Njegovom Carskom Veličanstvu Caru Rusije

Niš, 17/30. jul 1914. godine
(Telegrafskim putem)

Duboko dirnut telegramom koji ste, Veličanstvo, izvoleli da mi juče uputite, hitam da Vam zahvalim iz sveg srca. Možete biti uvereni, Veličanstvo, da su srdačne simpatije koje Vi, Veličanstvo, osećate prema mojoj zemlji posebno cenjene i da ispunjajau naša srca uverenjem da je budućnost Srbije sigurna, sada kada je predmet ljubazne brige Vašeg Veličanstva.

Ovi bolni trenuci mogu samo ojačati spone duboke privrženosti koje povezuju Srbiju i Svetu Slovensku Rusiju, a osećanja večne zahvalnosti koja gajimo zbog pomoći i zaštite koju nam ukazujete, Veličastvo, zauvek će imati svoje mesto u srcima svih Srba.

broj komentara 17 pošalji komentar
(nedelja, 10. avg 2014, 14:25) - Milan [neregistrovani]

Matuška Rossija

Sveti car i mučenik Nikolaj Romanov je uveo Rusiju u rat da bi pomogao Srbiji, a to je dovelo do sloma Carevine i okrutnog i mučeniškog stradanja carske porodice od strane bezumnih boljševika. Slava neka je carskoj porodici i ruskom narodu, a Putin je sada umesto cara, čovek koji želi mir u svetu i koji uvek pomaže našem narodu.

(ponedeljak, 28. jul 2014, 07:15) - Miro Markovic [neregistrovani]

Srpski kralj moli ruskog cara za pomoc

I car mu pruza pomoc, kad je bilo najteze za Srbiju. Srbija je na kraju rata izasla kao pobednica i stvorila Jugoslaviju. Sveti ruski car je mucki ubijen od strane jevrejskih komunista, ali njegova plemenita dusa je ostala da zivi i zivece zauvek u svim srcima pravoslavh Srba. Slava I mir u raju svim srpskim i ruskim vojnicima koji su dali svoje zivote u pobedi nad germanskim zlom. Evo opet tog zla, vec kuca na nasim vratima sa zapada.

(nedelja, 27. jul 2014, 07:16) - anonymous [neregistrovani]

Ponosim se i ja

Takodje sam Rusofil, i Rusija ce mi uvek biti u srcu.

(nedelja, 27. jul 2014, 01:24) - anonymous [neregistrovani]

Rusija ili EU

Zamolio bih danasnje rukovodstvo Srbije da procita i duboko prostudira gore navedena pisma.

Jedna je majka i jedna je majka Rusija!

(nedelja, 27. jul 2014, 00:41) - anonymous [neregistrovani]

Živela braća pravoslavna

Rusija je bila i ostala pravi prijatelj Srbije, e sad što su i oni bili u rasulu 90ih pa nisu mogli da nam pomognu je druga priča..malo sutra bi se sve ovako po nas završilo da je Rusija 90ih bila ono što je danas as Putinom

(nedelja, 27. jul 2014, 00:13) - Vanja [neregistrovani]

Jevandjelsko od srca

Najuzvisenije ljudske vrline svih religija a posebno Hriscanske je , da se staramo i pomazemo uz ljubav, dobra dela i mir.To je ispunjeno istinskim istoriskim saosecanjem dva slovenska naroda u svojim najvecim stradanjima i nedacama.Sve je sveto i cestito bilo i milome Bogu pristupacno.Svim ljudima dobre volje u ovim vremenima mrznje i ratova poruka; da se borimo VJEROM NADOM I LJUBAVLJU.

(subota, 26. jul 2014, 21:03) - anonymous [neregistrovani]

Ponosim se

Ponosim se sto sa Rusofil,slava velikoj majci Rusiji.

(subota, 26. jul 2014, 19:31) - JOKO [neregistrovani]

Bog na nebu.....

Bog na nebu, Rusija na zemlji, Srbija u srcu.......Uvek je tako bilo I bice....

(subota, 26. jul 2014, 18:31) - Лучо Русофил [neregistrovani]

Спасиба Николај

Вечна ти слава, увек живиш у срцима свих Срба на планети.

(subota, 26. jul 2014, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Rusija u srcu

Slava Rusiji,zauvek u srcu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">