Brnabić: U junu blagi rast BDP-a,u drugom kvartalu pad od 6,5 odsto

Srbija je u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1 odsto i time je prema fleš-proceni Ministarstva finansija završila drugi kvartal sa padom od 6,5 odsto BDP-a, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić. Čak 94 odsto privrednika ne očekuju smanjenje broja zaposlenih, istakla je premijerka.

Ana Brnabić je na konferenciji za novinare izjavila da su rezultati u privredi dobri, mnogo bolji nego što se očekivalo. "To je velika stvar za privredu i građane", rekla je Brnabićeva.

Taj rezultat je ostvaren, kaže, u izuzetno teškim okolnostima kada čitav svet trpi i kada mnoge ekomnomije širom sveta imaju pad u dvocifrenim procentima, uključujući i najjače ekonomije sveta.

"Mi smo u junu 2020. imali blagi rast od 0,1 odsto i time smo prema fleš-proceni Ministarstva finansija završili drugi kvartal sa padom od 6,5 odsto našeg BDP-a", navela je Brnabićeva.

Pošto je Srbija imala rast u prvom kvartalu ove godine od pet posto, znači da smo prvu polovinu 2020. godine završili sa padom od 0,9 odsto, i to je fantastičan rezultat, ocenila je predsednica vlade.

Kaže da je u scenariju najjačeg udara krize, kada je država radila projekcije, projektovano da će u drugom kvartalu pad ekonomije biti 15,4 posto.

"Pa smo onda revidirali ovo na 11,1 posto, pa smo u junu dodatno revidirali i smanjili na minus 9,9 postoi, završili sa minus 6,5 posto. Dakle toliko je bolje od očekivanog, prognoziranog radila naša ekonomija u ovom izuzetno teškom drugom kvartalu", rekla je premijerka.

"Nismo imali nijedno otkazivanje stranih investicija" 

Ono što takođe izuzetno ohrabruje je kako se ponaša tržište rada u ovom trenutku i tu broj zaposlenih stabilan, istakla je Brnabićeva.

Uprkos krizi Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, beleži se veći broj zaposlenih za 1,6 odsto, izjavila je premijerka.

"Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljca za nove pogone", rekla je Brnabićeva.

"Predviđali smo pad od 1,8 odsto, sad očekujemo nulti rast" 

Brnabićeva je navela da svi indikatori govore da će privreda imati bolji rezultat, da neće dalje padati ali ni rasti, te da bi rast BDP-a mogao da bude oko nule, što bi bio veliki uspeh.

Podsetila je pri tome da je u ranijim procenama vlada predviđala pad za celu godinu od 1,8 odsto, a Međunarodni monetarni fond od tri procenta, što je daleko najmanja projekcija pada te institucije u odnosu na procene za ostale zemlje sveta.

Čestitala je i građanima i privredi na rezultatu, zamolila ih da nastave zajedničku borbu, te poručila da će Vlada uvek biti na usluzi i građanima i privredi.

"Čak 94 odsto privrednika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih"

U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostavrilo je povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal, kaže predsednica Vlade.

Premijerka je rekla da raduje što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala i da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kavratalu.

Navela je da u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program "Moja prva plata", dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trenitng cenatara umesto centara za obuke, kao i proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Tako je u planu, dodaje, da reforma sozonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

"Rio Tinto" odobrio 200 miliona dolara za studiju izvodljivosti

Najveći rast u broju registrovanih zaposlenih u drugom kvartalu godine beleži se u oblasti proizvodnje motornih vozila - 21,1 odsto i to govori da postoji veliko poverenje investitora u Srbiju, rekla je predsednica Vlade.

"Oni nisu napuštali Srbiju zbog krize, imamo kompanije koje su nastavile investicije u Srbiju i kompanije koje će tek krenuti da grade svoje pogone. U odnosu na 2019, ovo je godina kada su se neke investicije završile i ljudi su otvarali radna mesta", rekla je Brnabićeva i kao primer navela kompaniju "Magna" u Aleksincu.

Što se tiče rasta broja zaposlenih, navela je da se beleži rast od 17,1 odsto u oblasti računarskog programiranja i da kompletna IT industrija beleži blagi rast od 4, 5 odsto.

U rudarstvu se takođe, kako je navela, beleži rast od 11, 9 odsto zahvaljujući, pre svega, investicijama "Ziđina" i projektu "Čukaru Peki".

Istakla je da je grupacija "Rio Tinto" odobrila 200 miliona dolara za studiju izvodljivosti u narednih 16 meseci, što je, naglašava, velika stvar u ovakvoj krizi.

I u građevinarstvu se beleži rast, 10,1 odsto, jer je nastavljeno sa ulaganjima, rekla je Brnabić.