Čitaj mi!

Pandemija snimatelje i fotografe dovela na ivicu egzistencije, spas traže u nadnici

I dok su u vreme pandemije onlajn zanimanja i usluge doživele ekspanziju, pojedine delatnosti dovedene su na ivicu egzistencije. Među takvima su i snimatelji i fotografi, od kojih su mnogi, kako bi obezbedili prihod za porodicu, morali i u nadnicu. Ni nakon popuštanja mera nema dovoljno posla.

Svadba u najužem krugu, a veliko veselje tek za godinu dana, kada se nadaju da će pandemija biti okončana. Zbog takve situacije, mnogi fotografi su se prethodnih petnaest meseci dovijali kako da prežive.

"Neko je našao mesto u građevini, pojedinci u hladnjačama, neki su postali taksisti. Zatim su tu sezonski poslovi u poljoprivredi - malina, krompir, jagoda", navodi Jovica Banjac, fotograf iz Požege.

U vreme pandemije, mnogi fotografi su morali da rizikuju.

"Kad god su popustile mere i počele svadbe, bilo je virusa, tako da do sada sam ga dva puta preležao. Naši običaju su takvi puca se dosta na svadbama. Jednom prilikom metak je rikošetirao od pod, pa mi prošao kroz košulju, nije me okrznuo", navodi Filip Grbić, fotograf iz Užica.

U nedostatku posla i u vreme policijskog časa Sava Milakov naučio je trogodišnju ćerku da leti dronom.

"Nismo imali šta da radimo, ja iz dosade reko daj detetu da dam da vozi dron, neka lomi. Ionako nema posla", navodi Sava Milakov, frilenser sa Zlatibora.

Preorijentisao se na fotografisanje i snimanje spotova mladenaca, ali i nekretnina. A snašao se i kao frilenser.

"Pošto godinama slikam Zlatibor onako iz ljubavi, pa došli neki nemački magazini do mene malo i oni su uzeli dosta nekih fotografija Uvca, Zlatibora itd, gde sam već sve stizao. I tako preživelo se nekako, je li", objašnjava Milakov.

Iako su epidemiološke mere ublažene, česta su otkazivanja i pomeranja proslava do okončanja pandemije. Neizvesnost je i dalje tu, ali se fotografi nadaju da će masovna vakcinacija doprineti normalizaciji života.