Srbija među pet zemalja u svetu sa najviše inovacija u odgovoru na kovid krizu

Tokom vanrednog stanja Srbija je u kratkom roku implementirala veliki broj inovativnih rešenja kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom. Sa 22 inovativna rešenja, Srbija je jedna od pet zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija, objavljeno je na zvaničnom sajtu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade.

Opservatorija inovacija javnog sektora Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prati inovativne odgovore vlada na krizu izazvanu virusom kovid 19.

Na zvaničnom sajtu te organizacije (https://oecd-opsi.org/covid-response/)  predstavljena su i rešenja implementirana u Republici Srbiji.

Srbija je sa 22 inovativna rešenja, jedna od pet zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija.

U analizi objavljenoj 28. maja na sajtu OECD-ove Opservatorije, kao primeri dobre prakse istaknuta su rešenja i aplikacije "Doniraj plazmu", "Budi volonter", "Digitalna solidarnost", automatski info servis Kovid 19 (čatbot), kao i "Moja učionica", "Moja škola", "eVrtić", "eUpis", inicijativu donacije računara deci iz socijalno ugroženih porodica i druga rešenja u okviru integrisanog odgovora obrazovnog sistema.

Uspostavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i elektronskih usluga imalo je za cilj da se postigne optimalna koordinacija sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, bezbednosti i ostalih ključnih sistema u uslovima krize, pravovremena i tačna informisanost građana, kao i kontinuirano pružanje usluga građanima i privredi.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić je tim povodom izjavila da se inovativni način razmišljanja pokazao kao neophodan pristup u kritičnoj situaciji, kao i da su naša dosadašnja ulaganja u tehnologiju i inovacije zapravo bila ulaganja u otpornost i agilnost našeg sistema.

Ističe da smo kao država pokazali da kad radimo timski, postižemo najbolje rezultate.

Brnabić ističe da su pored "Kancelarije za IT" i "eUpravu", IT timova unutar ostalih ministarstava, od prvog dana vanrednog stanja pozvali i građane i kompanije da zajedno pronađu brza i efikasna tehnološka rešenja.

"Iz ove perspektive mogu reći da su kreativnost i inovativnost tih rešenja zapravo oblikovali naš brz i efikasan odgovor na borbu protiv virusa, kao i da će ta inovativnost pomoći i ubrzanom ekonomskom razvoju i nakon pandemije", ocenjuje premijerka.

Zbog tih rezultata Srbija je pozvana da se priključi OECD-ovoj Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru.

Ta deklaracijaje potpisana 2019. godine od strane 35 zemalja članica OECD-a, a Srbija bi bila jedna od retkih zemalja koja bi se priključila iako nije član.

Ona ima za cilj da podstakne, podrži i ojača inovativnost u javnom sektoru, afirmiše inovativni pristup u rešavanju kako starih, tako i novih izazova.