Čitaj mi!

Austrija ukida obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa

Austrijska vlada donela je odluku o ukidanju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, uz obrazloženje da ona više nije potrebna.

Omikron soj je promenio pravila, istakao je ministar zdravlja Johanes Rauh.

Rauh je, na konferenciji za medije, rekao da je omikron soj, koji je dominantan, jasno blaži od prethodnih sojeva i da više nema potrebe za obaveznom vakcinacijom.

"Obavezna vakcinacija protiv korone nikoga ne navodi na vakcinisanje", dodao je Rauh i istakao da ni pretnja kaznom nije povećala broj spremnih na vakcinaciju.

Uz to, prema njegovim rečima, obavezna vakcinacija je napravila dubok razdor u društvu.

"Taj razdor ide kroz porodice, udruženja, preduzeća", kazao je on.

Šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) August Veginger rekaio je da se sada želi da deluje protiv tog razdora i u prvi plan stavi dijalog.

Podvukao je da vakcinacija i dalje predstavlja važnu meru i najavio revakcinaciju.

"Ona će uslediti i biće potrebna", kazao je on.

Veginger je istakao da će vladajuće stranke OVP i Zeleni podneti zahtev parlamentu za ukidanje obavezne vakcinacije, koji će još tokom jula biti usvojen.

Rauh je objasnio da je obavezna vakcinacija uvedena pod drugim preduslovima, i da je tada delta soj bio dominantan, a on je vodio ka visokoj stopi hospitalizacije inficiranih.

"Jedinice intenzivne nege su bile dovedene do granica preopterećenosti", kazao je on dodajući da je tada i sâm podržavao uvođenje obavezne vakcinacije.

Naglasio je da virus ostaje i da će svi morati živeti s njim.

Inače Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida stupio je na snagu 4. februara, a sredinom marta je stavljen privremeno van primene.

On je predviđao visoke kazne za osobe koje bi odbijale da se vakcinišu.

Vlada Austrije se tada nadala da će zakonom uspeti da poveća stopu vakcinisanosti stanovništva, ali u tome nije uspela.