Čitaj mi!

Portugalija nije ostrvo, nove mere u zemlji u kojoj je vakcinisano skoro 90 odsto građana

Portugalija, jedna od zemalja sa najvećom stopom vakcinisanih građana na svetu, najavljuje nove mere u borbi protiv koronavirusa. Tako će svi oni koji dolaze u tu državu morati da imaju negativan test. Nove mere stupaju na snagu 1. decembra.

Premijer Antonio Kosta izjavio je da nije važno koliko je vakcinacija bila uspešna, jer "moramo da budemo svesni da ulazimo u fazu povećanog rizika".

"Videli smo značajan porast broja slučajeva u EU i Portugalija nije ostrvo", dodao je Kosta.

Portugalija je u sredu prijavila 3,773 nova slučaja, najviše za četiri meseca, pre nego što je taj broj u četvrtak pao na 3.150 slučajeva infekcije.

Broj smrtnih slučajeva, međutim, ostaje daleko ispod nivoa iz januara, kada se zemlja suočila sa najtežom borbom protiv kovida.

Oko 87 odsto stanovništva Portugalije, zemlje sa nešto više od 10 miliona stanovnika je u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa, a brzina vakcinacija je naširoko hvaljena.

To joj je omogućilo da ukine većinu pandemijskih ograničenja.

Nove mere od 1. decembra 

Ali, dok još jedan talas pandemije zapljuskuje Evropu, vlada je ponovo uvela neka stara pravila i najavila nova ograničenja uoči sezone praznika.

Mere stupaju na snagu sledeće srede, 1. decembra.

Govoreći o novim pravilima za putovanja, Kosta je rekao da će aviokompanije biti kažnjene sa 20.000 evra po putniku ako prevezu do te zemlje bilo koga ko nema dokaz o testiranju na kovid 19, uključujući i one koji su potpuno vakcinisani.

Rad od kuće, koji je sada preporučen tamo gde je moguće, biće obavezan tokom prve sedmice januara, a studenti će se u klupe vratiti nedelju dana kasnije od predviđenog.

Kosta je rekao da Portugalija mora da nastavi da se "kladi" na vakcinaciju kako bi kontrolisali epidemiju.

Zdravstvene vlasti se nadaju da će buster doze protiv kovida 19 četvrtini stanovništva do kraja januara.

"Vakcinacija nam je omogućila da spasavamo živote", rekao je Kosta.