Čitaj mi!

Evropska unija ukida listu bezbednih zemalja, prioritet vakcinisanima

Evropska komisija ažurirala je pravila za neesencijalna putovanja u Evropsku uniju iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a prioritet je dat vakcinisanim putnicima.

Današnjim predlogom Evropske komisije države članice su pozvane da prihvate i vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), uz one koje su u upotrebi u Evropskoj uniji (EU), ali će uz njih biti neophodan i dokaz o negativnom pi-si-ar testu.

"Države članice trebalo bi da nastave da primaju putnike zaštićene vakcinama koje je odobrila EU. Od 10. januara 2022. države članice trebalo bi da se otvore i za sve koji su vakcinisani vakcinama sa spiska SZO za hitne slučajeve. Istovremeno u EU bi trebalo da mogu da putuju i oni koji su se oporavili od kovida 180 dana pre putovanja ili imaju EU digitalni kovid sertifikat ili sertifikat koji se smatra ekvivalentnim", navode u Briselu.

Buduća pravila za putnike iz Srbije uključuju i ograničenje od devet meseci u kojem se prihvataju potvrde o vakcinaciji nakon primarne vakcinacije, a ažuriranje će, takođe, uključiti prihvatanje potvrda o vakcinaciji izdatih nakon dodatne (buster) doze.

Revidirana pravila podrazumevaju da bi deca između šest i 17 godina trebalo da mogu da putuju u EU sa negativnim pi-si-ar testom, urađenim pre polaska, čak i ako nisu vakcinisana, dok test i vakcinacija nisu potrebni za decu mlađu od šest godina.

S obzirom na sve veći broj vakcinacija širom sveta, Komisija predlaže da se od 1. marta sledeće godine ukine lista zemalja iz kojih su dozvoljena sva putovanja bez obzira na status vakcinacije putnika.

Do 1. marta, Komisija predlaže da se izmene neki kriterijumi za uključivanje zemalja na listu bezbednih tako što će se prag novozaraženih na 100.000 stanovnika povećati sa trenutnih 74 na 100, a prag nedeljne stope testiranja za isti broj ljudi sa 300 na 600.

"U svetlu napretka u kampanjama vakcinacije širom sveta, Komisija predlaže pojednostavljen pristup od 1. marta 2022. koji u potpunosti zavisi od statusa putnika, a ne od zemlje polaska. Države članice treba da dozvole ulazak vakcinisanima, oporavljenima ili osobama na esencijanim putovanjima, a treba ukinuti spisak zemalja u dovoljno dobroj epidemijskoj situaciji iz kojih bi trebalo da budu moguća sva putovanja", navedeno je u predlogu Komisije.