Čitaj mi!

"Vatreno oko": Dnevno uradimo između 200 i 300 testova na kovid, procenat pozitivnih nije mali

Direktorka "Vatrenog oka" dr Snežana Jovanović kaže za RTS da se u laboratoriji dnevno uradi između 200 i 300 pi-si-ar testova. Procenat pozitivnosti ova tri poslednja dana je od 11 do 19 procenata, što nije malo, ukazuje Jovanovićeva.

Dr Snežana Jovanović je u Dnevniku RTS-a rekla da se na dnevnom nivou, pored 200 do 300 pi-si-ar testova, uradi isto toliko antigenskih testova.

Ukazuje da je od otvaranja laboratorije "Vatreno oko" u UKCS do 1. oktobra 2022. ukupno urađeno preko 770.000 pi-si-ar analiza, od kojih je oko 24 procenata bilo pozitivno.

"Najveći broj analiza, preko 55.000 pi-si-ar testova, smo izdali novembra 2020. godine, kada je skoro 54 procenata bilo pozitivno i jula te godine. A od januara 2022. imali smo 30.000 pi-si-ar analiza na dnevnom nivou koje smo izdali, od kojih je pozitivno bilo od 40 i nešto pa preko 50 procenata", ukazuje Jovanovićeva.

Danas je, kaže, nešto bolja epidemijska situacija, manji je broj testiranja, ali upozorava da nema mesta opuštanju.

"Mi poslednjih dana radimo između 200 i 300 pi-si-ar testova dnevno, procenat pozitivnosti ova poslednja tri dana je od 11 do 19 procenata, što nije malo. Napominjem da na dnevnom nivou isto toliko antigenskih testova uradimo", kaže direktorka "Vatrenog oka".

Ukazuje da su ovakve laboratorije važne i neophodne, jer osim kovida 19 postoje druge infektivne i neifektivne bolesti.

"Služba za medicinsku mikrobiologiju čak i u pandemiji kovid 19 uvela mnoge molekularne metode, koje do tada nisu radile, a koje su značajne za transplatacije različitih organa i za donacije jajnih ćelija, odnosno za vantelesnu oplodnju", navodi Jovanovićeva.

Ukazuje da je u labaratoriji značajan broj mladih dobio posao.

"Naša služba se od 27. marta 2020. godine do dana današnjeg uvećala, imali smo oko 40 zaposlenih, a sada 94 ukupno zaposlenih - laboratorijskih tehničara, molekularnih biologa i doktora medicine", kaže Jovanovićeva.

Laboratoriju "Vatreno oko" danas su obišle kineska delegacija i ministarke zdravlja i nauke.