Čitaj mi!

Trkulja: Inovativni lekovi su odlična vest, ali je rešenje u obaveznoj vakcinaciji

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" dr Bojan Trkulja kaže za RTS da je dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest i da su brojne prednosti, ali da, kao i kod svakog leka, postoje ograničenja. Smatra da je obavezna vakcinacija korak koji treba da bude šansa za izlazak iz pandemije.

Bojan Trkulja ističe da je dobro što medicina na pravi način odgovara pandemiji – sa jedne strane tu su novi lekovi i nove vakcine, a sa druge strane, zahvaljujući iskustvu, zna se šta je od terapija efikasno i šta može bolje da pomogne pacijentima kada se zaraze.

"Mislim da ćemo svaki mesec biti sve bliže tome da na neki način obuzdamo ovaj virus, koliko god da je sada stuacija ne preterano slatka, moramo da kažemo da je mnogo bolja nego što je bila pre godinu dana u ovo vreme", dodaje Trkulja.

Velike nade se polažu u nove lekove koji bi trebalo da stignu u Srbiju, a Trkulja ističe da su u pitanju prvi pravi antivirusni lekovi koji su razvijeni baš protiv kovida 19.

"Imaju nekoliko prednosti. Jedna od prednosti je ta što su vrlo specifični za kovid 19, druga je što su u pitanju prvi put oralni lekovi. Imali smo i do sada neka monoklonska antitela koji se moraju primati u vidu intravenskih infuzija, ovde prvi put imamo mogućnost da je ne samo pacijentu komforno da primi taj lek, nego možemo da ga držimo podalje od zdravstvenog sistema", navodi Trkulja.

Ističe da se ti lekovi uzimaju pet dana uveče i ujutru i na taj način se postiže velika efikasnost u sprečavanju najtežih formi bolesti.

Naglašava da postoji veliko interesovanje javnosti za te lekove, ali da je jako bitno da sve informacije budu pravovremene.

"Kada su u pitanju lekovi, ovo su odlične vesti, ali moramo da znamo da, kao i sa svakim lekom, postoje ograničenja – od neželjenih efekata, do toga da postoje neke populacije pacijenata koji neće moći da ih prime, pa ćemo videti onog momenta kada zažive u praksi koliko će biti efikasni", navodi Trkulja.

Napominje da će medicina sustići ovu bolesti i da je već sustiže prvo preko vakcina, sada preko sve boljih terapija.

Navodi da Evropa kao da se priprema za obaveznu imunizaciju, a na pitanje da li će to biti korak koji mora da se napravi, Trkulja kaže da taj korak, posle dve godine borbe sa ovom bolešću i više od šest milijardi datih doza vakcina, mora da se razmatra.

"Mislim da je to definitivno korak koji treba da bude na neki način šansa za izlazak iz ove pandemije. Imamo sasvim dovoljno podataka koji kažu da su vakcine dovoljno efikasne i bezbedne, kada kažem efikasne mislim pre svega za ono za šta su stvorene, a to je da spreče dolazak na intenzivnu negu i da sreče razvoj najtežih oblika bolesti", rekao je Trkulja.

"Ono što je sigurno jedan od koraka koji se mora razmatrati je obavezna vakcinacija, jer vakcinacijom ne štitite samo sebe i svoju najbližu okolinu, već praktično štitite ceo svet, jer virus može da se replicira i da mutira samo u organizmu. Ako uspevamo vakcinom da držimo virus van organizma, smanjujemo mogućnost nastanka potencijalno opasnijih sojeva koji nažalost u jednom momentu mogu da mutiraju u pravcu toga da vakcina više ne bude efikasna", naglasio je Trkulja.