Čitaj mi!

Osamnaest lekara pred Sudom časti Lekarske komore Srbije zbog "ivermektina"

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred Sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom "ivermektin".

Nakon okončanja postupka, kako se navodi u saopštenju, javnost će biti obaveštena o donetoj presudi.

Lekarska komora Srbije još jednom poziva građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kolegijum Klinike za infektivne bolesti naveo je da u ovom trenutku, na osnovu najpouzdanijih, relevantnih informacija, ne postoji opravdanje za primenu ovog leka, kako u lečenju, tako i u prevenciji kovida 19.

Ističu da se lek ne nalazi ni u jednom objavljenom i za pretraživanje dostupnom terapijskom protokolu bilo koje zemlje, uključujući i našu.

I u ekspertskom mišljenju Instituta za mikrobiologiju i imunologiju ukazuje se da su doze "ivermektina" neophodne da se postigne inhibitorni efekat in vitro bile čak i do 100 puta veće od onih koje su dozvoljene za humanu upotrebu.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, doktor Radmilo Janković, kaže za RTS da je problematično što ljudi koji se zanimaju za lek "ivermektin" negiraju da vakcinacija može da pomogne, negiraju potrebu za poštovanjem bilo kakvih mera, kao i postojanje bolesti. Ističe da je to veliki problem, jer ako se nastavi ovakav trend za četiri meseca imaćemo skoro milion novozaraženih