Čitaj mi!

Novi presek – preminula 42 pacijenata, zaražene još 6.192 osobe

Prema poslednjem preseku, koronavirus u Srbiji je potvrđen kod još 6.192 osobe od testiranih 19.407 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su još 42 obolele osobe. Na respiratorima je 212 pacijenata.

Makron. Udvostručićemo donacije vakcina siromašnim

Francuska će udvostručiti donacije doza vakcina protiv kovid-19 za najsiromašnije zemlje, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Đerlek: Među obolelima više od 60 odsto mladih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je večeras da je vreme da nas drastični slučajevi oboljevanja i umiranja mladih od koronavirusa nateraju da se dozovemo pameti i shvatimo da je jedini lek protiv kovida 19, vakcina.

"Delta soj je mnogo zarazniji od soja na početku, od koga su mogla da se zaraze dva do tri čoveka, a od delte se zarazi sedam, osam, a nekada i devet ljudi. Mislilo se da je njegova karakteristika samo velika zaraznost, međutim i broj ljudi na respiratorima i onih koji gube živote je izuzetno veliki u odnosu na ono što smo očekivali", rekao je Đerlek za Tanjug televiziju.

Istakao je da je u četvrtom talasu među obolelima više od 60 odsto mladih, ispod 35 godina, da mladi treba da shvate da je korona smrtonosna i da od njih zavisi koliko ćemo brzo doći do pobede nad ovom bolešću.

"Sada smo daleko od kolektivnog imuniteta upravo zato što imamo veoma malo vakcinisanih u populaciji između 18 i 30 godina", ocenio je Mirsad Đerlek i dodao da se očekuje dalje povećanje broja novoobolelih.

Naglasio je da se na krizni štab vrši veliki pritisak, ali da štab nema čarobni štapić, veh ga, kako je rekao, "imamo mi i zove se vakcina".

Govoreći o situaciji u Novom Pazaru, rekao je da je ona teška, da je u tamošnoj bolnici jutros bilo hospitalizovano 155 obolelih i da je procenat novoobolelih u odnosu na broj testiranih visok i kreće se između 30 i 40 odsto.

Za razliku od njega, procenat vakcinisanih je mali i iznosi oko 24 odsto, ali kako je naveo, hrabri to što su vakcinalni punktovi u Novom Pazaru sada mnogo posećeniji nego što je bilo u poslednjih nekoliko meseci.

Još 88 zaraženih na Kosovu i Metohiji, osmoro preminulih

Na Kosovu i Metohiji je za 24 sata zabeleženo 88 novih slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze je preminulo osam pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Prištini.

U protekla 24 sata testirane su ukupno 4.704 osobe. Trenutno je na KiM aktivno 4.800 slučajeva koronavirusa.

Na respiratorima 212 pacijenata

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 6.192 nova slučaja koronavirusa, među 19.407 testiranih uzoraka.

Od posledica koronavirusa preminula su još 42 pacijenta.

Na respiratorima širom Srbije nalazi se 212 obolelih.

Epidemijska situacija u Srbiji je sve složenija, raste broj zaraženih i preminulih, ali i broj pacijenata na bolničkom lečenju i respiratoru.

Ministarstvo prosvete objavilo je po kojim modelima će raditi škole u Srbiji u toku pete nedelje rada.  

Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije, kao i da virus dolazi spolja.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da su "pojedini akademski građani, pa i profesori Medicinskog fakulteta velikog ugleda, suštinski čitav radni vek posvetili antivakcinalizmu, čekajući priliku da, po njihovom shvatanju, dokažu kako su vakcine nepotrebne".

Zaboravite na zablude ovih ljudi, vreme je da se vakcinacijom zaštitimo od ove pandemije, poručuje Kon.