Čitaj mi!

Na intenzivnoj nezi porodilja od 23 godine, dr Perišić: Dokaz da stanje može naglo da se pogorša

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Perišić, kaže za RTS da je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje. Jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi se na intenzivnoj nezi nakon porođaja carskim rezom i primer je kako može naglo da se pogorša stanje, dodaje Perišić.

Prof. dr Zoran Perišić kaže da su tri hospitalizovane trudnice i porodilje smeštene na Ginekologiju i jedna u novi Kinički centar u jedinici intenzivnog lečenja nakon carskog reza.

"Ta pacijentkinja je primer koliko korona može naglo da se promeni stanje u toj bolesti. Mlada žena, od 23 godine, bez ikakvih bolesti u devetom mesecu trudnoće, nažalost, inficirala se kovidom. Stanje je bilo stabilno, odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez", rekao je Perišić.

Dodao je da se rodila zdrava devojčica od tri kilograma i 400 grama.

"Majku smo morali odmah da vratimo u šok sobu, jer joj je saturacija u roku od 15 minuta sa 90 pala na 70 procenata. Ona je sada takođe dobro i ide lagano ka oporavku", naveo je doktor i dodaje da je to primer kako se bolest može naglo pogoršati.

Ističe da upravo zbog sve više obolelih od kovida koji zahtevaju bolničko lečenje ne mogu da se rade punim kapacitetom operacije i da se sve "hladne operacije", tj. one koje nisu hitne, odlažu.

"Ima rečenica koja kaže zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. I to što neko ima kilu i to mu je jedina bolest koju ima i treba da operiše, nažalost to je njemu je jedna od najvećih problema u životu", dodao je Perišić.

Pored toga, kako kaže, mogu da se odlože i neke ortopedske operacije i da se stave na listu čekanja.

"Ali svi ti ljudi u godinama koji čekaju veštački kuk ili koleno sada je jasno da ga neće dobiti ni za godinu dana iako smo povećali broj sala. Moraće da sačekaju da izađemo iz kovid vremena i da krenemo da raščišćavamo liste", rekao je doktor.

Naglašava da će Klinički centar u Nišu zbrinuti sve hitne pacijente.

"Nijedan hitni pacijent neće ostati nezbrinut, operacije koje mogu da se odlože i da se pritom ne ugrozi život pacijenta – odložiće se", zaključio je doktor Perišić.