Čitaj mi!

Preminulo još 49 osoba, 4.932 novozaraženih

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 4.932 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 49 ljudi. Na respiratorima su 334 pacijenta.

SANU za masovnu vakcinaciju stanovništva

Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti koja je formirana sa ciljem praćenja pandemije kovid 19 nedvosmisleno se zalaže za sprovodenje masovne vakcinacije stanovništva protiv pomenute zarazne bolesti, saopšteno je iz SANU.

Kako se navodi, vakcinacija je neophodna onom vakcinom koju odobri nadležna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Radna grupa smatra neophodnim da se stručno-naučna javnost Srbije, uključujući i samu SANU, spremi da na metodološki odgovarajući način ispita efikasnost i detaljno prati neželjene efekte vakcina na reprezentativnom uzorku vakcinisane populacije, stoji u saopštenju.

U saopštenju se podseća i da je Radna grupa SANU u višemesečnom intervalu davala i daje gledišta i preporuke koje nikada nisu bile namenjene samo članovima SANU, već i široj javnosti, objavljujući ih na sajtu Akademije.

Obavezan pi-si-ar test pri ulasku u Srbiju za strane državljane

Aktuelne mere za suzbijanje epidemije koronavirusa ostaće na snazi do petka 18 decembra. Posle toga će ponovo zasedati Krizni štab, saopštila je posle današnje sednice Darija Kisić Tepavčević. 

Kaže da se videlo da su dosadašnje mere dale efekte. Brojevi su na visokim vrednostima, ali se vidi pad broja novoobolelih, dodala je. 

Prezizirala je da je reč o zabrani rada svih objekata posle 17 časova, osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi. 

Za sve strane državljane biće obavezn pi-si-ar test pri ulasku u Srbiju od 20. decembra najverovatnije do 10. januara.  

Kada je reč o građanima Srbije, ukoliko oni ne budu imali negativan pi-si-ar test biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji od 10 dana koju će moći da prekinu ako u međuvremenu urade pi-si-ar test i on bude negativan.  

Počela sednica Kriznog štaba

Počela sednica Kriznog štaba. Očekuje se da će se raspravljati o merama za ulazak u Srbiju, kao i o tome da li će biti produženo trajanje aktuelnih mera za suzbijanje epidemije kovida 19.

Na KiM još pet preminulih i 329 novoinficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je pet osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije 1.203 osoba su preminule, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 329 novih slučaja infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.327 uzoraka.

Aktivnih je 11.551 slučajeva.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 3.075 ljudi

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 2.160 korisnika i 915 zaposlenih.

I dalje najviše obolelih u Beogradu, slede Novi Sad i Kragujevac

Od 4.932 slučaja zaraze koji su potvrđeni u poslednja 24 sata najviše ih je registrovano u Beogradu – 1.167.

Sledi Novi Sad sa 271 slučajem, Kragujevac 205, Niš 200, Kraljevo 171, Subotica 137, Kikinda i Šabac po 107, Valjevo 104.

Užice ima 94 novoobolele osobe, Smederevo i Čačak po 75, Leskovac 72, Vranje i Zrenjanin po 68, Pančevo 67, Aranđelovac 50, dok ostala mesta imaju manje od 50 novih slučajeva zaraze.

Na respiratorima 334 pacijenta

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 15.765 ljudi, a koronavirus je registrovan kod njih 4.932.

Borbu sa kovidom izgubilo je još 49 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji od posledica zaraze je preminulo 2.380 osoba.

Na bolničkom lečenju su 8.842 osobe, a na respiratorima su 334 pacijenta. 

Nadležni poručuju da nema poboljšanja epidemijske situacije. Zbog toga se Krizni štab danas sastaje i razmatra uvođenje novih mera.

Koordinator privremene bolnice u Beogradskoj areni Vlado Batnožić rekao je za RTS da pacijenti u toj privremenoj bolnici leže najmanje deset dana, ali da je uobičajena dužina trajanja boravka 14 dana.

Od kovida 19 u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno se leči 480 pacijenata. Najmlađi ima 21 godinu, dok najstariji pacijent ima 94 godine.

"Na kiseoniku je trenutno 350 pacijenata. Jako je velika brojka. Mi smo maksimalno naše kapacitete ispunili sa kiseonikom, više nemamo mesta sa kiseonikom", istakao je Batnožić.

Virusološkinja dr Ana Gligić rekla je za RTS da sve vakcine koje dođu u fazu da se masovno primenjuju ne bi smele imati nikakav feler, kao i da sada imamo cilj da sa ovim, kako kaže, brzometnim vakcinama zaustavimo pandemiju, a da se za to vreme snađemo i napravimo klasične vakcine. Objasnila je koje su razlike između vakcina.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">