Čitaj mi!

Vanredna situacija i u Apatinu i Lebanu, Institut Banjica ponovo u kovid sistemu

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 183.437 osoba, a testirano je više od 1.800.000. Od posledica kovida-19 preminule su 1.652 osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Vanredno i u Lebanu

Zbog pogoršanja epidemijske situacije Krizni štab opštine Lebane proglasio je vanrednu situaciju.

U ovoj opštini prošlog meseca koronavirus potvrđen je kod 110 osoba, a samo u protekla dva dana kod gotovo 40 građana. Lekari u kovid ambulanti ne dužu glavu od posla.

"Juče smo imali 88 pregleda, a pre sedam dana je bilo 22 što je drastična razlika i opterećenje za naše i zdravstvene radnike. Apel građanima je da poštuje mere koje je predložila Vlada Republike Srbije, da se nosi lična zaštitna oprema, poštovanje distance, što češća dezinfekcija", kaže direktor Doma zdravlja u Lebanu Vladan Stanojević.

Krizni štab opštine Lebane naloženo je rigoroznije poštovanje mera.

"Nemamo povećan broj lica zaraženih iz ustanova. To je u prethodnom periodu bio Osnovni sud gde je sada situacija stabilna i pod kontrolom, u ostalim ustanovama imamo troje dece koja su pozitivna ukupno na teritoriji opštine, mada su već i oni sad na onlajn nastavi jer to su deca petog razreda, što se tiče dečjeg vrtića, tamo nemamo slučajeva", navodi Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane.

Sprovođenje propisanih mera kontrolišu inspekcijske službe koje su neprekidno na terenu. Prekšaji u ugostiteljskim objektima, trgovinskim radnjama i preduzećima do sada nisu zabeleženi.

Dvesta pacijenata u Čačku, pet smrtnih slučajeva

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 200 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 19 pacijenata, od kojih je 12 na respiratorima.

U protekla 24 časa bio je prijem 19 pacijenta, otpust 6 pacijenta, 1 transport za Beograd i 5 prevoda u Plavu halu gde se trenutno nalazi 28 pacijenata.

Bilo je i pet smrtnih slučajeva.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 241 pregled, od čega je 150 prvih pregleda.

Od 647 rezultata testiranja, iz Čačka je 212 pozitivnih, iz Lučana 53, iz Gornjeg Milanovca 27 i iz Ivanjice 40 pozitivnih.

Fajzer i Biontek danas podnose zahtev za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji

Kompanije "Fajzer" i "Biontek" danas predaju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji, saznaje RTS.

Ovo je juče dogovoreno na sastanku predstavnika kompanija sa predsednicom Vlade i ministrom zdravlja. 

Novozaraženo 246 u Zlatiborskom okrugu

U Zlatiborskom okrugu kovid-19 potvrđen je kod još 246 osoba, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Najviše novozaraženih je u Užicu 80, a slede Bajina Bašta 33, Arilje 29, Prijepolje 26, Požega 25, Priboj 23, Nova Varoš 12, Čajetina 11, Kosjerić 4 i Sjenica 3.

Od početka epidemije u Zlatiborskom okrugu je 6.814 osoba pozitivnih na kovid, a samo u novembru 3.581.

Najviše obolelih je u Užicu 2.060 od početka epidemije, a samo u novembru 1.065, zatim Prijepolju 794 (401 novembar), Požegi 742 (356) i Priboju 700 (377), a najmanje u Kosjeriću 257 (159) i Sjenici 280 (107).

U Mačvanskom okrugu još 270 pozitivnih uzoraka

Najviše novozaraženih je u Šapcu 106, u Loznici 52, Bogatiću 31, Vladimircima 12, Koceljevi 6, Malom Zvorniku 15, Ljuboviji 31, Krupanju 17.

Aktivno obolelih osoba u Šapcu je 1.011, a u Mačvanskom okrugu 2.557.

U šabačkoj kovid ambulanti juče su urađena 424 pregleda, od toga 245 prvih.

U Sokobanji 175 pacijenata, zaposleno još 20 radnika

U Specijalnoj bolnici u Sokobanji hospitalizovano je 175 kovid pacijenata koji imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku, dok je zaraženo 14 zdravstvenih radnika, kaže direktorka te zdravstvene ustanove Vesna Milanović, koja naglašava da su kapaciteti bolnice puni.

Odlukom Vlade Srbije u radni odnos u tu zdravstvenu ustanovu primljeno je četvoro lekara, 14 medicinskih sestara i dve spremačice, a Milanović kaže i da su ubačeni pomoćni ležajevi.

"Medicinske sestre su počele juče da rade, a lekari i spremačice će od sutra", kaže Milanović za Tanjug.

Pacijenti su iz Sokobanje, Aleksinca, Knjaževca, Negotina, Ražnja, Kladova, Zaječara i, najviše iz Beograda - 92.

Milanović navodi da je stanje zaraženih zdravstvenih radnika dobro, te da je jedna medicinska sestra zbog pneumonije smeštena na bolničko lečenje, dok su ostali na kućnom lečenju.

U Užicu hospitalizovano 175 pacijenata

U užičkoj opštoj bolnici smešteno je 175 pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na kovid 19, a to je 37 više nego juče.

Dvadeset četiri osobe su na intenzivnoj nezi a 10 na respiratorima.

U izdvojenom bolničkom odeljenju u Požegi je 50 pacijenata, 21 manje nego juče, a u kovid bolnici 143, odnosno pet manje nego juče.

Većina hospitalizovanih u Somboru ima težu kliničku sliku

U respiratornoj ambulanti Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u toku jučerašnjeg dana pregledano je 96 pacijenata.

Na bolničkom lečenju nalazi se 81 pacijent pozitivan na kovid, od toga je šest pacijenata na mehaničkoj ventilaciji i četiri pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji.

Većina pacijenata ima težu kliničku sliku i zahtevaju kiseoničku potporu.

Veći broj zdravstvenih radnika koji su bili kovid pozitivni vraćaju se iz samoizolacije na posao. Trenutno je pozitivno 67 zdravstvenih radnika.

KCV: Najveći broj teških slučajeva od početka epidemije

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leči 405 pacijenata obolelih od kovida-19, a kod 27 pacijenata lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Prethodnu noć u toj zdravstvenoj ustanovi obeležio je najveći broj hospitalizovanih kovid pacijenata od početka epidemije, kao i najveći broj pacijenata sa teškim zdravstvenim stanjem, navodi se u saopštenju.

Kod velikog broja ostalih hospitalizovanih zaraženih pacijenata, primenjuje se intezivna kiseonička terapija.

U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 32 pacijenta obolelih od kovida.

Zbog porasta broja hospitalizovanih pacijenata, KCV je bio prinuđen da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete i da reorganizuje ljudske resurse.

Banjica ponovo u kovid sistemu

Kako saznajemo u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, pacijenti zaraženi koronavirusom jutros se voze u Institut za ortopedske bolesti na Banjici.

Institut je od danas treći put u kovid sistemu.

Teška situacija u "Mišoviću", na lečenju 356 kovid pacijenata

U KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno je na lečenju od kovida 356 pacijenata i svi kapaciteti su popunjeni, kaže pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove dr Predrag Savić.

"Izuzetno je teška situacija u bolnici, sva mesta su popunjena. Klinička slika pacijenata koji su trenutno kod nas na lečenju je neuporedivo teža nego kod pacijenata koji su bili u prethodna dva talasa, tako da sada i bolničko lečenje duže traje", rekao je Savić za Tanjug.

Rekao je da su 83 pacijenta u jedinici intenzivne nege, da je 21 intubiran i na respiratoru, a da su ostali na visokim protocima kiseonika.

Navodi da pacijenti oboleli od kovida u proseku ostaju na lečenju oko 12 dana, a da pacijenti koji su bili intubirani ostaju i duže od mesec dana.

U "Mišoviću" se leče i deca zaražena koronavirusom, trenutno je u bolnici dvadeset četvoro dece, sa 17 pratilaca.

"Sva deca su sa lakšom kliničkom slikom. Kovid-19 kod dece uglavnom prati visoka temperatura i najblaže upale pluće", naveo je on.

Kaže da je od 1.222 zaposlena u KBC "Dr Dragiša Mišović" koronavirusom zaraženo sedamdeset dvoje lekara, sestara, tehničara, zaposlenih u tehničkoj službi.

U srpskim sredinama na KiM još jedna osoba preminula i 79 novoobolelih od kovida

U srpskim sredinama na KiM od posledica kovida 19 preminula je još jedna osoba - iz Zvečana, ukupno 56 od izbijanja epidemije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Testirano je još 207 uzoraka, među kojima je 79 inficiranih osoba.

Inficirane osobe su iz Kosovske Mitrovice - 17, Zvečana - 13, Leposavića - 10, Zubinog Potoka - 13, Gračanice - 7, Lipljan - 3,  Peći -1, Kosovske Kamenice - 6, Prilužja - 2 I Gnjilana - 7.

Od početka epidemije sredinom marta, testirano je 9.073 osoba, među kojima je kod 2.438 potvrđeno prisustvo virusa.

Aktivnih je 1.116 slučajeva, dok je 1.265 izlečenih.

Na bolničkom lečenju je 69 pacijenata, od kojih 67 u Mitrovici a dvoje u Nišu. Ostali su u izolaciji.

Vanredna situacija i u Apatinu

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać, na osnovu predloga Štaba za vanredne situacije, donela je odluku o proglašenju vanredne situacije.

U ovom momentu je 245 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom i 511 kontakt osoba koji imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Sportske hale će za sve učenike biti zatvorene u naredne tri nedelje.

Devet novih slučajeva u Gračanici

Prema informacijama Kriznog štaba opštine Gračanica, na osnovu poslednjih rezultata kovid-19 potvrđen je kod još devet pacijenata.

Na bolničkom lečenju zbog kovida je 48 pacijenata i svi su adekvatno zbrinuti i pod stalnim medicinskim nadzorom.

Krizni štab opštine Gračanica upozorava meštane da je epidemiološka situacija izuzetno teška ali da je zdravstveni sistem stabilan i da je spreman da 24 sata pruži pomoć svakom pacijentu.

Do sada je od kovid-19 na teritoriji opštine Gračanica potvrđen kod 234 pacijanata.

Situacija u Vranju – 276 pregleda, 126 pacijenata u bolnici

U vranjskoj kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 276 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 144.

Uzorkovana je krv kod 179 pacijenata i sačinjena su 133 RTG pluća. Takođe, urađena su tri pi-si-ar testa i 167 antigenskih testova, od kojih je 86 negativnih i 81 pozitivan.

Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 27 pacijenata.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 126 pacijenata. Od tog broja 115 je pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom su 124 pacijenta, na kiseoniku 45. Na bolničko lečenje primljen je 21 pacijent, a otpušteno je 16, od kojih su tri transportovana u Surdulicu.

Trenutan broj slobodnih postelja je 24, saopštava Gradski štab za vanredne situacije.

U leskovačkoj bolnici 161 pacijent

Početkom novembra situacija u Leskovcu bila je dobra, na lečenju je bilo svega desetak pacijenata. Danas je u bolnici 161 zaraženi koronavirusom.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže za RTS da se u četiri kovid ambulante svakodnevno pregleda 300 pacijenata.

"Pet pacijenata u bolnici je juče preminulo, četvoro je na respiratoru", rekao je Cvetanović dodajući da u kovid sistem ulazi i služba za neurologiju sa 40 kreveta.

Dodaje da se u firmama poštuju preventivne mere i da se javljaju sporadični slučajevi.

Izveštaj Srđana Conića

Zaražen 31 korisnik i 41 zaposleni u Gerontološkom centru Beograd

Srđan Dimitrijević, v. d. direktora gerontološkog centra Beograd, navodi za RTS da je zaražen 31 korisnik i 41 zaposleni.

Trinaest korisnika je u bolnici i jedan zaposleni, a ostali su na kućnom lečenju. 

"Svakodnevno nekoliko puta u toku dana se kontroliše situacija. Prvi slučajevi javili su se na odeljenju gde su nezavisni korisnici, koji mogu sami da vode brigu o sebi. Nemoguće je potpuno ograničiti njihovo kretanje, pre svega ka zdravstvenim ustanovama, i njihovo druženje i komunikaciju", naveo je Dimitrijević.

Najstarija korisnica koja se zarazila i ozdravila bila je 95-godišnja Ana Kovačević, dodaje v. d. direktora gerontološkog centra Beograd.

Đerlek za RTS: U celoj zemlji situacija teška i neizvesna

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je pogoršanje situacije iz dana u dan signal da treba reagovati i doneti nove mere jer je, dodaje, očigledno da postojeće nisu dale rezultate.

"Ako uspemo da uspostavimo kontrolu novih mera i ako budemo imali masovniju podršku građana, koji treba da pokažu maksimalnu odgovornost, realno je očekivati da ćemo imati dobre rezultate. Rezultati se očekuju za 7-10 dana od stupanja na snagu novih mera", navodi Đerlek.

Dodaje da su kapaciteti u Beogradu su popunjeni, više je prijema pacijenata nego otpusta.

"Situacija u celoj Srbiji je teška i neizvesna, moramo se boriti u celoj zemlji", naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

U jagodinskoj bolnici 70 pacijenata

U Pomoravskom okrugu poslednjih dana svaka druga testirana osoba je pozitivna na koronavirus. Broj pacijenata ispred kovid ambulanti se ne smanjuje, u svakom trenutku čeka između 30 i 50 pacijenata.

Na kovid odeljenju u Jagodini leči se 70 pacijenata, kaže za RTS Miloš Lukić, direktor bolnice.

Dodaje da su spremni da prošire kapacitet ako to bude bilo neophodno.

"Kao i u drugim gradovima, naši zdravstveni radnici izloženi su maksimalnom naporu, kao i svo ostalo osoblje. Oni imaju jedan motiv više, ovo je prilika da pokažu svoju humanost i mislim da rade najbolje moguće. Naravno da su na granici snage ali reorganizacijom pokušavamo to da nadomestimo", napominje Lukić.

Juče je u ambulanti obavljeno 410 prvih pregleda, od kojih je 220 pacijenata testirano antigenskim testom.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 7.999 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 48 pacijenata. Testirano je 22.837 uzoraka. Na respiratoru je 269 pacijenata.

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, saznaje RTS. Nova ograničenja radnog vremena i za kozmetičke i frizerske salone, kao i za teretane.

Kako predviđaju nove mere, prodavnice prehrambene robe moći će da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend.

Nema govora o policijskom času, vanrednom stanju, samo ograničenje radnog vremena, nadam se da će Vlada to u četvrtak usvojiti, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS, dodajući da će ta mera važiti bar naredna dva vikenda. 

Tiodorović je rekao da ćemo pred predstojeće praznike morati da uvedemo mere za građane Srbije koji dolaze iz inostranstva.

"Pi-si-ar obavezno, ko nije došao sa testom, mora u karantin od 10 dana", naveo je član Kriznog štaba.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut", kaže za RTS da retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da se brzina pogoršavanja situacije u Srbiji smanjuje, da se nada da se naša zemlja približava piku i da će vrhunac stići što pre.

"Bez obzira na to, mi možemo očekivati da će, i nakon postizanja pika pritisak na bolnice, naročito na intenzivne nege, da se nastavi još nekoliko nedelja posle toga, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje otprilike 10 dana, dve nedelje", kazao je Ivanuša za RTS.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">