Čitaj mi!

Preminule još dve osobe, koronavirusom zaraženo još 67

Prema najnovijim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 67 osoba, a preminula su dva pacijenta. Testirana su 5.263 uzorka. Na respiratoru 20 pacijenata.

Kon: Očekuje se povećanje aktivnosti virusa

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da se u narednom periodu očekuje povećanje aktivnosti virusa.

Istakao je da ponovno uvođenje vanrednog stanja nije opcija, kao i da virus jeste u cirkulaciji u stanovništvu, ali da se nadzire dobro.

Zbog nepoštovanja mera zatvorena dva ugostiteljska objekta u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da je za vikend bilo je 246 kontrola i ustanovljen 41 prekršaj, 24 u ugostiteljskim objektima i 17 u trgovinskim lancima.

Prema poslednjim informacijama, dva objekta u Beogradu su zatvorena zbog nepoštovanja mera.

U gradskom prevozu kažnjeno je trinaest pravnih i 15 fizičkih lica.

Danas je više od 85 odsto pozitivnih u Srbiji iz Beograda

Od ukupnog broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji, danas ih je samo 15 odsto van Beograda. Od 67 novoobolelih u posledanja 24 sata, u Beogradu je čak 57 slučajeva, što je nešto više od 85 odsto.

U ostalim delovima Srbije pozitivno je ukupno 10 novih pacijenata, od toga najviše u Boru - četvoro, u Kruševcu dvoje i po jedan iz još četiri grada.

Šarčević: Za sada bez zatvaranja škola i fakulteta

Škole i fakulteti se za sada neće zatvarati zbog povećanja broja novoobolelih od kovida-19, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ističe da su obrazovne ustanove spremne ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Šarčević je rekao Tanjugu da je od letos pripremljena onlajn nastava, kako bi učenici i studenti mogli neometano da prate predavanja i naveo da je snimljen materijal za mesec dana unapred.

Na KiM preminula jedna osoba, 68 novoinficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminula je jedna osoba od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 648 osoba sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 68 novih slučajeva infekcije na osnovu testiranja 702 uzorka. 

Ukupno je 16. 247 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečeno je 14.368 a aktivan je 1.231  slučaj.

Vanredno stanje nije opcija, ne razmatra se zatvaranje Beograda

U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i upozorava da se zbog povećanja broja zaraženih u prestonici iz nesigurne situacije prelazi u nepovoljnu.

Navodi da se očekuje da će doći do prenosa i širenja broja zaraženih i na ostale delove Srbije.

"Neće to doći odjednom, ali u narednim nedeljama se može očekivati", naveo je Kon za Tanjug.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo 7 korisnika i 7 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kovid 19 kod 7 korisnika i 7 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.077, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 427.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saopštenju.

Testirane 5.263 osobe

Koronavirus u Srbiji potvrđen je kod još 67 osoba, a preminula su još 2 pacijenta.

Testirana su 5.263 uzorka. Na respiratorima je 20 pacijenata.

Hospitalizovane su 32, a otpušteno 10 osoba.

Treći talas koronavirusa je u toku. Nedelja pred nama biće veliki test kada će se videti da li apeli imaju uspeha, poručuju epidemiolozi. 

"Ako se ne budu poštovale protivepidemijske mere, za dve nedelje biće više od 500 obolelih dnevno, a kad se pređe taj broj, moguće je da će biti odlučeno da više ne bude nastave u školama i na fakultetima već će nastava biti isključivo onlajn", rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da je 50 odsto zaraženih iz Beograda, ali da je i u svim velikim gradovima u regionu tako.

"Naše brojke su još pod kontrolom, ali povećava se broj respiratornih infekcija u ambulantama i prošle nedelje je bilo oko 7.000 pregleda, što govori da u ove hladne dane imamo taj veliki rizik", rekao je Radojičić.

Istakao je da vrlo važno da se kontroliše rad pre svega ugostiteljskih objekata. 

Lek "remdesivir" u borbi prtov kovida od danas je dostupan i u Srbiji. 

Klinički farmakolog, profesor doktor Srđan Pešić, kaže za RTS da "remdesivir" nije čarobni lek koji će izlečiti pacijente sa najtežim oblicima kovida, ali je drastičan napredak u odnosu na ono što smo imali pre nekog vremena.

U Kragujevcu je otvoren centar za prikupljanje kovid plazme, četvrti u Srbiji, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Do sada su centri za prikupljanje kovid plazme radili u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">