Premijerka i ministri u Novom Pazaru pozivaju na jedinstvo u borbi protiv epidemije

Zdravstvena situacija je pod kontrolom u Novom Pazaru i ima dovoljno medicinske opreme poručuju iz tog grada i premijerka i ministar zdravlja. Tvrde da su podaci o broju umrlih koji se šire društvenim mrežama su dezinformacija. Tokom obraćanja premijerke i ministara, deo okupljenih građana i medicinskih radnika izrazio je negodovanje zviždanjem i okretanjem leđa. Nadležni pozivaju na ujedinjenje jer kako kažu, bitna je pomoć tom gradu, a ne politizacija teške situacije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lonačr tvrdi da je, sa novim količinama opreme dopremljenim danas, novopazarska Opšta bolnica je najopremeljenija u Srbiji.

"Mi smo se dogovorili o sledećim stvarima - proširiće se kapaciteti bolnice u Novom Pazaru. Što znači – ako bude potrebno pretvorićemo celu bolnicu u kovid bolnicu. Sledeće, želim da iskoristim priliku da sve lekare i medicinske sestre pozovem da dođu danas u 16 časova u upravu bolnice u Novom Pazaru. Mogu da se prijave i da dobiju posao", kaže Lončar.

Premijerka Ana Brnabić poručuje da je prioritet podrška zdravstvenom sistemu, zdravstvenim radnicima i obolelima.

Brnabićeva dodaje da je situacija u Srbiji i svetu dovoljno kompleksna, a pogoršavaju je, kaže, lažne vesti.

"Ovo je nešto što će, sada je očigledno, ostati sa nama. Ne mislim sa nama u Srbiji već u celom svetu, narednih godinu, godinu i po dana, dok se i ako se pronađe vakcina. Tako da je važno da naučimo tu lekciju i da ostavimo politiku po strani", naglasila je Brnabićeva.

Negodovanje okupljenih i odgovor premijerke

I ministar Rasim Ljajić ocenjuje da se u Novom Pazaru bore sa realnom opasnošću, ali i sa, kako kaže, neviđenim stepenom politizacije.

"Treba sada da se skoncentrišemo i ujedinimo u borbi protiv ovog opasnog virusa. Biće vremena i za traženje krivice i za traženje odgovornosti. Biće vremena i da vidimo da li je bilo propusta i nedostataka. Niko ne beži od toga da je bilo i grešaka", poručuje Ljajić.

Tokom obraćanja, grupa od 50 građana zvižducima i povicima je izrazila nezadovoljstvo posetom premijerke i ministra zdravlja, uz tvrdnje da se istiniti podaci prikrivaju.

Na skupu se pojavila i grupa medicinskog osoblja i lekara koji su takođe izrazili nezadovoljstvo okretanjem leđa.

Premijerka prokomentarisala da su okupljeni ljudi politički aktivisti tri političke partije koje su na vlasti u Novom Pazaru, poručivši kako oni treba da se bave politikom, a ne da koriste tešku epidemiološku situaciju za političke obračune.

Ministar Lončar i premijerka su rekli da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru plodno tlo za politizaciju i širenje lažnih vesti o, navodno, brojnim preminulima od kovida-19.

Brnabićeva je istakla da su najnoviji respiratori, koji su dostavljeni kao pomoć u Novi Pazar, stavljeni u funkciju, da rade i da leče ljude, te da je neistina da se ne koriste i postavila je pitanje ko je širio paniku.