Читај ми!

Изложба "Рукопис, време, траг" у шабачкој библиотеци

Поводом рођендана Библиотеке шабачке, у холу здања постављена је изложба "Рукопис, време, траг" ауторке Соње Бокун Ђинић, која је оригиналним рукописима познатих личности дочарала њихово дивљење према храму књиге и утиске запечаћене у времену и простору.

Рукописи Јанка Веселиновића, Станислава Винавера и других великана, писма Kсеније Атанасијевић, Јеле Спиридоновић Савић, Јована Жујовића шабачкој књижници и читаоници само су део изложбе рукописа познатих личности који су у тренутку укрстили свој пут у двору књиге.

"Овде постоји најстарије писмо владике Јоаникија Нешковића који је градио Владичански двор, који је данас један од најлепших успомена овога града. Срећу се и записи Светлане Велмар Јанковић о владичанском двору која је увек истицала његову магију, дивила му се, која је увек волела да дође овде јер је подсећало на њеног књижевног јунака, кнеза Михаила који је овде боравио", каже ауторка изложбе Соња Бокун Ђинић.

Рукописи су, каже ауторка, заједништво на мапи времена и простора јер Шапчани,  попут архивара у Завичајном одељењу Библиотеке, чувају трагове прошлости дарујући на увид заборављено и запамћено.

У ванвременском простору Библиотеке шабачке коју писци радо називају "вилинским двором", смештене су и књиге са посветама, попут оних Рути и Оскару Давичу од Иве Андрића или Добрице Ћосића, или оних из новијег доба, као посвета Душана Kовачевића: "Поклон као уздарје за књиге које сам позајмљивао, читао и учио као укућанин ове библиотеке".

Посетиоци могу видети и ретке фотографије и беседе из новијег времена Љубомира Симовића, Давида Албахарија, утиске славних гостију библиотеке, рукопис књиге Горана Петровића.

"Његова прича, парабола која је овде настала, рекла сам за прославу 170 година Библиотеке пре три године, где је он, инспирисан градњом анексне зграде написао причу о параболи, о неимару који гради и одлази не окрећући се према свом делу", истиче ауторка изложбе. 

Изложбу која је завештање и мозаик сећања, посетиоци могу видети и онлајн, на новом месту сусрета, јер се Библиотека шабачка прилагодила новом времену у сталној мисији покретача културе.