Балетска звезда Сергеј Полуњин за РТС: Плес је јединствени језик

Сергеј Полуњин наступа вечерас на сцени Народног позоришта у Београду, у оквиру Донаторске вечери своје фондације. За РТС је рекао да је циљ оснивања фондације била потрага за младим талентима, али и подршка већ оствареним плесачима.

Стрмоглави успех, скандали, откази, уговори с највећим балетским кућама и самосталне продукције, описују каријеру Сергеја Полуњина.

Кореограф и вансеријски извођач опробао се и у холивудским филмовима, а недавно је одлучио да се поново врати плесу.

"Могао сам да се усмерим само на филмове, одлучио сам да се фокусирам више на плес. Уосталом, балет ми је омогућио да се бавим и другим стварима. Плес је такође и јединствени језик који нам омогућава да истражујемо, али и да кажемо много ствари. Тренутно сам веома срећан што сам одлучио да останем у уметности игре", казао је Сергеј Полуњин.

Од потраге за младим талентима до подршке оствареним плесачима, уз надоградњу саме балетске уметности, све је то Полуњин имао у виду када је пре две године основао Фондацију.

Сматрао је да је свет класичног балета хијерархијски и да крута ограничења често онемогућавају испољавање талента и реализацију свих идеја. Фондација је са радом почела у Београду.

"Прву децу коју смо спонзорисали су деца из Србије која похађају балетске школе широм Европе и добијају стипендије за школовање. Тражимо талентоване, надарене плесаче да учествују у мојим продукцијама, а на тај начин стварам сараднике и спајам уметнике. Заједно креирамо наступе који укључују сцену, светла, музику и игру. Сваки медиј користимо да произведемо нешто ново. Моја идеја је да баш то развијам у Фондацији јер само тако идемо напред", казао је Полуњин.

Вечерашњи наступ на сцени Народног позоришта значајан је за домаћи балет и за самог Полуњина. Београдска публика га је на претходном наступу поздравила овацијама. А то га посебно мотивише.