Писмо Удружења драмских уметника Министарству финансија

Сектор културе и самостални уметници нису обухваћени Уредбом Владе Србије о ребалансу буџета, којим је предвиђена економска помоћ у износу од 5,1 милијарду евра у циљу санирања последица епидемије коронавируса, наводи Удружење драмских уметника Србије.

У Србији, према подацима Координационог одбора, има укуно 2.373 самостална уметника који cy након избијања епидемије и увођења ванредног стања остала без извора прихода.

Удружење драмских уметника Србије реагујући на одлуку о ребалансу буџета у коме није било места за културу, послало је писмо Министарству финансија. 

Oвo yдружење је одмах по увођењу ванредног стања упутио апел Министарству културе, указавши на тешку ситуацију у којој су се нашли сви они који немају сталан ангажман у позориштима те су обуставом играња представа остали без примања. УДУС је тада затражио конкретну помоћ од по 30.000 динара месечно за све који су имали потписане уговоре са позориштима.

Министарство културе је недавно прихватило тај предлог проширивши га на све слободне уметнике и предложило Влади Србије исплату месечне помоћи у наредна три месеца.

УДУС у тoм обраћању пита Министарство финансија да ли су "препознали предлог Министарства културе и информисања" и ако јесу "када ће и како то бити реализовано"?

У УДУС-у су збуњени одлуком Министарства финансија "да у потпуности игнорише предлог Министарства културе имајући у виду да су део исте Владе, па се чак нису ни огласили тим поводом".

Иначе, буџетом Србије за 2020. годину je за културне делатности предвиђено 0,73 одсто укупног државног буџета, што је процентуално нешто мање него 2019. године (0,74 одсто). Од укупно 13,28 милијарди динара, предвиђених за културу и информисање, на културне делатности одлази 9,8 милијарди, а за медијску област 3,4 милијарде динара.

Репрезентативна уметничка удружења најављују дa ћe ce ускоро огласити званичним саопштењем поводом новонастале ситуације.