Проширени видици Фернанда Франциса у Галерији РТС-а

У Галерији РТС-а вечерас ће бити отворена изложба фотографија аустралијског новинара Фернанада Франциса која представља 124 одабрана дела која је аутор снимио током последњих година своје богате професионалне новинарске каријере дуге четири деценије. Многа дела у поставци први пут су пред очима шире јавности и њом се аутор први пут представља публици у свом новом животном окружењу.

Фернандо Францис је радећи за бројне угледне новине, магазине и радијске станице широм света текстове обогаћивао својом фотографијом и бавио се и фоторепортажом. Објављивао је у различитим публикацијама у многим земљама света, од Европе преко Блиског истока до Аустралије.

Његов фотографски опус укључује и импозантну публикацију "Glimpses of the UAE" о архитектури и урбаном окружењу Уједињених Арапских Емирата где је провео дуги низ година, као и корпус фотографија са његових путовања од којих су неке изложене овде.

Места која су овде представљена (урбаним) пејзажом, флором и фауном укључују пределе Аустралије, Уједињених Арапских Емирата и Омана, Француске, Британије и Србије.

Појединачне фотографије представљају његов поглед на места, људе и дешавања. Снимљене су у пролазу, при сусрету са животом око себе, у тренутку када препознаје одређену занимљивост, фотографише је и представља публици.

Његова дела код посматрача изазивају радозналост, изненађење и препознавање без обзира на то да ли је предмет фотографије свима познат или не.

На отварању изложбе његових радова говориће Никола Мирков, председник Савета за ликовно стваралаштво РТС-а, Елизабета Бакан, други секретар амбасаде Аустралије у Београду и аутор. 

Корпус фотографија Фернанда Франциса у Галерији може да се посматра као констелација слика људског универзума у свој њиховој разноликости. Он такође може да се посматра као збир логички груписаних целина међу којима се издвајају дела која бележе архитектуру и архитектонске елементе различитих поднебља, она која бележе неочекивани биљни и животињски свет страних и познатих предела, она која представљају портрете и дела која бележе расположење и атмосферу.

Вероватно најупечатљивије фотографије овог корпуса су оне које искључиво бележе расположење и атмосферу и које би због свог мисаоног квалитета условно могле да се назову апстрактним или контемплативним, а које су истовремено богате дубоком осећајношћу.

То су дела која представљају усамљено острво, ширину пустиње чије се пешчане дине стално мењају, нестају и поново стварају, летње вече над Београдом или величанственост громадне планине Ртањ.

Изложба за посетиоце ће бити отворена до 8. новембра, сваког дана од 10 до 20 часова.

Ко је Фернандо Францис

Аустралијски новинар Фернандо Францис рођен је 1950. у Беит Џали у Палестини. Отац му је био кубански дипломата, мајка из Коломбије. Детињство је провео у Вест Бенку у Јордану и другим крајевима Блиског Истока, младост у Европи и затим Британији где је завршио студије међународне бизнис администрације.

Своју новинарску каријеру је започео у Јордану и Либану. У Сиднеј, Аустралија, је стигао почетком осамдесетих и радио као новинар и уредник за радио и телевизију ABC и SBS као и за различита штампана издања укључујући и међународне публикације. Такође је основао и био власник месечног часописа The Australian Focus on The Middle East.

Почетком новог миленијума радио је као новинар у Уједињеним Арапским Емиратима и затим као уредник за медије у Министарству председничких послова те земље у Абу Дабију одакле се 2018. доселио и трајно настанио у Србији.

Био је члан многих новинарских удружења у земљама у којима је радио, а и данас је члан аустралијског новинарског удружења.

Аутор је обимне књиге (текст и фотографија) "Glimpses of the UAE" (2009). Добитник је више признања за свој рад. Фернандо течно говори, чита и пише више језика међу којима су шпански, арапски, енглески, француски и италијански.

број коментара 0 Пошаљи коментар