Сви углови споменика патријарху Павлу

Од 15. новембра, када је на травњаку испред Цркве Светог Марка, односно на трамвајској окретници на Ташмајдану, изникла скулптура са обличјем партријарха Павла, реаговања се не стишавају. И заиста, много је повода да се о овом споменику говори.

Поље јавних споменика поприште је где се укрштају идеологија, историја, политика, етика, естетика, креативност, урбанизам, људске сујете и воља за моћ, крупни и ситни капитал, прошлост, садашњост и будућност. У скоријем периоду, код нас се на овом фронту воде бројне битке.

У низу споменика посвећених патријарху Павлу, у Републици Српској, на Косову и у централној Србији, ташмајдански је подигао највише прашине. Његов аутор Зоран Малеш желео је да прикаже духовно биће патријарха у чину молитве, и да оствари утисак лебдења. Као предложак одабрао је познату фотографију на којој се његова светост вози београдским трамвајем. И ето добитне комбинације. Све је ту: црква, трамвајска станица и прилика да се, када се патријарху измакне столица са фотографије, оствари илузија лебдења.

Подизање споменика, чија је вредност 50.000 евра, донација "Атлас групе", прихватио је одбор за подизање споменика који су чинили представници цркве и државе, као и одборници Скупштине града, уз благослов патријарха Иринеја.

Највише примедаба односи се на оријентацију споменика окренутог ка кафићу, као и на чињеницу да му недостаје трон. Но ту је још низ спорних детаља.

Споменик је изведен као љуштура која подражава обличје патријарха, а не као пуна скулптура, смишљена да буде сагледана из различитих визура. Тако је положај тела, гледан из других углова, осим фронталног, неприродан и недостојан. Његово лице је грубо, руке су тежачке, а мало тога зрачи духовношћу.

У нашој историји малобројне су личности које већину уједињују у љубави, поштовању и позитивном осећању. Такав је и Никола Тесла, чија скрушена фигура, око чије изведбе се пре петнаестак година жустро полемисало, стоји и даље на улазу у београдски аеродром, који носи његово име. Но, пси лају, а каравани пролазе. Тако ће вероватно и статуа патријарха Павла још дуго лебдети на окретници шестице. Ипак, утисак је да би већина желела да памти другачији лик ове изузетне личности.

На срећу, чувари сећања на људе који су оставили дубок траг у духовном простору нису само њихова материјализована обличја. А култура сећања није политичко питање, нити ствар односа власти и опозиције, већ, изнад свега, питање људског достојанства.

Остали аутори: Данијела Пурешевић
број коментара 18 Пошаљи коментар
(субота, 01. дец 2018, 14:53) - ,," [нерегистровани]

Промена

Његовој Светости Блаженопочившем Првооцу Српском Павлу доликује споменик који је јасан израз Љубави, Побожности и Наде. Оно што је Он Проповедао и како Је Живео.

Овај споменик је занимљив, али је за изложбену просторију, а не да буде званични споменички израз Поштовања.

Наравно да је лепо да постоје разнолики дојмови како се Његова Светост Памти, али се за званичан споменик изражава свечано и прописно, приказ на Трону Древних Српских Првоотаца и у Свечаној Одежди.

Он је био скроман и јесте био изнад свагдашњих јадости, али је био званични Првоотац Богомоље старе осам векова, Духовни Вођа милиона Срба, који нису престали да га Уважавају, Воле и Надају се у Остварење Његових Поука.

(субота, 01. дец 2018, 14:41) - Dejan [нерегистровани]

Vreme

Beogradski pobednik je danas simbol Beograda a nekad je bio izmešten zbog neslaganja javnosti. Ni meni se ne sviđa ovaj spomenik, ali vreme će pokazati njegovu vrednost...

(субота, 01. дец 2018, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

@ Činjenica

Нису патријарх Паве и Никола Теса рођени у Хрватској него у Аустроугарској!

(субота, 01. дец 2018, 14:02) - Заза [нерегистровани]

Патријарх спуштен на ниво уличног забављача - недопустиво и срамотно!

Ко је имао прилику да посети европске метрополе, могао је да види уличне забављаче, који седе баш у оваквом положају, без столице, а народ около завирује како им то полази за руком. Дакле, уметник је највољенијег и најпоштованијег српског патријарха деградирао на ниво уличних забављача. Недопустиво и срамотно, ако мене питате. А та правдања да се моли, а није у молитвеном положају, или да седи у трамвају, а заправо ни на чему не седи, су смешна и вређају интелигенцију сваког иоле паметног човека.

(субота, 01. дец 2018, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

Otkuda

Otkuda to obesmišljavanje onoga što je patrijarh bio po čitavoj Srbiji? Namera... nesvesnost...? Ko je započeo taj kult spomenika? Zašto? Ko tera tu bespredmetnu liniju tako dugo i uporno?
U Pravoslavlju je bista uglavnom reljefnog tipa, iz prostog razloga što cela bista ima senku, te ono što čini bistu je igra svetla i tame. Svetitelj se ne prikazuje sa senkom već svetlošću. A šta o tome znaju oni koji biste postavljaju? Očigledno ništa.

(субота, 01. дец 2018, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

@Mr Djurdje Zivkovic

Da li katolici pitaju pravoslavce kad podizu bistu nekog svog biskupa u Hrvatskoj recimo?

(субота, 01. дец 2018, 12:39) - Mr Djurdje Zivkovic [нерегистровани]

Ni mesto ni vreme

Spomenik postovanom vladiki je ponizavajuci i jos postavljen na javnom mestu. SPC nije drzavna i jedina religija u Srbij niti su svi gradjani pravoslavne veroispovesti.. Sta o tome misle muslimani, katolici i pripadnici ostalih verskih zajednica Gde su njihovi spomenici? Saglasnost g.Irineja je pogresna. Predlazem da SPC doradi ovu ljusturu i spomenik postavi u portu neke svoje crkve.

(субота, 01. дец 2018, 12:28) - miodrag [нерегистровани]

mozda gresim...

ono nije bio tramvaj... kako svi pisu i navode...
nego trolejbus...
koji to bolje znaju od mene neka kazu...

nekada je to bila linija 11, a kasnije 22...
od Lekinog brda tj. Krusevacke do Studentskog trga...

(субота, 01. дец 2018, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Isuviše skromno i za skromnog Patrijarha Pavla

Jel to možda u pitanju ušteda materijala za neko masivnije postolje i stolicu a za, prošli vikend otkriven spomenik Kralju Petru u Novom Sadu nije se štedelo, već na postolju, pa na konju, pa nebu pod oblake.
Shodno veličini i značaju blagopočivšeg Patrijarha Pavla u našem narodu mogao se napraviti dostojanstveniji spomenik, svakako ništa grandiozno ni skupo, što ni sam ne bi želeo, ali samo da sedi na stolici, onoj namenjenoj za patrijarha a takva slika baš i postoji.

(субота, 01. дец 2018, 12:22) - Zoran [нерегистровани]

Velicina

Tesla i Patrijarh Pavle zasluzuju najvise i iz velike daljine vidljive spomenike. To najveci Srbi.