Читај ми!

Спектакл у Центру "Сава"

Извођењем "Осме симфоније" Густава Малера познате и као "Симфонија хиљаде" у Великој сали центра "Сава", Симфонијски оркестар РТС-а и Факултет музичке уметности обележили свој 75. рођендан.

Симфонијски оркестар РТС-а и Факултет музичке уметности (ФМУ) обележили су свој 75. рођендан извођењем "Осме симфоније" Густава Малера (1860-1911) познате и као "Симфонија хиљаде" у Великој сали центра "Сава".

Грандиозно Малерово дело представило је више од 500 извођача под диригентском палицом Бојана Суђића кога је на крају концерта после дугог аплауза, публика "вратила" на сцену и поздравила овацијама.

На висини, ни мало лаког задатка били су Симфонијски оркестар ФМУ и Симфонијски оркестар РТС-а, али и изузетно уклопљени хорови РТС-а, ФМУ, Академски хор "Колегиум музикум", Дечји хор РТС-а и Здружени новосадски хорови - Вокални студио "Орфелин" и Хор Средње музичке школе "Исидор Бајић".

Иако је Малер предвидео да ово дело изводи око хиљаду извођача, због чега се и зове "Симфонија хиљаде", публика је имала прилику да слуша извођење са импозантним бројем извођача у односу на савремену праксу у свету јер ово дело обично изводи од 200 до 300 музичара.

Малер је ово своје највеће дело компоновао током шест летњих недеља1906. године, посветио га је супрузи фаталној Алми, а премијерно је изведено 12. септембра 1910. у Минхену.

Симфонија бр. 8 у Ес дуру има само два дела, уместо уобичајена четири, први део компонован на текст латинске химне из 9. века "Veni creator spiritus", а други на завршном тексту у Гетеовом "Фаусту",али оба су химне љубави која води спасењу.

Београдско извођење, које се може сматрати правим логистичким подвигом, било је јединствени доживљај за нашу публику јер сигурно је да је велика већина слушалаца први пут имала прилику да ово Малерово, иначе најпопуларније,дело слуша "у живо".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 29. мај 2012, 14:39) - gledalac [нерегистровани]

kad će opet?

Predivan doživljaj!!!
Podrška svima koji su dali doprinos, treba nam toga još!!!