"Српска трилогија", јуриш за повратак кући

Драма "Српска трилогија" коју су према истоименом роману Стевана Јаковљевића написали Миодраг и Светолик Никачевић изведена у Народном позоришту. Представа подсећа на страдале добровољце који су, јуришајући на бугарски ров, хтели да убрзају крај рата и свој повратак кући.

На Великој сцени Народног позоришта премијерно је изведена драма "Српска трилогија" коју су по истоименом роману Стевана Јаковљевића написали Миодраг и Светолик Никачевић. Текст је, за ово извођење, адапатирао Славко Милановић, а "Српску трилогију" режирао је Славенко Салетовић.

Шта су урадили, урадили су. Шеснаест униформисаних пред излазак на сцену. Они представљају одред српских добровољаца који су јуришали на бугарски ров. Хтели су да убрзају рат, ишло им се кући, а представа је о дану њиховог страдања.

Редитељ Славенко Салетовић каже да ова представа нема никакву амбицију да подучава, али жели да подсети на нешто што се заиста догодило у Србији.

У улози Стевана Јаковљевића, потпоручника артиљерије, је првак Иван Босиљчић.

"Постоје само три призива, а то су песништво, монаштво и војништво. Осећам се свечано. Униформа носи извесну одговорност", каже Босиљчић.

Вуку Костићу, овде капетану Стојановићу, добро стоји униформа и воли је.

Костић је радо служио војску, а и глумио је неколико командујућих ликова. Ево шта је овога пута схватио.

"То је љубав према отаџбини која је поред љубави према породици и вољеној особи. Мислим да то иде одмах после тога, на трећем месту", наглашава Костић.

Док чекају знак за јуриш, они доколичаре, дремају. Велико надахнуће свело се на ретке пошалице. Изговара се текст у коме су ликови дати именом и чином, мање животно и људски.

Нема материјала за велику глуму и сложене карактере. Патриотски занос остаје на речима, а то је несценична, војна реторика.

Песма "Тамо далеко" на крају представе изазива очекивану реакцију, публика устаје и дуго аплаудира.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2013, 22:26) - Мирослав Копривица, Краг. [нерегистровани]

То је буквар српског патротизма

Тај део српске историје мора сваки основац и средњошколац да прочита и запамти...
Српска трилогија од Јаковљевића, мора бити трајно сећање на обичног српског ратника и хероја, реална слика народа српског и невиђено
херојство у злочину наших доказаних непријатеља.