Читај ми!

Ноћ пуних музеја

Музеји и друге културне институције ноћас биле пуне у 40 земаља Европе и у 68 градова Србије. Током јубиларне 10. Ноћи музеја у Београду, највеће интересовање изазвале су бајке у Етнографском музеју, војни оркестри у Војном музеју, стручно вођене шетње по Новом гробљу, али и ново здање Кинотеке и Палата Србије.

Више од 150 институција у 68 градова Србије учествовало је синоћ у десетој јубиларној Ноћи музеја.

Интерактивне изложбе, перформанси и необичне поставке биле су отворене за посетиоце до два сата после поноћи.

У Етнографском музеју у Београду отворен је чудесни свет бајки.

"За најмлађе посетиоце припремили смо представу 'У цара Тројана козије уши', а студенти српског језика и књижевности Филолошког факултета у Београду уживо су приповедали 'Чардак ни на небу, ни на земљи', 'Биберче' и 'Пепељугу', коју је записао Вук Стефановић Караџић", објашњава кустос Етнографског музеја Јелена Сивић.

У музеју Николе Тесле обележено је 70 година од смрти овог српског научника. Централно место у палати Србије красио је Титов глобус. Педагошки музеј поред сталне поставек представио је и свет иза бодљикаве жице.

Процењује се Београд је забележио 190 хиљада посета, а Нови Сад 120 хиљада.

Мишљена посетилаца о синоћној манифестацији су различита. Једни сматрају да је реч о помодарству, док други да је то добар пут да се људима приближи култура.

"На овај начин показује се да уметност није само ексклузивна и ограничена, већ је доступна свима", каже једна од посетилаца Ноћи музеја.

У Нишу, за Ноћ музеја отворено је више од 30 културних институција, а две пиродњачке изложбе организовао је Народни музеј Краљева.

Традиционално, богатим музичким програмом и оригиналним поставкама у ТВ и Радију и РТС је учествовао у том великом културном догађају који из године у годину добија на значају.

Ноћ музеја одржана је у 40 земаља Европе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2013, 15:59) - niski kreativci [нерегистровани]

noc muzeja

hvala dopisnistvu RTS-a iz Nisa sto su navratili do nas.Ako Vas put navede u nas Carski grad svrarite i do nas.Jer mi smo ono po cemu se Nis prepoznaje.