Читај ми!

Изложба Лазара Возаревића у Галерији РТС-а

Изложба слика у Галерији РТС-а посвећена је једном од најоригиналнијих српских сликара после Другог светског рата - Лазару Возаревићу. С намером да укаже на неке нерасветљене позиције тог аутора у савременој историји уметности, поставка је допринос предстојећој Ноћи музеја.

У Галерији РТС-а отворена је изложба слика Лазара Возаревића, једног од најоригиналнијих српских сликара после Другог светског рата.

Изложба обухвата више од 20 слика, цртежа и гвашева, махом насталих током 60-их година 20. века, фокусирана је на две значајне фазе у опусу аутора: периоде енформела и постенформела, док је његова прва, "кубистичка" фаза, овде само назначена.

Аутор поставке и текста каталога, историчар уметности Славко Тимотијевић, овом изложбом жели да укаже на до сада нејасне или недовољно расветљене позиције овог уметника у нашој савременој уметности, односно, жели да помери фокус посматрања и разматрања дела Лазара Возаревића од енформела ка пољу апстрактног експресионизма.

Ова поставка заснована је на репрезентативним делима из Галерије Лазар Возаревић из Сремске Митровице, затим, Легата Милице Сарић Вукмановић и Светозара Вукмановића, који се чува у Народном музеју Црне Горе на Цетињу, као и никада излаганим радовима из приватне колекције породице Вукмановић.

Лазар Возаревић рођен је 1925. године у Сремској Митровици. Академију за Ликовне уметности у Београду, у класи професора Мила Милуновића, завршио је 1948. године, где је касније, 1960. године, именован за доцента. Био је члан групе Једанаесторице и Децембарске групе.

Поред штафелајног сликарства, бавио се илустрацијом књига и мозаиком.

Возаревић је излагао да водећим изложбама српске и југословенске уметности у земљи и иностранству, а његови радови се налазе се у многим музејима, галеријама и приватним збиркама код нас и у свету (Пинакотека у Барију, Колекција Рокфелер).

Умро је у Београду 1968. године. После смрти уметника у његовом родном месту основана је Галерија Лазара Возаревића, где је изложен највећи број његових радова.

број коментара 0 Пошаљи коментар