Читај ми!

Аплауз за српске глумце у Лондону

Глумци Народног позоришта у Београду премијерно у Лондону извели Шекспировог "Хенрија Шестог". Први пут у 400 година постојања Глоб театра изведена представа на српском језику. Позоришна трупа поздрављена дугим аплаузом.

На Културној олимпијади у Лондону синоћ је са великим успехом премијерно изведена представа Народног позоришта у Београду - Шекспиров "Хенри Шести" у режији Никите Миливојевића, саопштио је национални театар.

Посебан значај овог наступа представља чињеница што се са сцене Глоб театра први пут, у 400 година постојања, чуо српски језик.

Прве реплике изговорио је Предраг Ејдус, а ансамбл београдског националног театра поздрављен је дугим аплаузом са пуних галерија овог импресивног позоришног здања.

Културна олимпијада почела је 23. априла као увертира летњим Олимпијским играма. Током шест недеља позоришне трупе из 37 земаља приказаће свих 37 Шекспирових дела на исто толико језика.

У овој трагикомедији, са елементима гротеске, насловну улогу тумачио је Хаџи Ненад Маричић.

У подели су Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит), Јелена Ђулвезан, као гост (Јована од Орлеана).

У представи су учествовали и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника).

У едукативном центру Глоб театра отворене су и две изложбе - "Позорје Лазе Костића" аутора Зорана Максимовића и "Омаж Шекспиру" аутора Драгана Стојкова, а одржано је и предавање на тему "Шекспир у Србији".

Максимовићева поставка приказује широку позоришну делатност Лазе Костића, укључујући његов рад на првом преводу Шекспировог дела на српски језик, док Стојков, отварајући просторе имагинације нуди портрет славног писца који делује загонетно и представља људску комплексност.

Представа Народног позоришта биће изведена у Глоб театру и репризно, 13. маја на матинеу у 11:30 сати. Београдска премијера "Хенрија Шестог" биће одржана 9. јуна на Сцени "Раша Плаовић".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. мај 2012, 22:03) - Милица [нерегистровани]

најлепша вест

И ја сам одушевљена овом вешћу и самим догађајем!Свака част нашим глумцима и музичарима!Све похвале!

(субота, 12. мај 2012, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

odusevljen sam

predivno!!!! Sve cestitke!

(субота, 12. мај 2012, 12:12) - Dragana [нерегистровани]

Ponosna

Imala sam srecu da budem u Globu sinoc. Bilo je prelepo! Sve pohvale!!

(субота, 12. мај 2012, 10:15) - Драган [нерегистровани]

Предивно

Лепа вест!
Предиван театар!

(субота, 12. мај 2012, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

divna vest

Divna vest ovog jutra. Bas sam ponosan sto je sve proslo lepo.

(субота, 12. мај 2012, 08:47) - Milan [нерегистровани]

Istorijski dan

Istorijski dan za Narodno pozorište i srpsku kulturu. Dostojno reprezentovana država.
Bravo.