Читај ми!

Без царине за робу до 70 евра

Роба вредности до 70 евра убудуће се неће царинити приликом уласка у Србију, одлучила Влада. Продужен рок за достављање захтева за утврђивање власничких удела у предузећима чији су оснивачи из бивших југословенских република.

Влада Србије усвојила је Уредбу по којој се подиже лимит за ослобађење од плаћања царине на 70 евра.

"Лимит за ослобађање од царине приликом увоза купљене робе подиже се са 25 на 70 евра, док се лимит приликом увоза робе коју наши грађани примају бесплатно од физичких лица из иностранства подиже са 45 на 70 евра", рекао је шеф Канцеларије Владе за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић.

Таквом одлуком подстиче се коришћење међународних сервиса за плаћање преко Интернета, саопштено је из Владе.

Влада Србије донела је и одлуку да за шест месеци продужи важење Уредбе о заштити имовине делова предузећа чије је седиште у бившим југословенским републикама.

"Новом уредбом омогућено је да фирме из бивших југословенских република до краја марта подносе захтеве за решавање имовинских односа у предузећима у Србији", рекао је Михајловић.

До сада су две компаније из Словеније решиле статус власника у фирмама у Србији, а стигло је око десет предлога за решавање сувласништва из Хрватске и Словеније. У Србији има 150 предузећа чији су оснивачи из бивших југословенских република.

Усвојен је и Предлог закона о рударству којим ће бити повећана накнада за коришћење минералних сировина и побољшани услови за инвестиције.

Према том предлогу, накнада за вађење нафте и гаса биће повећана на седам одсто прихода од продаје, за руде метала на пет одсто, а накнада за угаљ биће повећана са један на три одсто прихода од продаје. Та рента је до сада била од један до три одсто прихода од продаје сировине.

Локалне самоуправе ће приход од рудне ренте моћи да троше само по посебним програмима - за побољшање услова живота и унапређење инфраструктуре тамо где се копа руда, а Министарство ће давати сагласност за те програме.

Ове године се очекује да приходи од рудне ренте буду 2,5 милијарди динара, а да ће 2012. године тај приход бити удвостручен.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(субота, 01. окт 2011, 23:56) - milan [нерегистровани]

bez carine

ako ste povratnik u zemlju,ne placa se neikaakva carina,to znam iz iskustva.pozdrav

(субота, 01. окт 2011, 21:13) - Djole. [нерегистровани]

@I posle svega.

Ako ste 40g van zemlje i vracate se nazad proverite malo bolje, jer cisto sumnjam da ce iko da vas ODELJE, posle toliko godina carinom na stvari koje nosite za svoju upotrebu, i molim vas ne sirite takav strah medju ljudima.

(субота, 01. окт 2011, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

I posle svega?

Proveo sam van zemlje skoro cetrdeset godina, penzioner sam i razmisljam da dodjem u Srbiju da provedem stare dane. Drzava ce imati koristi od nas jer novac trosimo u njoj ali ipak posle toliko prica o "djaspori' i koliko drzava radi za nas totalno sam razocaran. Normalno donecu neke stvari pri povratku (ako dodjem) ali kada se setim da ce me "odeljati" na carini i ne dolazi mi se, ali moja supruga hoce, pa mozda da joj ispunim zelju!? Inace moj licni savet- ne slusajte price o tome kako ste dobro dosli iz "dijaspore" nazad, kako drzava radi ovo ili ono za povratnike sve su to lazi- ostanite tamo gde ste i ne dolazite nazad za sigurno necete se mnogo oduseviti iako vas rodna gruda vuce. Nije lako provesti toliko godina u "tudjem" svetu kao sto neko misli, a izgleda da i sama drzava Srbija nije zahvalna za ono sto mi donosimo njoj vec hoce jos vise i vise! A ako hocemo posteno da Vam nismo mi doziveli bi ste katastrofu goru nego neke Africke zemalje.

(субота, 01. окт 2011, 07:56) - Ivan [нерегистровани]

Carinska osnovica

Prilikom ordređivanje vrednosti robe koja se carini uračunavaju se i transportni troškovi, tako da je odgovor - da, u 70e se računa i poštarina.

(петак, 30. сеп 2011, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

carina i pare

a kolika ce biti carina preko 70 eur.
zasto nije to objavljeno opsirnije ili mozemo da vidimo na nekom sajtu ??

(петак, 30. сеп 2011, 10:55) - Sasa [нерегистровани]

100eur i 70eur

Komentatori su pobrkali dve stvari. Kada licno prelazite granicu imate i dalje pravo da preneste robu za licne potrebe bez placanja carine do 100eur. Ako narucite kremu za lice iz Nemacke u visini od npr. 60evra da Vam stigne u Srbiju, do sada ste morali da platite carinu - sada vise ne, jer je ispod 70eur. Nadam se da sam razjasnio.

(петак, 30. сеп 2011, 10:15) - Милош [нерегистровани]

Полако

Људи,

Смирите се, овде се првенствено мисли на производе које наручите преко интернета и који иду поштом или када вам рођаци из иностранства пошаљу нешто тим путем, што свакако мора прћи царину. Што се тиче гепека пуног патика, то је у другом плану. Вест се пре свега односи на ову врсту погодности.

(петак, 30. сеп 2011, 09:51) - radivoje bern ch [нерегистровани]

zar nije smesno i nenormalno

mi iz dijaspore ako dodjemo u srbiji mozemo samo da se oblacimo u kupace kostime jer nasi carinarnici znaju da nam naplate carinu i na licnu garderobu, dok kamioni sleperi prolaze bez carine samo sa cika mitom.

sta prvo da kupimo za 70evr. nasima u domovini polovna odela ili drugu robu kome je istekao rok, muka me hvata kada tako nesto citam!

(петак, 30. сеп 2011, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

ma da

UUUUUuuuuu jeeeeee........demokratija......70 ojra. ... .jeeee

(петак, 30. сеп 2011, 09:41) - JEL [нерегистровани]

A poštarina?

Je l' i dalje računaju u tih 70e i poštarinu?