Читај ми!

Река Сава може да греје станове у Београду

Београд је изузетно место на коме је могуће производити топлоту, користећи еколошки напредне топлотне пумпе које би Београђанима грејале радијаторе, речено је на конференцији о грејању и хлађењу одржаној у Бриселу.

Београд се налази на две реке што му даје предност у односу на многе друге градове да постане не само национални, већ и регионални лидер у коришћењу обновљивих извора енергије за даљинско грејање, речено је на скупу у Бриселу, а преноси Танјуг.

Користећи топлоту из реке Саве, од једне јединице електричне енергије, топлотне пумпе могу да произведу између три и три и по јединице топлотне енергије, што је јефтиније од цене увезеног гаса, навео је у презентацији на енергетској конференцији у Бриселу Дејв Пирсон, представник компаније "Стар рињуејбл енерџи" (Star Renewable Energy).

Пирсон је представио и техничке карактеристике будућег пројекта, наводи се у саопштењу које је та компанија доставила агенцији Танјуг.

Пирсон наводи да би грађани Београда имали користи од тога јер би плаћали мање рачуне за грејање и имали би стабилнији извор топлоте који не зависи од увоза енергената и светских геополитичких прилика.

Овај пројекат, како се наводи, допринеће остваривању обавезних циљева Србије у погледу обновљиве енергије до 2020. године, а самим тим и приступању Србије Европској унији.

Фирма "Стар рињуејбл енерџи" (Star Renewable Energy) блиско сарађује са домаћом компанијом "Ривер пауер солушонс" (River Power Solutions), која је Граду Београду, односно "Београдским електранама", доставила предлог пројекта изградње капацитета обновљивих извора грејања.

Конференција у Бриселу била је посвећена потенцијалима Европе у доменима грејања и хлађења на јединственом европском енергетском тржишту.

Скупу су присуствовали бројни званичници земаља чланица Европске уније, представници локалних самоуправа, невладиног сектора и академске јавности.

 

 

број коментара 20 Пошаљи коментар
(среда, 04. мар 2015, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Reka Sava

Reka Sava i Dunav Usce od silnih se flasa zapusice, nece biti lepo sa Kalemegdana da se gleda takve brana.

(понедељак, 02. мар 2015, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Moze da greje

Kada bi svaki gradjanin imao 20 m2 panela sa solarnim plocama

(понедељак, 02. мар 2015, 11:42) - Jovica [нерегистровани]

ispred, nazad

Zavisi kako se gleda. Slazem se da je zapad ispred i Srbije i Rusije po pitanju potrosnje resursa. Ukoliko nam bude i dalje odredjivao tempo razvoja, bit cemo iza.Jednostavno, ne daju nam, a mi mozemo da se koprcamo kako nam volja. Mi nemamo dovoljno vetra da bi gradili vetrenjace. Svaki projekat vezan uvozom opreme je propao, izliv kapitala.Treba stimulisati domacu proizvodnju.Sto se tice napretka zapada najbolje se moze videti u filmu "istina o EU"od Vladimira Bukovskog. Covek lepo kaze "ziveo sam u vasoj buducnosti"

(понедељак, 02. мар 2015, 07:40) - боре [нерегистровани]

ајдеее

како су ти странци одједном паметни.. па Београд је имао пројекат да се греје из обреновачких термоелектрана али је некадашњи "визионар" градоначелник Богдановић тај пројекат укинуо а постао је актуелан пројекат пребацивања београдских топлана на гас(као што видимо "фантастична" идеја).. а топла вода из елекрана иде нигде друго до у Саву! Али нема везе тако нам и треба..

(недеља, 01. мар 2015, 23:33) - Петар [нерегистровани]

Бесмислица...

Овај страни предлагач хоће да прода лошу технологију, а и бесмислено је догревати воду из река на струју која је скупа.
Србија би цела могла да се греје од термалних вода кад би имао неко паметан а моћан да то покрене, али пошто немамо таквог јунака онда нам странци намећу шта им падне на памет.

(недеља, 01. мар 2015, 20:32) - Патриот [нерегистровани]

Не иде то код нас!

Топлотне пумпе се користе на западу прилично доста. Некде установе али и приватници користе те пумпе за загревање станова и куча или устанива. Постоје две врсте тих пумпи, ваздушне и водене које на обрнутом принципу од фрижидера користе температурну разлику медија који користе (воде или ваздуха, водене су боље). Међутим цена струје која се користи за те пумпе је много нижа од цене струје за остале потребе а то код нас неби прошло. док би нашо донели законе о томе и спровели их прошле би године и године, јер нашим политичарима као да пужеви носе пошту од предлога до владе па онда до скупштине а то траје. Можда ће се ово и усвојити пошто то није предложио ниједан наш човек него странац а да је то предложио неки наш човек то се сигурно неби усвојило.

(недеља, 01. мар 2015, 20:00) - ХУ [нерегистровани]

Домаћа?

"...блиско сарађује са домаћом компанијом "Ривер пауер солушонс" (River Power Solutions".
Јесте ли сигурни да је у питању домаћа компанија? Не звучи. Шта је ту домаће?

(недеља, 01. мар 2015, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Jovice

ako nemaju sunce imaju vetar! Zapad je uvek 200 godina ispred Rusije, a 500 godina ispred Srbije!

(недеља, 01. мар 2015, 19:45) - Jovan Mirkovic [нерегистровани]

Neka Srbija,

Zavrsi projekat " Beograd na vodi " i neka nerazmislja o snovima EU i njihovih predvidjanja , za toplane Srbije. Neka Eu ispita njihove ideje i tehnologiju u EU a ne u Srbiju. EU sve radi da odvoji Srbiju od Rusije, mislim da se gadno varaju. Srbija i Rusija su nerazdvojne drzave bratstva i jedinstva.

(недеља, 01. мар 2015, 15:24) - Žika Stojiljković [нерегистровани]

Re: Sarena laza

Ma nikakvo razdvajanje od majke Rusije! Ostajemo za sva vremena dojenčad ili tačnije nedonoščad! Ostajemo za vjek i vjekov sitna para za potkusurivanje, večiti slugovani kojima je dosta komad suvog hleba i tanjir "praznog" pasulja.
Zbog takvih kao ti, a ruku na srce niste strogo srpski "specijalitet", Genije Tesla je morao da ode čak u tu "pustu" Ameriku, koju je moćnom učinio upravo način rezonovanja opisan u gornjoj statiji. I ne samo Ameriku već i Japan...i da ne ređam dalje.
Od srca pozdravljam tim RTS-a i molim ih da u okviru sajta obavezno i neodložno formiraju rubriki koja će se prevashodno baviti inovatorstvom, pronalazaštvomi to naročito na temu alternativnih i obnovljivih izvora energije.