Брезовица, запуштени скијашки драгуљ

Ски-центар у Штрпцу некада био окосница привреде у највећој српској средини на југу Космета. Иако су данас хотели на Брезовици закључани и жичаре нису ремонтоване годинама, у општини верују да, поред скромних средстава, могу да оживе туризам.

У Штрпцу, у највећој српској средини на југу Косова и Метохије, ски-центар је до рата био окосница привреде. Данашња слика Брезовице је суморна. Жичаре нису ремонтоване годинама, а хотели су закључани. У Штрпцу верују да, иако су им могућности мале, могу да оживе туризам.

Гент Мати је из Тиране. Њему жичаре и ски-лифтови нису неопходни. Првим снегом дошао је на Брезовицу.

"Треба ми сат времена да се попнем до станице, што је негде око 500 метара, а да се спустим треба ми 15, 10, понекад пет минута", каже Мати.

Можда ускоро дође време да овај страствени скијаш неће морати пешке до врхова Брезовице.

Управник ски-центра Брезовица Слађан Николчевић каже да се планира да се до 25. децембра оспособе и ремонтују две жичаре. "Долазе нам електроничари са Копаоника и македонске Попове Шапке. Надам се да ћемо кренути са две исправе жичара и једним ски-лифтом", наводи Николчевић.

На Брезовици има жичара које су старе и више од 30 година. Једна од њих је једносед, па је уместо ње потребно поставити нову жичару.

Прошле године жичаре нису радиле. Већ неколико година не раде ни хотели "Молика", "Нарцис" и "Бреза". За високи туризам, у њих је потребно уложити много, а за туризам какав је био 90-их година нису потребна велика средства.

Управник хотела Станојко Петровић каже да је због рата тржиште изгубљено и додаје да је некада било гостију из целе некадашње Југославије.

Постоје многе варијанте и много заинтересованих за оживљавање ски-туризма на Брезовици. Међу заинтересованима је и "МК група", која се туризмом бави на Копаонику.

Та компанија је надлежним косовским установама пре осам месеци предала писмо о намерама, али одговор још нису добили. У ски-центру је до рата директно било ангажовано око 300 радника, а индиректно око 2.000.

Станојко Петровић напомиње да су локални мештани шта год да су производили могли да пласирају хотелу, од чега су могли добро да зараде.

Запослени у ски-центру Брезовица нису примили плату 18 месеци. За утеху им није то што у региону нема ски-стаза, какве их има Брезовица, а ни скијалишта са природним снегом кога има око 150 дана годишње.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. дец 2013, 21:05) - Pristevac [нерегистровани]

Naj staza

Daj boze da se srede zicare i da se skijamo u naj stazama u regionu, a ne da idemo u bugarsku ili makedoniju gde je apsolutno rip-off i nema nikakvih staza. Hajdemo skijasi svi na Brezovicu da uzivamo.

(понедељак, 09. дец 2013, 14:56) - Dragan [нерегистровани]

Hvala Dragom Bogu...

Sta reci sto drugi pre mene nisu rekli... NAJ NAJ

(понедељак, 09. дец 2013, 14:03) - tamo sam proskijao! [нерегистровани]

Molika

je jedan od retkih, da ne kažem jedini hotel u svetu, na "dva metra" od ski lifta, a vraćaš se u njega na skijama. To nigde nema... A staze neverovatne, iako slabo održavane, ratrak prođe jednom nedeljno. Rok Petrovič i Bojan Križaj su govorili da su među najboljim u Evropi. Gužve na žičari nisu postojale, osim prvog polaska kad svi nestrpljivi, pravi skijaši, nagrnu. Tamo nije bilo snobova i pozera kao na Kopu. Eh da mi je opet otići...

(понедељак, 09. дец 2013, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Sky-skijanje

Secam se 80tih kada sam prvi put skijao na Brezovici,sta reci...FENOMENALNO...za ljubitelje skijanja...za mene najbolje staze u regionu pa mozda i dalje...

(понедељак, 09. дец 2013, 12:31) - Dunster [нерегистровани]

Brezovica je zakon

Ko hoće da se šanka ide na Kopaonik, ko hoće da se skija ide na Brezovicu.
To smo nekad tako govorili. Voleo bih da ponovo idem na skijanje na Brezovicu jer boljih staza (u Evropi) a i boljeg provoda nigde nisam imao.
Pozdrav za sve u Molici i Brvnari.

(понедељак, 09. дец 2013, 11:47) - sevce i berevce [нерегистровани]

renesansa

Svi pravi ljubitelji skijanja znaju kakve su staze na brezovici i sta znaci imati snega pet meseci u godini.Ali, to sto su hoteli propali ,sto je inventar pokraden,isto zice ne rade to bi trebalo pitati menadzment i zaposlene.Najbolji objekat velika brvnara ne radi 15 godina a u medjuvremenu novootvoreni restorani su puni.Mala brvnara izdata radniku Inexa,a novac od ski pasova zavrsava u privatnim dzepovima.Svi Strpcani znaju sve i svi cute a kapital se samo topi.Daj boze da Kole preuzme Saru i zaposli mlade i obrazovane kadrove.

(понедељак, 09. дец 2013, 11:12) - anonymous [нерегистровани]

Sladjane

to se remontuje na leto i spremi se za zimu, tako bar ja mislim....

(понедељак, 09. дец 2013, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

Ja dolazim.

Ja cu se veoma obradovati ako se neka od zicara osposobi do 25. decembra. Nadam se da smestaj nece bas biti neki problem i ako hoteli ne rade. Zaista nema boljih staza od onih na Brezovici.