Сваки трећи незапослен у Србији

Министарство финансија очекује да се заустави раст броја незапослених, али послодаваци и синдикати очекују нова отпуштања. Прошле године без посла у Србији остало 19 хиљада радника, а за прва четири месеца ове године, пет хиљада мање. Незапослен је сваки траћи грађанин који би да ради.

Прошле године без посла је остало 19 хиљада радника, а за прва четири месеца ове године, само пет хиљада мање. И док у Министарству финансија и привреде очекују да се заустави раст броја незапослених, послодаваци и представници радника оцењују да следе нова отпуштања.

Готово сваки трећи који би да ради нема посао. Од почетка године, 14.309 радних књижица пренето је из фирми на Биро рада, придружујући се армији од готово 800 хиљада незапослених, колико их је на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Број незапослених на евиденцији почетком године нешто је већи, јер се многи пријављују због могућности укључивања у активне мере које спроводи Национална служба за запошљавање.

Међутим, представници радника тврде да је ситуација лошија, односно да је ове године двоструко више људи, чак 30 хиљада, остало без посла.

"На основу наших резултата отпуштања и отказа, са терена, јер ми смо људи који раде на терену, имају контакт, ја потпуно одговорно тврдим да је тај податак много већи - милион и 50 хиљада је тренутно у Србији незапослених" каже Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката.

У Министарству финансија и привреде кажу да се може очекивати успоравање раста броја незапослених, а за неколико година и веће запошљавање, под условом да у међувремену привреда, сваке године, расте од пет до седам одсто. Тај оптимизам не деле привредници - сваки други очекује да ће пре отпуштати него запошљавати.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца каже да у наредним месецима може доћи до малог побољшања због сезонских послова, али да ће на јесен већ доћи до пада запослености.

"До веће запослености може да дође дугорочно само ако променимо начин понашања и вођења државе. Ми смо у апсурдној ситуацији да 31 одсто људи ради у држави, а просек у Европи је 10 до 12 одсто. Не производе ништа, издржава их привреда", каже Рајић.

У приватном сектору је око милион радника који, практично, издржавају 2,5 милиона људи - пола милиона запослених у јавном сектору, милион и по пензионера и око милион незапослених. Економисти кажу - може и горе.

"Кризу незапослености у Србији није могуће решити инстатнт мерама већ структурним системским мерама и сачекати неколико година да дају резултате, а неминовно је да нас ова висока стопа преко 20 одсто прати у наредних неколико година", каже Никола Алтипармаков из Фискалног савета.

Што значи - после реформи и неколико година привредног раста, могло би да дође до значајнијег запошљавања.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2013, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

????

oboren svetski rekord.

(четвртак, 16. мај 2013, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

odgovor za Djokicu

Otvorio sam trafiku i trajalo je do godinu dana ali mi ništa nije uspelo jer je grad Topola mnogo mali grad.A gde ću da se zaposliti?

(четвртак, 16. мај 2013, 21:32) - djokica [нерегистровани]

Za Marka Kostica

Pa i ja sam osoba ostecenog sluha, ali nisam cekao da me neko zaposli, vec sam sam poceo sa poslom! Ako znas svasta da radis, kao sto kazes, otvori firmu i radi privatno, nema zime za tebe!

(четвртак, 16. мај 2013, 21:11) - anonymous [нерегистровани]

Ne zna se kome je gore

da li ovima koji su nezaposleni, ili ovima koji su zaposleni, jer poslodavci dobro znaju koja je muka za radna mesta , tako da nam "dusu vade" za 25-30 000

(четвртак, 16. мај 2013, 21:04) - Zoki [нерегистровани]

Re dokle vise

Не него ви послодавци почните да се понашате цивилизовано и да поштујете закон:да плаћате порез, да дајете плате својим радницима, да им дајете одмор, слободне дане, да их не плаћате на црно, израбљујете до крајњих граница, и тако даље.Овако, док год је плата запослененог у приватном сектору 19.000 динара, а газда вози ауто од 20.000 евра и све време прича како је тешко и како се нема пара, наравно да ће људи да беже од приватног сектора, и траже посао у државној служби.И најзад, шта прича тај Рајић: ослодавци издржавају јавни сектор?Па неко мора тим послодавцима да школује децу, неко мора да их лечи, неко мора да брине о њиховој безбедности.Ако мисле да им то не треба, нека престану да издржавају јавни сектор.Демагогија да те мука ухвати.

(четвртак, 16. мај 2013, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

Marko Kostic

Ja sam osoba oštećenog sluha, niko me ne zapošljavalju iako ja sve znam šta mogu raditi!!!

(четвртак, 16. мај 2013, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

dokle vise

pola miliona u drzavnom sektoru, eto odgovora za sve nase finansijske probleme.
Smanjite drzavni sektor koji svi ostali izdrzavamo

(четвртак, 16. мај 2013, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

A neprijavljeni na birou?

Koliki je broj neprijavljenih na birou rada?Ja sam licno jedna od tih, biro mi nista ne donosi sem obaveze da se TACNO svaka 3 meseca morazm javljati na salter.Ili razgovori koji su glupi i ne nude nista.Sa visokm strucnom spremom, nezaposlena, trenutno pakujem kofere i bezim u daleki svet "trbuhom za kruhom"!