"Пејпал" доступан у Србији

Компанија за плаћање преко интернета "Пејпал" од данас ради и у Србији. У првој фази куповина и слање новца у иностранство биће омогућено само физичким лицима.

Један од најпознатијих сервиса за плаћање преко интернета "Пејпал" коначно је доступан и у Србији, у почетку само за физичка лица.

Регистрацијом на сајту paypal.com, куповина може да почне. Помоћу глобалног сервиса за плаћање на интернету, лакше и безбедније, могу се купити производи из светских продавница или са сајтова повезаних са тим сервисом.

"Ја сам користио Пејпал пре једно пет, шест година. Овај систем у суштини представља сигурност. Разлог зашто је толико популаран је због тога што оним људима који се боје да плаћају картицама омогућује да не плаћају картицама", објашњава интернет стручњак и корисник "Пејпала" Драган Варагић.

После првог пријављивања на "Пејпал" и остављања података о картици, сваки следећи пут није потребно остављати податке. На пошиљку која није вреднија од 3.000 евра, плаћа се царина од 10 одсто, плус ПДВ од осам или 20 одсто..

"Грађани ће имати директне користи због тога, што због појачане конкуренције. Сигурно је да ће домаћи произвођачи бити принуђени да неке цене коригују, јер ће за исту врсту робе или услуга моћи да се такмиче на глобалном тржишту", истиче министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Љајић очекује да ће други ефекат за привреду бити раст привредне актвиности, након што и друга фаза "Пејпала" профункционише.

Интернет економија је у порасту. Према подацима Народне банке Србије, прошле године, из наше земље је преко иностраних сајтова обављено близу милион трансакција вредних око 170 милиона евра. Привреда ће још чекати на могућност да брже и једноставније послује.

"Надамо се да ће врло брзо бити решени технички проблеми у вези плаћања фирми. Јако нам значи што ћемо као сав нормалан свет моћи да тргујемо на И-беј аукцијама. Прва уштеда је што не морате да бринете много о крађи идентитета, немате непотребне трансакције и што можете до одређених износа да добијете робу на кућну адресу", каже привредница Оливера Јовић.

Из седишта компаније саопштено је да су срећни што српским потрошачима могу да понуде лако и једноставно решење за куповину преко Интернета. "Пејпал" ради у 190 земаља.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(среда, 10. апр 2013, 18:43) - Marija [нерегистровани]

Provizija

PayPal uzima 4% onome ko placa ili salje novac.

(среда, 10. апр 2013, 17:56) - Nikola [нерегистровани]

tax

PayPal nece tebi nista da uzme zato sto skida onome ko prodaje ... tj osobi koja prodaje ... ako pise da nesto kosta 20$ upravo toliko ces i da platis .

(среда, 10. апр 2013, 17:54) - Nikola [нерегистровани]

prodaja

90% zemalja je u prvoj godini imala samo mogucnost placanja ... Rusija i dan danas moze samo da placa ... a treba da budemo srecni jer ga Crna Gora nije dobila kao i Makedonija .. mi smo trebali da udjemo u PayPal u paketu sa njima

(среда, 10. апр 2013, 17:53) - Nikola [нерегистровани]

ekonomska pitanja

Problem je bio drzati podatke na cloud serverima sto je sada moguce u Srbiji da banke drze svoje podatke na cloud serverima , a ne na strogo propisanim mestima

(среда, 10. апр 2013, 17:33) - Srđan [нерегистровани]

Može li neko da mi objasni

Da li se preko ovog servisa može plaćati dinarima ? Ja imam Visa elektron karticu, sa dinarskim računom.

(среда, 10. апр 2013, 16:57) - anonymous [нерегистровани]

kasnimo

Trenutno je na Paypal-u za Srbiju moguće samo plaćanje, kupovina. Primanje novca i njegovo podizanje za nas ne postoje kao mogućnost, tako da ovo još uvek nije vest za radovanje.

(среда, 10. апр 2013, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Ma

Pogledajte samo koje su sve zemlje dobile paypal pre nas. Zemlje sa uzasno slabijim kreditnim rejtinzima, mnogo vecim drzavnim dugovima, slabijom ekonimojom(da, moguce je). Tako da ako ga do sad nisam koristio, necu ni od sada, upravo iz razloga sto se njihov ne dolazak u Srbiju stalno pravdao raznoraznim glupim ekonomskim pricama.

(среда, 10. апр 2013, 13:22) - Bosko [нерегистровани]

a

recite mi, zna li neko, kolika je provizija paypal-a. npr. ako mi je artikal sa shipingom 20$, koliko ce paypal da uzme?

(среда, 10. апр 2013, 12:53) - BoA [нерегистровани]

shipping

i koliko me izadje dostava carina i sta jos na poruceno sa ebay-a u vrednosti od recimo 200e

(среда, 10. апр 2013, 12:47) - Konacnoo [нерегистровани]

pitanje ?

Da li se moze payplay koristiti sa MAESTRO karticom ili to moraju biti samo VISA i MASTER ?