Читај ми!

Већи порези за богате?

Садашња пореска политика у Србији штити богате. Увођење прогресивног опорезивања и избалансиранија пореска политика могли би да буду пут за излазак из кризе.

Порески систем у Србији одговара богатима, по чему нисмо изузетак од остатка Европе. Да ствари, ипак, почињу да се мењају показују и речи премијера Ивице Дачића који каже да је и у Србији дошло време да терет кризе поднесу најимућнији.

Ако је судити према пријавама за годишњи порез на доходак, сваки 90. радник у Србији може се сматрати динарским милионером. Двадесет хиљада радника пријавило је да годишње зарађује више од 1.900.000 динара, а рекордер је београдски економиста који је пријавио зараду скоро 100 пута вишу од тога.

Нова социјалистичка француска влада је, на иницијативу председника Франсоа Оланда, драстично повећала порез најбогатијим компанијама и бизнисменима, као део мера за излазак из кризе.

Премијер Ивица Дачић сматра да је то могуће и у Србији, и истиче да се он, и поред отпора, за то залаже. "То је будућност Европе, да се уведе прогресивно опорезивање и да терет изласка из кризе морају више да плате они који више имају", каже Дачић.

Економисти сматрају да садашња пореска политика штити богате, и то тако што годишњи порез на доходак од 10 одсто не укључује приходе од капитала. Порез предузећа се плаћа према књиговодственој вредности имовине, која је нереално ниска, а порез на добит од 10 одсто, због олакшица практично износи 6,5 одсто.

Стручњак за порески систем Саша Радуловић каже да се мора направити избалансирана пореска политика и програсиван систем, односно систем који ће више опорезовати профит и, посебно, имовину правних лица, а мање опорезивати рад.

Следеће године, милионери ће, извесно је, неке порезе плаћати више. Порез на добит предузећа, али и банака, биће повећан са 10 на 15 одсто.

"Уколико то има смисла, онда ће да се прихвати, ако су неке драконске мере, онда би могло доћи до сељења капитала", сматра Топлица Спасојевић из удружења "Привредник".

Да ли ће се применити француски пример или смислити другачији начин пуњења касе, дилема је која се налази пред новом владом. Она, међутим, неће имати пуно времена да је реши то питање, јер новца за плате и пензије има још за овај месец, а ту су и дугови који доспевају на наплату.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 17. мар 2013, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

bege

vecu glupost od ove nisam cuo,ovim se samo dovodi do toga da bogati beze iz zemlje a samim tim nece placati nikakav porez + radnih mesta ce biti sve manje i manje...

(уторак, 07. авг 2012, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

Повећај им порезе

па нека се селе. Боље они, него обични грађани. Колико је само отишло младих из Србије?

(понедељак, 06. авг 2012, 13:51) - anonymous [нерегистровани]

Kada će početi novo oporezivanje?

Bez priče, više rada! Striktno se pridržavati zakona i sve bogataše oporezovati kao i obične gradjane. Da nijedan ne promakne!
Onda nema priča i drugih gluposti, da ne znaju ko je vlasnik " Politike" ili stanova i drugih nekretnina. Sve se zna u Srbiji, samo da se vlast ne pravi slepa i glupa.

(понедељак, 06. авг 2012, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

A sta posle?

"јер новца за плате и пензије има још за овај месец" Bankrot, a?

(понедељак, 06. авг 2012, 09:12) - Дејан [нерегистровани]

Драње

Порезе, таксе и разне намете треба драстично смањити и за циљ имати што више пара а не процената у буџету. Каква је сврха казне од 100.000 динара па навише за неисправно попуњен путни налог или казне за претицање са десне стране у износу од 30.000 до 60.000 динара!!! Да ли је икада некоме то наплаћено??? Порези на некретнине су већ лоповски, јер иду до 5 процената, што значи да ту некретнину држави поново платите у целости за двадесет година!!!

(понедељак, 06. авг 2012, 08:45) - anonymous [нерегистровани]

A "oni koji imaju najvise"

su ko? Da li su jos uvek u Srbiji?