Помен жртвама "Олује"

Постављањем спомен плоче у месту Браварско- Јањило код Босанског Петровца и служењем парастоса погинулима из Републике Српске Крајине, обележено 15 година од хрватске акције "Олуја".

У Бравском-Јањила код Босанског Петровца обележено је 15 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине у хрватској војно-полицијској операцији "Олуја" служењем парастоса и откривањем спомен плоче погинулима.

Парастос су служили свештеници Бихаћко-петровачке епархије Српске православне цркве, а спомен плочу погинулима поставили су Документационо-информативни центар "Веритас" и пријатељи.

На њој пише: "На овом друму 7. августа 1995. године од ракета испаљених из авиона Хрватског ратног зракопловства на избегличку колону из РСК животе изгубише: Даринка (Дане) Дрча (1927) и њени унуци Довица (Душана) Дрча (1989) и Мирјана (Милана) Дубајић (1974), сви из Бротиње код Доњег Лапца, Крстан (Обрада) Вуковић (1951), рођен у Хан Колима код Бањалуке и његов син Дарко (1982) рођен у Бихаћу, обојица живели у Доњем Лапцу, те Бранко (Стевана) Стјеља (1923) и његов син Мирко (1961) из Надина код Бенковца".

У "Олуји" су хрватске и муслиманске снаге из Босне и Херцеговине убиле око 2.650 особа у РСК и изазвале егзодус преко 340.000 Срба.

После парастоса у Дринићу приказан је документарни филм "Тамо далеко на Петровачкој цести", аутора Радета Мутића.

Парстосу у Бравском присуствовали су чланови породица страдалих у избегличкој колони, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић, представници "Веритаса".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 07. авг 2010, 23:01) - anonymous ljubo [нерегистровани]

zalosno

uovome veku je velika zalos sto se ovako nesto desilo na jednog naroda.