Македонска црква жели дијалог са СПЦ

Поглавар Македонске православне цркве архиепископ скопски и охридски Стефан, рекао је да је Синод МПЦ на недавном заседању донео одлуку да се обрати патријарсима цариградском Вартоломеју, московском Кирилу и српском Иринеју, како би потврдио спремност на дијалог ради регулисања неканонског статуса.

У празничном интервјуу македонским медијима, поглавар МПЦ и архиепископ скопски и охридски Стефан је додоа да дуге разговоре око историјских и процедуралних формалности треба превазићи и дати место љубави, преноси Верска информативна агенција (ВИА).

Митрополит дебарско-кичевски Тимотеј у свом интервјуу истиче да политичари не могу да реше ниједан црквени проблем, па ни питање аутокефалноцсти МПЦ, алудирајући на српске и македонске државнике који су разговарали о том црквеном питању и на неки начин понудили своје добре услуге, преноси Бета.

Митрополит ипак сматра да политичари могу да допринесу и да у актуелној ситуацији стварају климу и услове за разговоре.

У вези с позицијом МПЦ у светском православљу, митрополит Тимотеј напомиње да је Московска патријаршија према њој увек имала симпатије и у границама могућности давала подршку, што је дошло до изражаја и приликом сусрета патријарха Кирила са македонским председником Ђорђем Ивановим.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. апр 2014, 18:19) - Aspalathos [нерегистровани]

Ako je nerešivo...

... rešiti istorijsko-crkvene probleme između SPC kao kanonske opštepriznate crkve i MPC kao odcepljene nepriznate, možda bi MPC naišla na bolje razumevanje sa Bugarskom pravoslavnom crkvom ili Grčkom, kako bi se vratila u svoje pravoslavno jato. Podsetimo se da Makedonce kao našu najbližu braću i Makedoniju kao bivšu bratski republiku niko nije ni terao ni oterao iz Jugoslavije. Narod mudro kaže: "Svuda pođi - kući dođi!" Zašto je katolicizam tako jak i uticajan? Jer objedinjuje mnoge narode nadnacionalno, a papa im je bog na zemlji.

(понедељак, 21. апр 2014, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

@Tolerantnost

Komsija, zamenio si teze. Ogromna vecina Srba priznaje Makedonce kao naciju i nema nikavih problema sa time. Meni licno ste ubedljivo najdrazi od sve bivse brace iz SFRJ. Problem sa odvajanjem MPC od SPC je nacin kako je uradjen, nekanonski, politicki motivisan (od onih kojima ni Srbi ni Makedonci nisu dragi). Ako nisi znao cak je i Vladika koji je proglasio MPC bio Srbin (mislim iz Smedereva).
Zakljucak, zna se kako se stice autokefalnost i siguran sam da cete biti priznati i dobiti istu ali prvi je uslov da se vratite u kanonsko jedinstvo sa SPC i kanonski to obezbedite a ne da vam je komunisti daju i proglase jer oni nisu zeleli dobro ni vama ni nama.
Pozdrav

(понедељак, 21. апр 2014, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

pomoc crkvama

Pomozite crkvama.
Da se dvije crkve dogovore.
To je mnogo vazno za vjeru.
Dajte podrsku .Treba vjernicima .
Da vjernici znaju kome ce vjerovati.

(понедељак, 21. апр 2014, 07:34) - NickMetod [нерегистровани]

Tolerantnost

Poštovani prijatelji
Hteo bih vam skrenuti paznju da:
1. Protestantska crkva je: državna
2. Katolička crkva je: nadnacionalna
3. Pravoslavna crkva je: nacionalna
Zaključaj je da nepriznavanjem MPC od strana SPC je suštinsko nepriznavanje postojanja makedonskog naroda. Ne kažem da možda nemamo iste korene ali svako dete jednom ode svojim putem. I to takodje treba poštovati.

(недеља, 20. апр 2014, 19:18) - anonymous [нерегистровани]

iskustvo

nas uči, da od postanka svijeta do danas se sve menja,kreće i okreće.Puno je bilo država i imperija kojih više nema.Zašto se ta činjenica ne uvažava i shvati da je kanonsko pravo jedno a stvarnost drugo,što je slučaj i sa odnosima SPC i MPC.Ma ne treba se kanona držati prestrogo,mora se biti fleksibilan i tolerantan i stvar riješiti na dobro Srpskog i Makedonskog naroda.Oni su istoriski uvek bili bliski i rod rodjeni pa sa tom činjenicom i rešavati postojeći problem.Kanonsko pravo nije okamenjeno isto kao i civilno pravo i ono se,uz dobru volju i bratski dogovor,može modifikovati radi ljudi koji pripadaju tim dvema crkvama

(недеља, 20. апр 2014, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

RE Velikden=Uskrs

SPC nije samo u Srbiji, vec i u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj, i u BiH...
U mnogo drzava postoje hramovi SPC. Po cemu je to tzv. MPC zasluzila autkefalnost. Ona moze da postoji kao arhiepiskopija u okviru SPC.
Da bi MPC dobila autokefalnost to mora prvo SPC da odobri, pa tek onda ostali.

(недеља, 20. апр 2014, 15:56) - Mkd - MPC [нерегистровани]

Veligden = Uskrs

Hristos voskrese, vaistinu voskrese!
Tako praznik chestitaju i Makedonci i Srbi. Mkd. i Srb. su pravoslavne drzave koje postoje vekovima i trebaju da opstoje mileniuma. MPC je u Mkd. a SPC je u Srb. U ime oca, sina i svetoga duha amin. Ko ovo razume dobro, ko ne razume i mi i vi krstichemo se zajedno jednog dana shta nas je snashlo !!??

(недеља, 20. апр 2014, 15:56) - Petra [нерегистровани]

Imovina

Dok se ne vrati sva nasa uzurpirana crkvena imovina nikakvi razgovori sem na tu temu ne treba da postoje...

(недеља, 20. апр 2014, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

U prošlosti ....

Srpski vladari su izgradili jako mnogo crkava i manastira na području današnje Makedonije !

(недеља, 20. апр 2014, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

цоби

Увек сам против аутокефалности МПЦ. Сви размислите зашто.