СНС победио и у Београду

СНС је и на изборима у Београду остварио убедљиву победу и освојио 43,6 одсто гласова, показују подаци Цесида. Други је ДС са 15,8, а следи коалиција око СПС-а са 11,6 одсто. Цензус је прешао и ДСС са 6,5 одсто.

23.10 - ГИК: СНС је, према прелиминарним резултатима, убедљиво победио на изборима у Београду освојивши 45,65 одсто гласова, а изнад цензуса су још ДС, коалиција око СПС-а и ДСС.

23.05 - Цесид: Коалиција око СНС-а освојила 43,6, ДС 15,8, коалиција око СПС-а 11,6 и ДСС 6,5 одсто гласова. 

22.50 - Горан Весић је рекао да ће, према гласовима пребројаним до 22 сата, СНС у Скупштини Београда имати 66 од 110 одборничких мандата.

Према првим прелиминарним резултатима Цесида, СНС је освојио 43,6 одсто гласова за Скупштину Града Београда. Други је ДС са 15,8, а следи коалиција око СПС-а 11,6 одсто. Цензус је прешао и ДСС са 6,5 одсто.

Према Цесидовим подацима, "Двери" су освојиле 3,7 одсто гласова, НДС 3,6, ЛДП 3,1, СРС 1,9, Игор Бракус освојио је 1,4 и УРС 1,2 одсто гласова.

На изборима је гласало 49,9 одсто бирача.

Лидер напредњака Александар Вучић је на конференцији за новинаре у седишту странке рекао да је уверен да ће СНС и у граду моћи самостално да формира извршну власт.

Упитан када ће та странка саопштити име градоначелника, Вучић је замолио за стрпљење, додавши - "за неколико дана".

Кандидат СПС-ПУПС-ЈС за градоначелника Београда Александар Антић изјавио је да је СПС у Београду остварио солидан, али не и добар резултат, иако је освојио 30.000 гласова више него 2012. године.

Антић је честитао СНС-у на изборној победи у Републици и Граду наводећи да сада не може да прича о евентуалном учешћу СПС-а у градској и републичкој власти јер после, како је рекао, "овако импресивног резултата СНС-а треба сачекати неколико дана да би се говорило о евентуалним будућим коалицијама".

Грађани Београда бирали су данас између 23 листе на 1.178 бирачких места. Право гласа имала су 1.597.624 бирача. 

Скупштина Града Београда има 110 одборника, а они се бирају на период од четири године.

Скупштина Града сматра се конституисаном избором председника Скупштине Града и постављањем секретара Скупштине Града.

Градоначелника Београда бира Скупштина Града, из реда одборника, на период од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника.

На збирном изборном листићу, коалиција окупљена око СНС-а била је под редним бројем један, друга коалиција СПС-ПУПС-ЈС, трећа Демократска странка Србије, четврти ЛДП, пети СРС, шести УРС, а седма листа "Ћирилица за Београд - Група грађана".

Изборна листа "Са Демократском странком за демократски Београд - Драган Ђилас" била је осма на збирном изборном листићу, девета је листа "Демократија-Европа-Србија", десета "Трећа Србија", а 11. листа "Борис Тадић - Нова демократска странка - Зелени - Заједно за Србију".

Под редним бројем 12 била је листа "Двери", 13 "Патриотски фронт - Др Борислав Пелевић", 14 Савез војвођанских Мађара, 15 "ГЕПС за Београд ", 16 Странка Руса Србије, 17 Економски покрет Бранка Драгаша, 18 Грађански покрет "Јесте СВЕјеДНО" који предводи радио-водитељ Игор Бракус, а под редним бројем 19 је листа "Патриотизам у парламент - 1389 - Миша Вацић".

Листа "Група грађана - Академик др Јован И. Деретић - Слободна Србија" била је на збирном изборном листићу под редним бројем 20, док је на месту број 21 листа "Доста је било - Саша Радуловић".

На збирном изборном листићу 22 била је листа "Ниједан од понуђених одговора", а 23 је листа "Бели листићи" коју је поднела истоимена група грађана.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. мар 2014, 12:26) - Serbos from Croatos [нерегистровани]

..............

Najbolji komentar do sada ... buducnost ce pokazati da li je Vucic dobar ili los izbor...s mog dijasporskog gledanja je dobar izbor ali ko ce to znati

(понедељак, 17. мар 2014, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Polako

Polako ali sigurno Vucic postaje apsolutni vladar Srbije. Mozda je to dobro a mozda i nije. Videcemo.

(понедељак, 17. мар 2014, 10:13) - anonymous [нерегистровани]

re: zanimljivo

Ne biraju oni DS, nego glasaju protiv SNS, SPS, DSS...

(понедељак, 17. мар 2014, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

pokrajinska greska

Ogromna greska im je bila sto nisu raspisali i pokrajinske izbore!
Bez smene aktuelne vlasti u Vojvodini bice veoma spor napredak!!!

(понедељак, 17. мар 2014, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

novo doba

Dinkic i Cedo neka se vrate sami sebi i neka
rade ono sto su naucili da ne smetaju vise.
Zao mi je samo sto niko od one trojice u jednoj vreci nije otisao na odmor.
Sada je trenutak da ne izgubimo ni jednu sekundu vise. Da zapocnemo reforme.
Da vratimo Srbiji i narodu njenom .
Srpsko pravo i srpsku ekonomiju.
Da zbacimo nakaradno drzavno ruho koje su nam
na kredit ostavili nevidljivi likovi proslosti.

(понедељак, 17. мар 2014, 08:10) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Zaniljivo je sto Beograd i dalje bira DS!?

(понедељак, 17. мар 2014, 01:01) - anonymous [нерегистровани]

избори

једино што је добро на овим изборима је то што су само 4 странке ушле у парламент. Јако ми је драго што Чеда и Тадић нису прешли цензус, као и ЛСВ и УРС... А ови остали су вероватно мање зло.