Изборна тишина у Србији

До поноћи ће РИК утврдити број бирача на парламентарним изборима 16. марта. Према јединственом бирачком списку Министарства правде и државне управе 6.767.324 бирача има право гласа. У току је изборна тишина.

Републичка изборна комисија ће ноћас до поноћи утврдити тачан број бирача на ванредним парламентарним изборима 16. марта, пошто је Министарство правде и државне управе 1. марта закључило јединствени бирачки списак, према коме ће право гласа у Србији имати 6.767.324 бирача.

Решење РИК-а о том броју бирача биће објављено у "Службеном гласнику".

У Србији је у току предизборна тишина која ће трајати до затварања биралишта, односно до 16. марта у 20 сати и подразумева забрану изборне пропаганде, што је прописано Законом о избору народних посланика.

Биралишта ће у недељу, 16. марта, бити отворена у седам сати ујутру, а затворена истог дана у 20 сати, када и престаје изборна тишина.

Држављани Србије који живе у Великој Британиији и САД, због друге временске зоне, моћи ће да гласају 15. марта од седам до 20 сати по локалном времену, а резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју да буду објављени пре завршетка гласања у Србији.

Биће отворена 8.262 бирачка места у Војводини, централној Србији и у заводима за извршење заводских санкција, а на Косову и Метохији 90.

Гласаће се и на 35 бирачких места у 20 држава.

На изборима за Скупштину Београда право гласа има 1.597.624 бирача у главном граду, речено је у Градској изборној комисији.

Бирачи у Београду ће моћи да гласају на 1.178 бирачких места.

За 110 одборничких места надметаће се 23 изборне листе.