Читај ми!

Потписан споразум о изградњи "Јужног тока" у Аустрији

"Гаспром" је потписао меморандум о изградњи дела "Јужног тока" у Аустрији, рекао је шеф "Гаспрома" Алексеј Милер телевизији "Русија 24".

Како је раније пренео Итартас, Аустрија је одлучила да се врати у пројекат "Јужни ток". Та земља је првобитно подржала одлуку да учествује у пројекту и 2010. годне ОМВ је са "Гаспромом" потписао основни споразум о сарадњи.

Међутим, ОМВ се затим прикључио алтернативном пројекту Набуко, који предвиђа испоруке гаса из земаља Заједнице Независних Држава у Аустрију и Немачку.

Након замрзавања тог пројекта, "Гаспром" се, према речима заменика председника руске компаније Александра Медведева, вратио разматрању учешћа Аустрије у пројекту "Јужни ток", с тим да крајња тачка тог гасовода и даље остаје Италија.

Компанија ОМВ је више од 40 година главни партнер "Гаспрома" у Аустрији. Прошле године је "Гаспром" посредством ОМВ-а испоручио 5,23 милијарде кубних метара гаса, подсетио је Итартас.

Компанија "Саут стрим транспорт" је закључила уговоре о изградњи друге линије морског дела гасовода "Јужни ток" са швајцарском компанијом "Алсеас" о радовима на постављању гасовода у морским дубинама и са италијанском фирмом "Саипем" за пружање услуга у току изградње. 

Како је саопштио "Гаспром", у складу са уговором, "Алсеас" треба по морском дну да постави скоро 900 километара цеви.

"Саипем" ће, при постављању друге линије гасовода, пружати услуге инжињерско-техничких радова, управљања складишним терминалима за чување цеви и спајања морског дела гасовода са гасоводом на обали, пренео је Итартас.

Љубљански дневни лист Дневник јуче је о оценио да поновним укључивањем Аустрије у пројект гасовода "Јужни ток" Словенија губи важан адут у преговорима са "Гаспромом", јер њена траса престаје да буде једина могућа у повезивању гасовода из Мађарске према Италији.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 30. апр 2014, 11:57) - boban [нерегистровани]

sva sreca da smo u projektu

Juzni tok je od fundamentalne vaznosti za Rusiju I Nemacku.Ukraina ce biti podeljena I zapadni deo koji ce kontrolisati Amerikanci nece vise dobijati nista.Praktocno postaje nacionalni interes I postavlja Srbiju na stratesko mesto.

(среда, 30. апр 2014, 10:01) - evroskeptik [нерегистровани]

Raspad sistema

Bugarima naredjuju da razvare zavarene cevi, a Austrija ce tek sada da pocne da ih zavaruje. Jel zna ovaj nas siroti narod, zasto uopste srlja u EU?

(среда, 30. апр 2014, 09:30) - Dunster [нерегистровани]

Experti

Gde su ovi naši "experti" koji su kritikovali Srbiju što je pristupila ovom projektu kao i ovi sada koji smatraju da Srbija treba da zamrzne projekat. Svaka čast Austriji, tako se brane nacionalni interesi.

(среда, 30. апр 2014, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

Propeler Head

Da li je nekom palo na pamet da Zemlja gubi na masi tolikim crpljenjem