Борбе у предграђу Дамаска

Жестоке борбе потресале Дамаск, а сиријска војска минобацачима покушавала да истера побуњенике из неких делова града у недељу увече. Црвени крст прогласио грађански рат у Сирији. Иран хоће да помири Дамаск са Западом.

Најжешће борбе од избијања побуне у Сирији потресале су у недељу увече делове главног града Дамаска, тврди сиријска "Опсерваторија за људска права" из Бејрута, у суседном Либану.

"Регуларна војска минобацачком ватром засипа неколико квартова" из којих се повлаче побуњеници, рекао је Рами Абдел Рахман из те организације.

"Никада борбе нису биле толико јаке", рекао је Рахман додајући да су владине снаге покушавају да поврате контролу над пет квартова Дамаска.

Антивладини активисти јављају да се стубови црног дима дижу из једног кварта, а из другог стижу видео-снимци јаких експлозија.

Званичници Међународног комитета Црвеног крста први пут су, од избијања немира, рекли да је насиље у Сирији постало толико раширено и интензивно да се може рећи да је конфликт прерастао у грађански рат.

Црвени крст је до сада сматрао да су ратне зоне само подручја око градова Идлиб, Хомс и Хама, односно да је реч о ограниченим сукобима, преноси Би-Би-Си. Црвени крст наводи да се насиље проширило изван ових подручја.

Портпарол ове организације Хишам Хасан рекао је да та организација сада стање у Сирији сматра за "немеђународни оружани конфликт", што је технички израз за грађански рат.

"Оно што је важно јесте да се међународно хуманитарно право примењује свуда у земљи где се дешавају сукоби између државних снага безбедности и опозиционих група", рекао је Хасан.

Дописници јављају да је ово саопштење значајно зато што Црвени крст има обавезу да надгледа како се одвијају сукоби и обавјештава сукобљене стране о њиховим обавезама.

Према Женевским конвенцијама, забрањени су насумични напади на цивиле, медицинско особље или уништавање основних сервиса, попут снабдевања водом и електричном енергијом. Ова дела могу се кривично третирати као ратни злочини.

Од сада су све стране у сиријском конфликту обавезне да поштују правила ратовања, а они који их прекрше могли би да се нађу пред међународним судом у Хагу. Процењује се да је око 16.000 људи погинуло од почетка устанка против председника Башара ал Ассада у марту 2011. године.

Техеран жели мир у Сирији

Иран, главни регионални савезник Сирије, понудио се да буде домаћин састанка представника владе у Дамаску и сиријске опозиције ради решавања кризе у тој земљи.

"Иран је спреман да буде домаћин сиријској опозицији у дијалогу са сиријском владом", рекао је шеф иранске дипломатије Али Акбар Салехи телевизији Ал-Алам.

"Верујемо да би за сиријско питање требало да буде нађено сиријско решење", додао је Салехи.

Техеран је у неколико наврата нудио помоћ у решавању сиријске кризе, али су тај предлог одбацивале сиријска опозиција и западне и арапске земље, које оптужују иранске власти да војно подржавају режим у гушењу побуне.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. јул 2012, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

Ovo nije prvi put

Pobunjenici se koriste taktitkom tet ofanzive. O ocemu je rec s obzirom da ne mogu da napreduju iz pobunjenickih uporista koriste predgradja Damaska koja su protiv Asada da bi dosli na svetske medije. Ali su slomljeni vec je javljeno. Najelitnije jedinice su u Damasku.