Читај ми!

Ухапшен Горан Хаџић

Последњи хашки бегунац Горан Хаџић ухапшен јутрос на Фрушкој гори. Испуњени услови за изручење Хагу. Хаџић рекао да се неће жалити. Пре хапшења користио лажни идентитет, био наоружан али није пружао отпор, изјавио тужилац Владимир Вукчевић. Хапшењем Хаџића, Србија завршила најтежи део сарадње са Хашким трибуналом, поручио председник Тадић.

14.32 - Хаџић се крио седам година. Како и где - то је на надлежним органима да утврде, али је добрим делом био ван земље, рекао Тома Фила.

14.15 - Суд: Испуњене претпоставке за изручење Хаџића, одбрана се неће жалити, рекао његов адвокат Тома Фила. Са изручењем се мора сачекати до истека жалбеног рока од три дана, изјавио Бруно Векарић. Хаџић примио оптужницу, али се о њој није изјаснио.

13.15 - У току саслушање Горана Хаџића у Специјалном суду у Београду. Хаџића саслушава истражни судија Милан Дилпарић, у присуству Хаџићевог адвоката Томе Филе.

12.45 - Горан Хаџић је ухапшен приликом сусрета са једним од помагача који је требало да му да новац неопходан за скривање, изјавио тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

11.05 - Председник Борис Тадић изјавио да је хапшењем Хаџића Србија испунила законске обавезе, али и моралне дужности и похвалио рад Савета за националну безбедност и Безбедносно-информативну агенцију.

Бивши председник Републике Српске Крајине Горан Хаџић ухапшен је у рејону Фрушке горе  јутрос у 8.24. Хаџић је ухапшен у селу Крушедолу, имао је лажни идентитет, а приликом хапшења био је наоружан, али није пружао отпор.

"Србија је завршила најтеже поглавље у сарадњи са Хашким трибуналом и наставиће да испуњава своје међународне обавезе. Завршена је туробна страница наше историје", рекао је председник Србије Борис Тадић на конференцији за новинаре.  

Председник Тадић демантовао је информације које су објавили неки медији да је Хаџић ухапшен између манастира Крушедола и војне касарне.

Поводом захтева за откривање помагача хашким оптуженицима, Тадић је рекао да ће у јавности бити објављено ко је коме помогао у скривању после свеобухватне истраге.

"Не очекујем никакве реакције из ЕУ поводом хапшења Хаџића, јер је то била обавеза Србије", рекао је Тадић.

Тадић је поновио да никакви притисци у вези са хапшењем Младића и Хаџића нису били ефективни, јер су Србију изнад свега водили морални разлози, законске обавезе и свест да је то услов за помирење у региону.

Хаџић остао без новца за скривање

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је у Специјалном суду да је приликом хапшења Хаџића ухапшен и помагач, али није желео да открије његов идентитет.

Напредак у потрази за Хаџићем дошао је у тренутку када је Акциони тим открио да Хаџић жели да прода слику чувеног италијанског уметника Амадеа Модиљанија, пошто је остао без новца за скривање, рекао је Вукчевић.

Хаџић је, према речима тужиоца који је и координатор Акционог тима за хапшење хашких оптуженика, контактирао са свега неколико лица, јер је био неповерљив, а имао је и контакт са неколико свештеника Српске православне цркве.

Безбедносно-информативна агенција (БИА) дошла је до податка да треба да се нађе са јатаком који је требало да му да новац за скривање. Међутим, због медијских спекулација, одложили су контакт за 24 сата.

Вукчевић је напоменуо да су Хаџићеви пријатељи пуштали дезинформације о његовом хапшењу и преко медија му слали поруке и упозоравали на могуће хапшење.

Тако је послата и порука од пре два дана, због које је одложен Хаџићев контакт са јатаком. Према речима тужиоца Вукчевића, Хаџић у току скривања није боравио на једном месту.

Чланови породице хашког оптуженика Горана Хаџића рекли су да протеклих седам година нису имали никаквих информација о њему, као и да су из медија сазнали да је ухапшен.

Хапшењем Горана Хаџића окончана је вишегодишња потрага за последњим хашким бегунцем који је оптужен за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

Вукчевић је рекао да ће бити утврђено ко му је 2004. дојавио да треба да се "склони", као и где се скривао до данас.

Тужилац је напоменуо да је акција хапшења изведена без икаквог ризика и за Хаџића и за тим БИА.

Горан Хаџић је рођен 7. септембра 1958. године у општини Винковци, у Хрватској. Пре сукоба у Хрватској, радио је као магационер ВУПИК-овог погона у Пачетину, у општини Вуковар, у Хрватској.

Оптужница против Горана Хаџића потврђена је 4. јуна 2004, а обелодањена 16. јула 2004. године.

У оптужници се наводи да је Горан Хаџић, као председник Владе Српске аутономне области Славонија, Барања и западни Срем, и након тога као председник Републике Српске Крајине (РСК), учествовао у удруженом злочиначком подухвату као саизвршилац.

Сврха тог удруженог злочиначког подухвата била је да се силом трајно уклони већина хрватског и другог несрпског становништва са отприлике једне трећине територије Републике Хрватске, с циљем да то постане део нове државе под српском доминацијом.

Према оптужници, од 1. августа 1991. до краја јуна 1992, Горан Хаџић је, делујући сам или у договору с другим знаним и незнаним учесницима у удруженом злочиначком подухвату, планирао, подстицао, наредио, починио и на друге начине помагао и подржавао планирање, припрему и извршење прогона хрватског и другог несрпског цивилног становништва у САО Славонија, Барања и Западни Срем/Република Српска Крајина.

Процес сарадње са Хагом

Сарадња Србије са Хашким трибуналом интензивирана је 5. октобра 2000. године, од када је Србија у Хаг послала 45 особа и одговорила на око 3.000 захтева Тужилаштва, одбране окривљених и судских већа.

Најтраженији бегунац Ратко Младић ухапшен је 26. маја 2011. године, док је Радован Караџић ухапшен 21. јула 2008. године.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, добровољно је отишао у Хаг у фебруару 2003. године, а суђење је почело четири године након тога.

Начелник Генералштаба Војске Југославије Момчило Перишић, који се терети за опсаду Сарајева и гранатирање Загреба, отишао је у Хаг 2005. године.

Бивши помоћник министра полиције Властимир Ђорђевић одговара за ратне злочине над косовским Албанцима 1999. године. Ухапшен је 2007. године у Црној Гори.

Јовица Станишић, бивши начелник Државне безбедности Србије, и Војислав Симатовић, командант специјалних јединица полиције, Хагу су изручени 2003. године на основу оптужби за злочине у Хрватској и БиХ.

Помоћник команданта за обавештајне послове Главног штаба ВРС Здравко Толимир оптужен је за убиства и прогоне Муслимана у Сребреници.

Стојан Жупљанин, начелник Центра безбедности Бањалуке и Мићо Станишић, министар полиције Републике Српске, окривљени су за убиства и депортације муслимана и Хрвата у више босанских општина. Станишић се предао у марту 2005, док је Жупљанин ухапшен у Панчеву, јуна 2008. године.

Због злочина над косовским Албанцима током 1999. године, у фебруару 2009. године првостепено су осуђени представници власти и функционери војске и полиције Србије, Шаиновић на 22, Ојданић на 15, Павковић на 22, Лазаревић на 15 и Лукић на 22 године затвора, док је Милутиновић ослобођен оптужби.

Веселину Шљиванчанину, бившем официру ЈНА је децембра 2010. године преиначена казна после ванредног преиспитивања правоснажне пресуде са 17 на 10 година, што је први пут у 16 година дугој историји Трибунала да је суд признао грешку.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију оптужио је од оснивања 1993. године укупно 161 особу, а до сада окончао 125 поступака, у којима су Срби осуђени на више од 900 година затвора.

На доживотни затвор правоснажно је осуђен Србин из РС Станислав Галић, који је првостепено био осуђен на 20 година затвора, али му је пресудом Жалбеног већа у новембру 2006. године та казна преиначена у доживотни затвор.

Неправоснажне пресуде на доживотни затвор имају и Срби из РС Милан Лукић, Вујадин Поповић и Љубиша Беара, док су на 40 година затвора осуђени Горан Јелисић и Миломир Стакић, а на 35 година Радислав Крстић и Милан Мартић.

Гојко Јанковић је добио 34 године затвора, Драгомир Милошевић 33, Радослав Брђанин 30, док је на 28 година осуђен Драгољуб Кунарац, а на 25 година Зоран Жигић.

Момчило Крајишник, Радомир Ковач, Млађо Радић, Миле Мркшић, Драган Николић, Момир Николић и Душко Тадић осуђени су на по 20 година.

У Схевенингену су умрли Слободан Милошевић, Милан Ковачевић и Славко Докмановић, док је Момир Талић преминуо на привременој слободи, а Мирослав Дероњић у затвору у Шведској, на издржавању казне.

Фотографије хапшења Горана Хаџића
број коментара 196 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. јул 2011, 09:00) - Mostarka [нерегистровани]

RE: Dijapsora

Ja moje Srbe ne dijelim na Srbe preko Drine i Srbijance. Uredu, mozda regionalno neko moze da se nazove Bosancem, Hercegovcem, Sumadincem, Krajisnikom, Macvaninom, itd, ali ako je Srbin nema tu sta dalje da se prica.
Ovo hapsenje ne podrzavam i ima mnogo toga sto bih rekla ali sam sigurna da se nece objaviti. Medjutim za doticnog gospodina koji kaze da se dijaspora drzi podalje od Srbije jer mi tu ne zivimo pa nemamo pravo da odlucujemo ja te prijatelju iskreno zalim. Svi kukaju kad treba pomoc i odmah se hvataju za telefon i sjecaju rodjaka iz dijaspore, a kad im je dobro nikog nije briga i odmah lete ruzne rijeci. Dijaspora nikome ne duguje nista. Uvijek daje i davace, ali zbog ovakvih komentara zapitamo se ko je ovde lud? 35% drzavnog budzeta puni dijaspora i mi ne valjamo i nemamo prava na svoju otadzbinu i maticu a vi imate? Nije nego. Tvoje rijeci prijatelju su rijeci nekog ko je bez razloga ljubomoran na ljude koji crnce preko grane. Vjeruj mi pametnije bi ti bilo da se razmislis kako ti pomognes svojoj (i nasoj) Srbiji, a ne da kukas kako sve nevalja i da bacas drvljei kamenje na dijasporu i Srbe iz okoline. To nije pravo lice Srbije i Srpskog domacina.
Ziv bio i pamet u glavu. Svi smo mi braca.

(четвртак, 21. јул 2011, 07:35) - anonymous [нерегистровани]

Zaborav

nije tacno da se samo Srbi hapse..!!! i prestani sa tom propagandom

(четвртак, 21. јул 2011, 05:39) - Boris [нерегистровани]

Dejan je u pravu

Svaka cast. Ovi sadasnji ne znaju da misle svojom glavom, neko slusaju sve sto im se diktira.

(четвртак, 21. јул 2011, 04:50) - anonymous [нерегистровани]

re: :))))

A, zar mora da ima fakultet da bi bio predsednik? Znas li mozda da je jedan bravar bio predsednik jedne daleko vece zemlje a uz to i najpostovaniji lider na Svetu?

(четвртак, 21. јул 2011, 03:39) - anonymous [нерегистровани]

pa izvoli i samo pozuri

evo svuda je skoro plata u eu 1200 eura..samo taj tvoj ceh zaboravio da ti kaze koliko placa stanarinu,hranu,cigare,porez na zaradu...ja ne znam njihov zivot ali znam da je u francuskoj stan i to najeftiniji 700 eura,kutija cigara 6,sendvic u podne 7.5,porez na zaradu jedna mesecna plata...Hoces jos neku cenu da ti otkrijem ili hoces da proveris sam kada se budes vratio iz evrope posle 5-6 godina jer neces moci da ostavis pare ni za kartu ranije...I umalo da zaboravim,kada udjes u Evropu nemas pravo rada u drugoj drzavi ako nemas papire drzave u koju si otisao.Zivi u masti

(четвртак, 21. јул 2011, 03:38) - Srbin [нерегистровани]

R. Srpska

I sta sad? Moze li neko da na to odgovori, hvala.
Ja sam ponosan sto sam Srbin i volim Srpkinje!

(четвртак, 21. јул 2011, 03:01) - Dejan [нерегистровани]

RE:@anonimus

Prvo ja sam iz Srbije, a drugo nasa braca zapadno od Drine su imala svo pravo ovog sveta da se brane jer oni nisu zapoceli rat, i nisu ni imali kome da se predaju jer su ti tamo kadije koje te i tuze i sude. I meni oni nisu nikakvo breme, a ti ako stvarno mislis da su Karadzic, Mladic, Hadzic i ostali bili breme Srbiji, najtoplije ti zelim da sad uzivas bez tog bremena, mada mislim da ste se malo prevarili u racunu.

Dokle cemo placati cenu slepom verovanju ovoj Evropi?

(четвртак, 21. јул 2011, 00:47) - anonymous Deni [нерегистровани]

Zaborav

Tacno je da ko zgresi,treba i da plati,ali nije u redu da placa samo jedna strana.Gde su zlikovci nad srpskim narodom?Slobodno setaju svetom,kao da nisu ni mrava zgazili.Srpske zrtve padaju u zaborav i niko ne odgovara za to,a mi hocemo u EU i dajemo sve sto nam traze.Sta je sledece na redu?

(среда, 20. јул 2011, 23:47) - Dinara [нерегистровани]

Ne- EU

Svaka cast vecini hrvatskog naroda sto su protiv EU jer znaju da ce ih ugusiti i odnijeti sve sto je lijepo i vrijedno u Hrvatskoj...a toga ima dosta...
znaju da ce nezavisnost duga 20 godina biti prekinuta na novi, globalni, moderni nacin...
gdje ce nestati sve: od srednje klase stanovnistva pa sve do mirisa borovine sa Jadrana...sve su u stanju da uguse...

Probudi se Srbijo i prije nego sto globalisti bace i posljednju kartu na sto zvanu Regionalna saradnja.
Ti nisi kriva Srbijo sto se ne granicis sa Rusijom kao Bugarska i Rumunija koje su preko noci i preko "globalne, triateralne veze" usle u EU i NATO.
Molim te, zato se ne ponizavaj Srbijo vise pred globalnom elitom.

(среда, 20. јул 2011, 23:33) - Aco Doboj [нерегистровани]

Nadam se kraj?

Nadam se da je sada kraj? Ipak čisto sumnjam, Srbija i Hrvatska su bukvalno tražile rat, dobile ga, sada svi peru ruke, ko je najviše stradao? Mi u bivšoj BiH ali tako nam i treba kada smo pohrlili za njima. Pozdrav iz Doboja