Читај ми!

Кућни затвор за напад на сниматеља

Тројица нападача на сниматеља РТВ "Б92" Бошка Бранковића осуђена на казне кућног затвора и условне казне. Суд није послао поруку да се не сме тући и шутирати новинар на радном задатку, сматра председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Пред Првим основим судом у Београду, тројица нападача на сниматеља РТВ Б92 Бошка Бранковића осуђена су на казне кућног затвора и условне казне.

Окривљени Милан Саватовић осуђен је на десет месеци кућног затвора, Стеван Милићевић на шест месеци кућног затвора и условно на три године, а Никола Лазовић на четири месеца кућног затвора и условно на три године. У казне ће бити урачунато по месец дана колико су провели у притвору.

Према одлуци суда, оптужени су криви, јер су 24. јула 2008. године током протеста због хапшења Радована Караџића физички напали Бранковића.

Саватовић је први шутнуо Бранковића, а Милићевић и Лазовић су ставили капуљаче и са другим демонстрантима наставили физички напад и шутирање.

Бранковић је тада претучен и задобио је тешку телесну повреду, односно, прелом колена.

Саватовић, Милићевић и Лазовић су окривљени за кривично дело учествовање у групи која је починила насиље за које је запрећена казна до пет година затвора.

Изрицању пресуде присуствовали су председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић и главни уредник Б92 Веран Матић.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић изјавила је да суд том пресудом није послао поруку да се не сме тући и шутирати новинар на радном задатку.

"Не разумем овако благу казну. Порука је да није тежак грех са становишта друштва ако се ишутира новинар, зато што је камеру уперио према вама", рекла је Смајловићева.

Независно удржење новинара Србије је апеловало на све новинаре и грађане да подигну глас против таквих пресуда "због којих се сви заједно осећамо посрамљено".

"Страх од насилника, и разумевање, па и оправдавање насиља као нужног дела нашег друштвеног живота, достигло је неподношљиве размере", наводи се у саопштењу НУНС-а и додаје да посебно забрињава игнорисање физичких напада на новинаре.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 10. мај 2011, 13:26) - Običan građanin [нерегистровани]

naše pravosuđe

Neka me sad neko ubedi da država štiti i prava građana koji bi da pošteno rade svoj posao.

(понедељак, 09. мај 2011, 18:17) - Johny [нерегистровани]

Opet bruka

Kažu da se u izveštaju evropske komisije navodi da Srbija ima mnogo veliki broj zatvorenika u odnosu na broj stanovnika. Tom konstatacijom naše pravosuđe pokriva ovako blagu kaznenu politiku. Kada bi svaki izvršilac krivičnog dela sa elemantima nasilja dobijao kazne zatvora od 5 do 15, pa i više godina zatvora, bio bi mnogo manji broj izvršilaca, pa bi tako u zatvorima umesto njih 5000 koji robijaju po godinu dana bilo njih 500 koji robijaju po 5 godina. Time bi se smanjio i broj zatvorenika i broj krivičnih dela.

(понедељак, 09. мај 2011, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

nema vise zatvora

nema vise zatvora ...udri koga mozes...kako to pa lako nema sudova...nema zatvora...jadna Srbijo sta doceka..

(понедељак, 09. мај 2011, 16:42) - anonymous [нерегистровани]

Pa dokle

menjajte pod hitno nesto,propasce Srbija radi nekih nesposobnih ljudi.

(понедељак, 09. мај 2011, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

amsterdam

I mi hocemo u evropu sa ovakvim sudom i presudama prebiju coveka[JOS NOVINARA NA RADNOM MESTU}sa kapuljacom na glavi i dobije kucni pritvor jos nisu naveli koje novine televiziju i mozda zabavu i jelovnik ce da im obezbede.Da nije tuzno bilo bi smesno pa vi ovo objavili ili ne isto veliki pozdrav redakciji

(понедељак, 09. мај 2011, 16:17) - Mimi [нерегистровани]

Za neverovati

Šokirana blagom presudom! Koja je (poslata) poruka?!

(понедељак, 09. мај 2011, 15:50) - Goran [нерегистровани]

Smehotresna olimpijada

Smesna presuda,smesno pravosudje,smesna vlada,smesna opozicija,sve je smesno u ovoj smesnoj drzavi !!!

(понедељак, 09. мај 2011, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

ako Vas siledzije napadnu ne zovite policiju a jos manje sud..to ne pomaze..tu samo pomaze Or....

(понедељак, 09. мај 2011, 14:22) - Чича од Шумадије [нерегистровани]

Срамота, објавите слободно

Послао сам коментар, ово је смешно, отворен позив, удри, гази све што ти не одговара и добићеш кућни притвор... лепа порука... последице долазе касније.

(понедељак, 09. мај 2011, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

Брука и срамота за Српско правосуђе

Ово је за неверовати, држава штити овакве скотове и олоше. Џукелу која је шутнула сниматеља требало је ребнути са минимум 10 година + друштвено користан рад у руднику за време издржавања казне, нека тамо троши свој адреналин. Па да видимо хоће ли му после пасти на памет да нешто слично учини.